Vores Version
Læsetid: 4 min.

Videodommeren VAR uden for fodboldbanen: Ni hverdagssituationer vi godt kunne bruge at se igen

Der er mange situationer, som man med fordel lige kunne kigge igennem en ekstra gang. I ægteskabet, på arbejdet eller i supermarkedet
VAR behøver ikke kun at tage sig af fodbold

VAR behøver ikke kun at tage sig af fodbold

Mia Mottelson

Moderne Tider
13. marts 2021

I fodboldverdenen raser debatten om VAR. Kritikere vil afskaffe videodommeren ud fra et pladderromantisk argument om, at det tager spilleglæden og det umiddelbare ud af fodbold. Vorherre bevares, siger vi her på Moderne Tiders Sportsredaktion: Regler er til for at blive overholdt, og VAR sikrer større retfærdighed! Men hvorfor egentlig begrænse VAR til fodboldbanen? Vores hverdag er fuld af små situationer, som det ville være oplagt lige at kigge igennem en ekstra gang. Bare for at være helt sikker på, at alt går rigtigt for sig. Og som de borgerlige politikere siger: Hvis du ikke har noget at skjule, så er VAR i hverdagen heller ikke et problem for dig.

I butikken

Din mand parkerer bilen, fisker et engangsmundbind op af lommen og stiger ud for at gå ind i Biltema, som netop er genåbnet. Du spørger, hvor mange gange han har brugt det mundbind, og han svarer, at det er »helt friskt«. Du siger, at det jo hedder et »engangsmundbind«, og I er tæt på at starte et skænderi. Men det er slet ikke nødvendigt. Med VAR i hverdagen kan vi hurtigt fastslå, hvor mange gange mundbindet har været oppe og nede af den jakkelomme.

I hjemmet

Du kommer hjem fra en weekend i sommerhuset, og din teenagedatter siger, at hun ikke har holdt fest. Det var bare veninderne, der var ovre og se Netflix. Men gulvet er klistret i entreen. Er det øl, Breezers, eller hvad de nu drikker for tiden? Du går ud på badeværelset, hvor der lugter sursødt. Er det opkast? Et hurtigt VAR-gennemsyn kan straks afgøre sagen.

I Socialdemokratiet

Du er til en fest i socialdemokratisk regi. En toppolitiker kommer over. I danser, og pludselig slikker han dig i øret. Men da du efterfølgende fortæller om den ubehagelige oplevelse, siger han, at det bare var et kindkys, og at han er typen, som møder andre mennesker med glæde. Det er ord mod ord, men det behøver det ikke at være. VAR kan med millimeterpræcision afgøre, om en bold er over stregen eller ej, og det er oplagt at benytte samme teknologi i forhold til socialdemokrater. Et kindkys, siger du? Lad os lige kigge den igennem igen!

På jobbet

Du går ud på toilettet på dit arbejde. Der lugter dårligt, vinduet er lukket, og kummen er fuld af brune streger. Du har en formodning om, at det er en bestemt kollega – vi kan kalde ham Steen – som har været derude sidst uden at bruge børsten. Men du ved det ikke med sikkerhed og føler ikke, at du kan bede Steen om at ændre sin adfærd på baggrund af en antagelse. Igen vil en videodommer lynhurtigt kunne afgøre sagen. Og som en bonus vil man samtidig finde ud af, hvem der har hængt et skilt op med teksten: »Har du lagt en mukkert, så giv børsten en dukkert.«

I andelsforeningen

Der er rod med affaldssorteringen i andelsforeningen. Papir bliver puttet i papcontaineren, og urene Nutella-glas bliver puttet i glascontaineren, selv om der tydeligt står, at man skal rengøre dem forinden. Der er også påfaldende meget affald i brandbart-containeren, selv om den jo egentlig kun er beregnet til alt det, som ikke kan sorteres i de øvrige. Ja, der er mennesker, som bare ikke vil være med til at gøre kloden til et bedre sted! Men med en VAR-løsning i skralderummet kan du både få tilfredsstillet din retfærdighedssans og gøre noget godt for miljøet.

I sofaen

Det er aften. I sidder i sofaen og ser »Kender du typen« på DR1. Din mand stikker fingeren ind i næsen og roder rundt. Han tror, at du ikke har set det, men det har du selvfølgelig. Efterfølgende laver han den karakteristiske rullende bevægelse med tommel- og pegefinger, og pludselig er bussemanden væk. Men hvor endte den? VAR har svaret.

Til zoomundervisningen

Din søn modtager undervisning via Zoom hver dag, men deltager han overhovedet aktivt? Eller logger han bare på og slår sit kamera fra for så at vende sig om og sove videre? Din mistanke er konkret og velbegrundet, men du mangler de afgørende beviser. VAR på børneværelset er løsningen!

I supermarkedet

Du har længe stået i køen i Føtex. Du råber: »Kan vi ikke få åbnet en kasse mere?«, og langt om længe sker det. Men pludselig er der en ung mand med en kæmpe indkøbsvogn fuld af mad og bleer, som kommer fræsende ud af det blå og svinger ind til den nyåbnede kasse. Hvor kommer han fra? Har han også stået i en anden kø, eller snød han sig virkelig foran? VAR kan med stor præcision afgøre selv helt tætte offsidesituationer på fodboldbanen og vil hurtigt kunne belyse sagen for dig.

I landbruget

En minkavler græder på tv. Du har selvfølgelig ondt af ham, men alligevel kan du ikke lade være med at tænke tanken: Har han virkelig slået alle sine mink ihjel? Eller gemmer der sig lige et par avlsmink et sted i laden der bag ham? Altså bare liiige et par stykker i et bur allerbagest? VAR kan give svaret!

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her