Så landede vi på Mars, men skal vi ikke lige fikse Jorden først?

I sidste uge landede en ny rumsonde på Mars, og det lille køretøj Perseverance har siden skudt fotografier gennem stratosfæren fra den utilnærmelige planet, som vi drømmer om at kolonisere. Et hit på alle platforme med dragende og fascinerende billeder af et landskab, der måske nok kan få os til at glæde os over Jordens grønne enge.
Og rumfotografier har altid været et hit. Måske er du bekendt med det spektakulære fotografi The Pale Blue Dot, på dansk ’den blege blå prik’ fra 1990. Billedet er taget seks milliarder kilometer fra Jorden som det sidste fra rumsonden Voyager 1, inden den slukkede sine kameraer for at spare strøm på sin vej ud af solsystemet mod det ukendte, og det er et slags familiefotografi af alle systemets planeter.
Det var den kendte amerikanske astrofysiker Carl Sagan, der bad NASA tage det, men egentlig tjener det ikke noget videnskabeligt formål og er mere en slags psykologisk reminder til menneskeheden om, hvor små og ubetydelige vi er, for Jorden kan nemlig dårligt anes på billedet. Den fylder kun en enkelt pixel ud af milliarder. Vi er blot en bleg, blå prik.
Ønsker du at kommentere artiklerne på information.dk?
Du skal være registreret bruger for at kommentere.
Log ind eller opret bruger »
'og jorden er en lille grøn grønært
midt i universets slagger og ral'
Benny Andersen