Portræt
Læsetid: 11 min.

Benjamin Netanyahu sælger stadig sig selv som offer. Men han har siddet på magten i Israel siden 2009

Benjamin Netanyahu står over for en alvorlig korruptionssag og en kaotisk parlamentarisk situation, hvor han skal danne en livsduelig israelsk regering i et paralyseret politisk landskab. Det ser umuligt ud – men det har det ofte gjort for den polariserende, manipulerende og ekstremt succesfulde politiker
Benjamin Netanyahus kyniske troløshed er ingen hemmelighed. Alligevel stemmer hver fjerde israeler på ham.

Benjamin Netanyahus kyniske troløshed er ingen hemmelighed. Alligevel stemmer hver fjerde israeler på ham.

Abir Sultan

Moderne Tider
10. april 2021

Da den israelske præsident tirsdag betroede Benjamin Netanyahu at danne en duelig regering, hvilket vil sige et kabinet med mindst 61 af parlamentet Knessets 120 mandater bag sig, sagde Netanyahu straks ja. Det gjorde han, selv om han uomtvisteligt er højt begavet og derfor næppe i tvivl om, at opgaven er umulig, sådan som det politiske landskab har artet sig: dødt løb for fjerde gang på to år mellem Knessets to blokke – for og imod Netanyahu.

På den anden side skal man aldrig drage forhastede konklusioner, når det gælder den 71-årige leder af det konservative Likud-parti, der har regeret uafbrudt siden 2009 i konstellationer, som på forhånd forekom umulige. Eksempelvis den afgående regering, han dannede i COVID-19-sommeren 2020 med ærkefjenden Benny Gantz, der året før havde etableret sit blå-hvide parti med det ene erklærede mål at komme af med Netanyahu som regeringschef.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

En stor tak til Lasse Ellegaard for denne artikel.