Interview
Læsetid: 3 min.

Afghanistan-veteran: Planen om at skabe et velfungerende demokrati måtte mislykkes

Jacob Panton var udsendt i Afghanistan tre gange – i 2012 blev han skudt og måtte genoplives. Han mener, at det var et håbløst projekt at indføre demokrati efter vestligt forbillede. Men han fortryder ikke, at han deltog i krigen
De demokratiske ambitioner med indsatsen var urealistiske, mener Jacob Panton.

De demokratiske ambitioner med indsatsen var urealistiske, mener Jacob Panton.

Privatfoto

Moderne Tider
17. april 2021

— Du har været i Afghanistan tre gange, første gang i 2006. Hvorfor valgte du at tage af sted?

»Fordi Forsvaret spurgte mig om det. Når man har valgt at være soldat, sætter man ikke spørgsmålstegn ved det politiske. Så får man en opgave, og så løser man den.«

— Du har også været i Kosovo og Irak. Hvordan var Afghanistan i sammenligning?

»Forskellen var stor. Jeg var med på et af de første hold i Irak, og det var meget fredeligt, jeg affyrede ikke et eneste skud. Afghanistan var en decideret kampplads. Det var krig.«

— Du blev også skudt. Vil du fortælle, hvad der skete?

»Det skete over to omgange. Første gang var den 5. januar 2012. Jeg så en snigskytte, og så ville jeg lige være sikker på, at det var det, jeg så, og så nåede han at skyde mig i armen, inden jeg skød ham. Det var ikke alvorligt, og jeg var tilbage inden for 24 timer. Men tre uger senere, den 31. januar, holdt jeg med min kampvogn og skulle passe på en vej, som vi skulle bruge. Jeg var nede og kontrollere bæltet på kampvognen, fordi vi var ved at smide det, og der blev vi angrebet. I mit forsøg på at komme om bord på kampvognen igen blev jeg skudt i skulderen og gennem venstre lår og to gange i underbenet. Det var alvorligt. Jeg endte med at løbe tør for blod og måtte genoplives. Jeg vågnede op hjemme i Danmark.«

Jacob Panton

  • Født 1982. Tidligere oversergent og kampvognskommandør i Forsvaret. Udsendt til Kosovo, Irak og tre gange til Afghanistan.
  • I dag underviser ved Hærens Kamp- og Ildstøttecenter.
  • Folketingskandidat og medlem af byrådet i Stevns Kommune for Venstre.
  • Hovedperson i dokumentarfilmen Den døde soldat

— Hvad var de største fremskridt, du bidrog til?

»Da jeg startede dernede på hold 1 i 2006, så man stort set ikke civilbefolkningen. De var væk eller gemte sig. Og når man så en kvinde, var hun dækket af en burka. Da jeg var dernede på hold fire i 2007-2008, kunne man se, at der var kommet liv i basaren, og at der var færre med burka – jeg så også skolebørn i uniformer inde i Kandahar by. På hold 12 i 2011-12 var det nærmest en sjældenhed, at vi så nogen i burka – så skulle man langt ud på landet. Og der var liv i byerne. Det var fantastisk at kunne følge den ændring.«

— Hvad tænker du om den sidste del af krigen?

»Den militære opgave var at fjerne Taleban, og det gjorde vi. Men fra 2012 gik der mere politik i det. Der var mange planer fra forskellige lande, som ikke talte sammen. Da jeg var der på hold 12, fornemmede jeg også allerede, at de lokale var trætte af os. Jeg kunne godt have fortalt de danske politikere, at planerne om at trække et velfungerende demokrati ned over afghanerne aldrig ville komme til at fungere. Det passer ikke ind i deres livsstil og den måde, de gerne vil drive deres land på. Så man kunne godt have afsluttet missionen tidligere.«

— Hvad tror du, der kommer til at ske nu?

»Jeg er ikke i tvivl om, at Taleban vil overtage noget af landet igen. Landet kommer helt sikkert til at gå nogle skridt tilbage, men jeg tror ikke, det kommer tilbage til det, der var før. Vi kommer ikke til at se kvinder blive stenet, fordi deres mænd er utro eller mænd blive hængt, fordi deres skæg ikke er langt nok.«

— Hvad kan politikerne og Forsvaret lære af krigen?

»Man skal have en plan, når man går ind, og man skal vide, hvad man skal have opnået, for at man kan trække sig ud igen.«

— Fortryder du din deltagelse?

