Interview
Læsetid: 2 min.

Studerende: Du kan godt klæde dig ud som somalier, hvis du sætter dig ind i den historiske kontekst

På Københavns Universitet er det ikke længere tilladt for de studerende på statskundskab at klæde sig ud som forskellige nationaliteter. Det har ellers været en del af introforløbet. Kandidatstuderende Flavio Saleh har været med til at starte debatten om de såkaldte »landelege« og mener, at beslutningen er rigtig
Flavio Sabah Saleh var klædt ud som skotte, da han var på introuge på statskundskab.

Flavio Sabah Saleh var klædt ud som skotte, da han var på introuge på statskundskab.

Privatfoto

Moderne Tider
6. marts 2021

– Hvilket land var du fra i din introuge?

»Skotland.«

– Hvad gjorde du og dine medstuderende for at ligne skotter?

»Vi efterlignede, hvordan folk ser ud i filmen Braveheart. Den med Mel Gibson. Vi havde fåreskind på og lod, som om vi spiste masser af haggis (traditionel skotsk madret, red.). Sådan nogle ting.«

– Blev det oplevet som problematisk?

»Nej, men der er forskel på at klæde sig ud som nogen fra Skotland, som historisk set ikke har oplevet racisme, og så at klæde sig ud som nogen fra et afrikansk eller mellemøstligt land. Jeg blev senere tutor på studiet og oplevede, at en gruppe hvide studerende var klædt ud som Algeriet. De havde taget den traditionelle arabiske klædedragt dishdasha på og gik så og sang, at de hellere ville være fra Frankrig. Så ville deres børn leve længere og være mere velhavende. Det bygger på en stereotyp opfattelse af befolkningen i Algeriet og taler ind i en historie, hvor man har været nedladende over for folk fra Mellemøsten.«

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Bjørn Pedersen

»Du kan ikke trække det så hårdt op. Vestlige lande har historisk set ikke oplevet den smerte, som folk fra for eksempel Algeriet eller Somalia har oplevet. "

Det er vist godt at Flavio Saleh ikke ansøgte til historiestudiet. Han er vist typen af "historie"-interesserede der er mere til Graham Hancock end til Edward Gibbon, mere til "ancient aliens", end til kildekritik. Det vil i hvertfald forklare den citerede, objektivt set så uvidende og subjektivt set idiotiske og arrogante, påstand.

Der burde mindst være et krav til statskundskabsstuderende om et højt historiegennemsnit fra gymnasiet og helst et sideløbende semester eller to med nogle historiemoduler. Det kan sgu ikke passe at personer uddannelse som desuden ofte ender i politik, i så drastisk grad, skal andet end straffes fagligt for at være så fuldstændig og komplet historieløse.

Ninna Maria Slott Andersen, Carsten Hansen, Hans Aagaard, jens christian jacobsen og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar
Bjørn Pedersen

I næstnederste linje: "at personer med denne uddannelse som desuden..." skulle der have stået.

Rikke Nielsen

“Du kan godt klæde...”

Ja for det må man gerne i et liberalt samfund. Klæde sig som man har lyst.

Troels Ken Pedersen

Det er forfriskende med nogle nuancer omkring problemet. Tak for det.

Marianne Jespersen

Det er jo dybest set mistillid til de nye studerende, at man mener de ikke kan styre deres stereotypiske opfattelser og "racistiske" tendenser. Herudover må man åbenbart godt klæde sig ud som en uhistorisk filmudgave af skotter. Men ikke en mere realistisk udgave af i det mindste nogle nutidige algierere. Identitær forskrækkethed indskrænkning og forbud skal åbenbart introduceres fra starten af studielivet - man kunne måske forestille sig en noget anderledes kreativ og frigørende entre til " åndernes rige" hvor kritisk tænkning, videnskabelig umættelig nysgerrighed og udforskning af tænkelige variationer af liv og vilkår bør udforskes, konfronteres og diskuteres . I stedet vælger man at fjerne alle knaster, udfordringer og mulige provokationer med forbud i stedet for diskussion, drøftelser mv. Hvad skal vi med højtuddannede, artige og lydige præmiekøer. Man bliver glad for forlængst at have overstået sin universitetstid.

Bjørn Pedersen, Inge Lehmann og jens christian jacobsen anbefalede denne kommentar
Henning Kjær

Hvad skal vi med højtuddannede uartige og ulydige præmietyre! Dem har vi haft for mange af der opfører sig som om deres studietid ingen ende tager.

Karen Margrethe Larsen

Så fik vi lige morgenkaffen galt i halsen: Skotland aldrig undertrykt, ok med kilt og vilde skotter! Hvorfor mon Skotland søger selvstændighed? Nej, landelege er ikke for nye studerende!

