Interview
Læsetid: 3 min.

Afghanistan-veteran: Planen om at skabe et velfungerende demokrati måtte mislykkes

Jacob Panton var udsendt i Afghanistan tre gange – i 2012 blev han skudt og måtte genoplives. Han mener, at det var et håbløst projekt at indføre demokrati efter vestligt forbillede. Men han fortryder ikke, at han deltog i krigen
De demokratiske ambitioner med indsatsen var urealistiske, mener Jacob Panton.

De demokratiske ambitioner med indsatsen var urealistiske, mener Jacob Panton.

Privatfoto

Moderne Tider
17. april 2021

— Du har været i Afghanistan tre gange, første gang i 2006. Hvorfor valgte du at tage af sted?

»Fordi Forsvaret spurgte mig om det. Når man har valgt at være soldat, sætter man ikke spørgsmålstegn ved det politiske. Så får man en opgave, og så løser man den.«

— Du har også været i Kosovo og Irak. Hvordan var Afghanistan i sammenligning?

»Forskellen var stor. Jeg var med på et af de første hold i Irak, og det var meget fredeligt, jeg affyrede ikke et eneste skud. Afghanistan var en decideret kampplads. Det var krig.«

— Du blev også skudt. Vil du fortælle, hvad der skete?

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

"The Afghanistan Papers are a set of internal documents from the Special Inspector General for Afghanistan Reconstruction (SIGAR) obtained by The Washington Post through a Freedom of Information Act request that document the US war in Afghanistan.[1][2][3] The documents reveal that high-ranking officials were generally of the opinion that the war was unwinnable, but kept this hidden from the public.[1][4][5][6] Due to the difficulty of creating metrics to objectively demonstrate success, they had been manipulated for the duration of the conflict.[7] NPR host Lulu Garcia-Navarro said that the "new Pentagon Papers describe explicit and sustained efforts by the US government to deliberately mislead the public.”[4]"
https://en.wikipedia.org/wiki/Afghanistan_Papers

Søren Bro, en lang række krigsbrancher, primært amerikanske og britiske, har tjent pænt på krigen - ligesom nogle få voldsomt rige har scoret gigantiske gevinster.
https://www.newyorker.com/magazine/2016/03/07/the-man-who-made-millions-...
https://www.salon.com/2016/02/16/profiting_off_of_chaos_how_the_u_s_priv...

Og så er der narkotikabranchen, som efter den amerikanske invasion atter fik forsyninger fra Afghanistan - og landet selv oplevede en dramatisk stigning i dets eget opium- og heroinmisbrug.
https://www.unodc.org/documents/data-and-analysis/Studies/Afghan-Drug-Su...

David Zennaro, jens christian jacobsen, Søren Bro, Jesper Sano Højdal, Gert Romme, Alvin Jensen og Søren Løvborg anbefalede denne kommentar

Vesten fører de gammeldags krige i Mellemøsten og Lille-Asien efter fortiden recept, hvor magtspillet var afgørende overfor de små og mellem-store krigs-herrer, og ellers var det kanonbådsdiplomati der afgjorde udfaldet.

Dengang var det jo hurtigt overstået med kanonbådsdiplomatiet, - men sådan er det ikke længere,nu bliver vesten smidt ud af lokalbefolkningen, som ikke vil finde sig i at blive hundset rundt med.

Det hedder fremtiden, - men det kan vestens ledere ikke finde ud af, og drømmer stadig om storhedtiden med dens drømme om rigdom båret frem på ryggen af ikke belæste lokal emirer m.v.

Carsten Hansen

Ja; Der er måske ikke andet at gøre end at lade diverse teokrater, diktatorer og krigsherrer rundt omkring, undertrykke, forfølge og myrde egen befolkning.
Hvis befolkningerne vil frihed og fremgang for alle, så må de selv tage affære. FN er en uduelig konstruktion hvor veto-magter ikke kan enes om ret meget og enkeltnationer eller alliancer kan heller ikke udrette noget uden at få resten af verden på nakken.
Økonomiske sanktioner rettet mod diktaturer, herunder teokratier, er ligeledes virkningsløse da de stort set kun rammer befolkningerne og de svageste især, mens eliten lever videre som før.

Det ser sort ud for verdens fattige samt undertrykte.
Europa/Vesten kan ikke modtage dem alle som flygtninge.

Så du anbefaler international selvtægt, fremfor at gøre en aktiv, demokratisk indsats for at forbedre FN?

Carsten Hansen

Jeg anbefaler ingenting; Konstaterer blot at det ser håbløst ud.
Og jeg ser frem til at læse bare et konstruktivt og realistisk forslag fra din hånd.
Et der ikke går ud på at bare USA ikke eksisterer, så vil verden være et paradis.

Carsten Hansen

Blandt FN´s veto-lande sidder der 2 tilnærmelsesvis diktaturstater. Rusland og Kina.

Hvis diktaturer skal falde. Hvis overgreb på egne befolkninger skal ophøre. Hvis mord , tortur og diskriminering af anderledes tænkende skal stoppe; Så virker disse 2 nationer næppe som foregangslande.

At tro på FN er naivt.

Så: "måske er der ikke andet at gøre end at lade diverse teokrater, diktatorer og krigsherrer rundt omkring, undertrykke, forfølge og myrde egen befolkning.
Hvis befolkningerne vil frihed og fremgang for alle, så må de selv tage affære."

Carsten Hansen, jeg har bl.a. foreslået at USA engagerer sig mere i FN's fredsarbejde - særligt ifm. en evt. tilbagetrækning fra Afghanistan - og det er da bestemt ikke at insistere på USAs bortgang. Hvad vil du anbefale/foreslå?

Carsten Hansen, naturligvis skal FN's permanente medlemmer af Sikkerhedsrådet ophøre med at være dette; det er en alvorlig indskrænkning af demokratiet. Også dette har jeg tidligere foreslået/anført. Hvad foreslår du?

Carsten Hansen

Hvad jeg foreslår ?.

Skulle der opstå en handlekraftig international koalition, indenfor overskuelig fremtid, til bekæmpelse af diktatur, folkemord og undertrykkelse, så vil Kina og Rusland ikke være en del af samme.

Realistisk ? Næppe; Men det eneste der vil du.

Carsten Hansen

Rusland og Kina vil aldrig opgive deres vetoret (og USA heller ikke).

Ned læg FN og byg noget helt nyt op.
Kun demokratiske lande med frie valg lukkes ind.
Omfordel verdens ressourcer i hidtil uset grad; Men kun til lande der vil overgå til ægte demokrati. Ikke en krone ned i teokrater og diktatorers lommer.

Måske en mulighed om 50-100 år ??? Nok blot luftkasteller og vindfrikadeller.