Sorg
Læsetid: 8 min.

Ventesorg er et overset fænomen blandt pårørende til demensramte

Mange pårørende til personer med demens lider af såkaldt ventesorg, som rammer, længe før den demente dør. Lykke Kjærside på 29 år har netop mistet sin demente far efter et sygdomsforløb på 15 år. For hende var omverdenens manglende forståelse for ventesorgen noget af det sværeste ved forløbet
Lykke Kjærside oplevede, at hendes sorg over Gunnars sygdom begyndte tidligere end for mange andre, der kendte ham.

Lykke Kjærside oplevede, at hendes sorg over Gunnars sygdom begyndte tidligere end for mange andre, der kendte ham.

Emilie Lærke Henriksen

Moderne Tider
3. april 2021

Da Gunnar døde, mærkede Lykke Kjærside en masse nye og uventede følelser. Hendes mor og hendes ældre søskende talte om, hvilken fantastisk mand og far Gunnar var. Men Lykke var stille. 

Hun følte vrede og jalousi. Vrede over, at hun stort set kun huskede den syge far, som havde mistet sin empati til frontallapdemensen. Jalousi over, at hendes noget ældre søskende kunne huske ham som »den, han var«.

Det var tilbage i 2006, at Gunnar fik at vide, at han var bærer af generne for frontallapdemens. På det tidspunkt var Lykke Kjærside 14 år. Sygdommen var allerede dengang langsomt begyndt at udvikle sig, tænker hun i dag.

Den type af demens, som ramte Gunnar, er arvelig. Begge hans brødre havde fået den, og han havde allerede mistet den ene bror til sygdommen, ligesom det var sket med store dele af familien på hans fars side. Der findes over 200 former for demens, og udover at man mister sin empati, kendetegnes denne type demens ved, at man ikke selv opdager, når den udvikler sig.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jens Carstensen

Fin artikel.