»Nej, overhovedet ikke. Jeg føler, at jeg har gjort en forskel.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

"The Afghanistan Papers are a set of internal documents from the Special Inspector General for Afghanistan Reconstruction (SIGAR) obtained by The Washington Post through a Freedom of Information Act request that document the US war in Afghanistan.[1][2][3] The documents reveal that high-ranking officials were generally of the opinion that the war was unwinnable, but kept this hidden from the public.[1][4][5][6] Due to the difficulty of creating metrics to objectively demonstrate success, they had been manipulated for the duration of the conflict.[7] NPR host Lulu Garcia-Navarro said that the "new Pentagon Papers describe explicit and sustained efforts by the US government to deliberately mislead the public.”[4]"
https://en.wikipedia.org/wiki/Afghanistan_Papers

Søren Bro, en lang række krigsbrancher, primært amerikanske og britiske, har tjent pænt på krigen - ligesom nogle få voldsomt rige har scoret gigantiske gevinster.
https://www.newyorker.com/magazine/2016/03/07/the-man-who-made-millions-...
https://www.salon.com/2016/02/16/profiting_off_of_chaos_how_the_u_s_priv...

Og så er der narkotikabranchen, som efter den amerikanske invasion atter fik forsyninger fra Afghanistan - og landet selv oplevede en dramatisk stigning i dets eget opium- og heroinmisbrug.
https://www.unodc.org/documents/data-and-analysis/Studies/Afghan-Drug-Su...

David Zennaro, jens christian jacobsen, Jesper Sano Højdal, Alvin Jensen og Søren Løvborg anbefalede denne kommentar

Vesten fører de gammeldags krige i Mellemøsten og Lille-Asien efter fortiden recept, hvor magtspillet var afgørende overfor de små og mellem-store krigs-herrer, og ellers var det kanonbådsdiplomati der afgjorde udfaldet.

Dengang var det jo hurtigt overstået med kanonbådsdiplomatiet, - men sådan er det ikke længere,nu bliver vesten smidt ud af lokalbefolkningen, som ikke vil finde sig i at blive hundset rundt med.

Det hedder fremtiden, - men det kan vestens ledere ikke finde ud af, og drømmer stadig om storhedtiden med dens drømme om rigdom båret frem på ryggen af ikke belæste lokal emirer m.v.

Carsten Hansen

Ja; Der er måske ikke andet at gøre end at lade diverse teokrater, diktatorer og krigsherrer rundt omkring, undertrykke, forfølge og myrde egen befolkning.
Hvis befolkningerne vil frihed og fremgang for alle, så må de selv tage affære. FN er en uduelig konstruktion hvor veto-magter ikke kan enes om ret meget og enkeltnationer eller alliancer kan heller ikke udrette noget uden at få resten af verden på nakken.
Økonomiske sanktioner rettet mod diktaturer, herunder teokratier, er ligeledes virkningsløse da de stort set kun rammer befolkningerne og de svageste især, mens eliten lever videre som før.

Det ser sort ud for verdens fattige samt undertrykte.
Europa/Vesten kan ikke modtage dem alle som flygtninge.

Så du anbefaler international selvtægt, fremfor at gøre en aktiv, demokratisk indsats for at forbedre FN?

Carsten Hansen

Jeg anbefaler ingenting; Konstaterer blot at det ser håbløst ud.
Og jeg ser frem til at læse bare et konstruktivt og realistisk forslag fra din hånd.
Et der ikke går ud på at bare USA ikke eksisterer, så vil verden være et paradis.

Carsten Hansen

Blandt FN´s veto-lande sidder der 2 tilnærmelsesvis diktaturstater. Rusland og Kina.

Hvis diktaturer skal falde. Hvis overgreb på egne befolkninger skal ophøre. Hvis mord , tortur og diskriminering af anderledes tænkende skal stoppe; Så virker disse 2 nationer næppe som foregangslande.

At tro på FN er naivt.

Så: "måske er der ikke andet at gøre end at lade diverse teokrater, diktatorer og krigsherrer rundt omkring, undertrykke, forfølge og myrde egen befolkning.
Hvis befolkningerne vil frihed og fremgang for alle, så må de selv tage affære."

Carsten Hansen, jeg har bl.a. foreslået at USA engagerer sig mere i FN's fredsarbejde - særligt ifm. en evt. tilbagetrækning fra Afghanistan - og det er da bestemt ikke at insistere på USAs bortgang. Hvad vil du anbefale/foreslå?

Carsten Hansen, naturligvis skal FN's permanente medlemmer af Sikkerhedsrådet ophøre med at være dette; det er en alvorlig indskrænkning af demokratiet. Også dette har jeg tidligere foreslået/anført. Hvad foreslår du?

Carsten Hansen

Hvad jeg foreslår ?.

Skulle der opstå en handlekraftig international koalition, indenfor overskuelig fremtid, til bekæmpelse af diktatur, folkemord og undertrykkelse, så vil Kina og Rusland ikke være en del af samme.

Realistisk ? Næppe; Men det eneste der vil du.

Carsten Hansen

Rusland og Kina vil aldrig opgive deres vetoret (og USA heller ikke).

Ned læg FN og byg noget helt nyt op.
Kun demokratiske lande med frie valg lukkes ind.
Omfordel verdens ressourcer i hidtil uset grad; Men kun til lande der vil overgå til ægte demokrati. Ikke en krone ned i teokrater og diktatorers lommer.

Måske en mulighed om 50-100 år ??? Nok blot luftkasteller og vindfrikadeller.