Klumme
Læsetid: 4 min.

Så landede vi på Mars, men skal vi ikke lige fikse Jorden først?

Pandemien har forbundet os tættere end noget andet her på Jorden i nyere tid. Den har givet os en fælles fjende, et fælles mål og mindet os om, hvor små og alene vi er i universet. Men kampen har indtil videre ikke kunnet omsættes til en følelse af fællesskab. Den skal vi til Mars for at finde
Moderne Tider
6. marts 2021
Jorden kan dårligt anes på billedet The Pale Blue Dot. Den fylder kun en enkelt pixel ud af milliarder. Vi er blot en bleg, blå prik.

Jorden kan dårligt anes på billedet The Pale Blue Dot. Den fylder kun en enkelt pixel ud af milliarder. Vi er blot en bleg, blå prik.

NASA / Ritzau Scanpix

I sidste uge landede en ny rumsonde på Mars, og det lille køretøj Perseverance har siden skudt fotografier gennem stratosfæren fra den utilnærmelige planet, som vi drømmer om at kolonisere. Et hit på alle platforme med dragende og fascinerende billeder af et landskab, der måske nok kan få os til at glæde os over Jordens grønne enge.

Og rumfotografier har altid været et hit. Måske er du bekendt med det spektakulære fotografi The Pale Blue Dot, på dansk ’den blege blå prik’ fra 1990. Billedet er taget seks milliarder kilometer fra Jorden som det sidste fra rumsonden Voyager 1, inden den slukkede sine kameraer for at spare strøm på sin vej ud af solsystemet mod det ukendte, og det er et slags familiefotografi af alle systemets planeter.

Det var den kendte amerikanske astrofysiker Carl Sagan, der bad NASA tage det, men egentlig tjener det ikke noget videnskabeligt formål og er mere en slags psykologisk reminder til menneskeheden om, hvor små og ubetydelige vi er, for Jorden kan nemlig dårligt anes på billedet. Den fylder kun en enkelt pixel ud af milliarder. Vi er blot en bleg, blå prik.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

'og jorden er en lille grøn grønært
midt i universets slagger og ral'
Benny Andersen

Tina Peirano, Rikke Nielsen og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar
Torben Nielsen

En skøn overskrift og et tankevækkende fotografi. "..skulle vi ikke starte med at fikse jorden først". Naturligvis. Men hvor starter vi -hvor starter jeg?
Find et spejl og se på dig selv! Gå ind til naboen og sig hej! Også hvis han er mand, ryger og glor fodbold, eller kvinde og rygende feminist.
Nej nej -det er langt lettere at læne sig tilbage og drømme sig ud i rummet til en fjern planet og se tilbage på sig selv og alle de andre på god afstand af nuet og virkeligheden.
Start i det mindste med at at høre: Sylvesters Drøm!

https://www.youtube.com/watch?v=xw46GFP-b4E