Ninna Maria Slott Andersen, Runa Bejstrup, Carsten Hansen og jens christian jacobsen anbefalede denne kommentar
Marie-Christine Poncelet

Mange lidt aggressiv og politisk korrekt kommentarer kan man læse, det er vist nok forbudt for en Flavio Sabah Saleh at forholde sig kritisk til de traditioner der findes på de danske universiteter og gøre opmærksom på de smerter lande der har været koloniseret stadigvæk føler.
Jeg synes faktisk at det er meget relevant, når man ved lidt om Algeriet s krigen at blive chokeret over at nogle studenter fra Københavns universitet klæder sig ud som Algier og råber "vi vil gerne være Franskmænd", når nu man ved at det er først nu efter 60 år, at den franske regering er ved at anerkende nogle af de forbrydelser Frankrig har begået i Algeriets krigen.
Eller som Flavio fortalt om studenter som syntes det var mærkelig at være klædt ud som kineser og skrige :" lorte Kina og gøre grine af andre kultur"
Det er vist nok ikke tilfældig at både Tyskland og Israel er tabu i disse landeleger.
Det er godt at reflektere over de stereotyper , denne underlæggende racisme og etnocentrisme der findes i denne type lege.

Jeppe Lindholm

Mao Zedong var nu ret smart og fremsynet med sin folkeuniform. Måske vi alle skulle have sådan en at gå rundt i for ikke at falde ved siden af og støde hinanden. Det var vel hele ideen med den, at alle er ens og ikke må skille sig ud.

Det vil jo også gøre det meget lettere at købe tøj online, når der kun er én model og reducere returpakker gevaldigt. Hvilket jo er godt for miljøet.

Runa Bejstrup, Carsten Hansen, Inge Lehmann og arne tørsleff anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

@ Marie-Christine.
Jeg skal forsøge at undgå enhvert udsagn, som du kan tolke som 'aggressivt' overfor hr. Saleh:
Kunne man forestille sig at hans anti-rascisme byggede på bare et minimum af kendskab til europæisk historie? Er det tilladt at mene at hans uvidenhed og dumsmarte bemærkninger er et tidstypisk fænomen blandt studerende på især humaniora og samfundsvidenskab?

Ninna Maria Slott Andersen, Hans Aagaard og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar
Anders Thornvig Sørensen

Interviewets overskrift rummer et positivt og vigtigt budskab. Måske kunne det være en idé med temafester, hvor studerende med forskellige baggrunde hver især fortæller om og illustrerer deres respektive kulturelle oprindelser. Evt. som foredrag og med filmvisning. Der ligger enorme mængder gode videoer om emnet på internettet, som man frit kan bruge, og desuden er der programmerne hos de pågældende landes radio- og tv-stationer.

Anders Thornvig Sørensen

Interviewets overskrift rummer et positivt og vigtigt budskab. Måske kunne det være en idé med temafester, hvor studerende med forskellige baggrunde hver især fortæller om og illustrerer deres respektive kulturelle oprindelser. Evt. som foredrag og med filmvisning. Der ligger enorme mængder gode videoer om emnet på internettet, som man frit kan bruge, og desuden er der programmerne hos de pågældende landes radio- og tv-stationer.

Bent Christensen

Ok før man begynder at studere statskundskab efter 10 år folkeskole og 3 års gymnasium, skal man så lige studere 3-5 års historie.

Må man overhovedet klæde sig som sig selv.

Jeg tror, der var godt, jeg valgte økonomi i stedet for statskundskab.

Selv om vi var en broget flok, tog man uddannelsen højtidelig,. Og leg foregik i hvert fald ikke på Handelshøjskole København.

Hans Aagaard, Inge Lehmann og jens christian jacobsen anbefalede denne kommentar
Anders Thornvig Sørensen

Den historiske diskussion er unødvendig. Det korte af det lange er: fulde danskere der leger fuld svensker, er for pinligt, når der står en virkelig svensker ved siden af. Dengang næsten alle studerende hed -sen til efternavn, gav det mening at klæde sig eksotisk ud for at bryde ensformigheden. Situationen er en anden nu.

Peter Engelbrecht

Forbyd fester generelt. Det kan misforståes som værende en anledning til at lære andre mennesker at kende

Finn Årup Nielsen

Mht. "De havde taget den traditionelle arabiske klædedragt dishdasha på og gik så og sang, at de hellere ville være fra Frankrig. Så ville deres børn leve længere og være mere velhavende. Det bygger på en stereotyp opfattelse af befolkningen i Algeriet og taler ind i en historie, hvor man har været nedladende over for folk fra Mellemøsten.«"

Andrew Hussey skriver i The Guardian i 2013:

'In Algiers in the 21st century, the French may have left but France is still the enemy. It also represents the promised land. By day, the streets of downtown Algiers are thronged with unemployed young men who dream of France but have no chance of getting the visas they need to get there. The visits by President Chirac in 2003, then Sarkozy in 2007, and, most recently, François Hollande at the end of last year have all been met by crowds chanting: "Give us our visas!"' - https://www.theguardian.com/world/2013/jan/27/algeria-france-colonial-pa...

Der er flere hundredtusinde algiere der får fransk visa om året. - https://www.moroccoworldnews.com/2019/01/264117/france-algerian-visa/

Flemming Olsen

Man kan også godt klæde sig ud som dansker, hvis man sætter sig ind i den historiske kontekst.

Carsten Hansen

Har vi her at gøre med begrebet "seminarisme" ?

Fra den danske ordbog:
"Det at være halvstuderet og tilbøjelig til ukritisk at fremføre overfladisk viden"

Carsten Hansen

Det hele ender kedeligt og gråt.
Det eneste der fremover bliver tilladt er, at alle inklusive visse "gammeldanskere" ,må kalde danskerne for racister.

Hold nu op og hold de fester.
Når hverdagen melder så kan alle blive gode venner (Hvis de vil)