Noter fra en pandemi
Læsetid: 3 min.

Coronakrisen er fyldt med dilemmaer, vi ikke kan overlade til eksperterne. Mandagstrænerne må på banen

Ugens store vaccinenyheder har skabt nye dilemmaer, som vi ikke kun kan overlade til fagkundskaben. Det er på tide at sætte mandagstrænerne ind og få en bred, folkelig debat om, hvilket samfund vi vil have, og hvilke chancer vi vil tage
Søren Brostrøm rejser spørgsmål, han ikke kan svare på – men det skal han heller ikke. De dilemmaer skal diskuteres af alle, ikke kun blandt eksperterne.

Søren Brostrøm rejser spørgsmål, han ikke kan svare på – men det skal han heller ikke. De dilemmaer skal diskuteres af alle, ikke kun blandt eksperterne.

Philip Davali/Ritzau Scanpix

Moderne Tider
17. april 2021

Hvis der er én ting, denne pandemi har givet os, ud over surdej og Zoom, så er det amatørstatistikere og fritidsepidemiologer. Der er meget, meget få af os, der med hånden på biblen kan sige, at vi ikke på baggrund af rene mavefornemmelser og et par The Guardian-artikler har kastet om os med tal, grafer og eksponentielle vækstkurver.

Vi er blevet et land af mandagstrænere, og det kan naturligt nok få enhver seriøs videnskabsmand, der har brugt det halve af sit liv og hele sit intellekt på at sætte sig ind i et kompliceret stofområde, til at længes efter fagkundskabens oplyste enevælde. Men mandagstrænere tjener ikke desto mindre et ædelt formål. De tjener demokratiet og den folkelige legitimitet, og med de nye erkendelser, vi har fået i denne uge, er der igen hårdt brug for det udskældte og bedrevidende folkefærd.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

William Mannicke

Således coachet af rutinerede fredagsorakler, kan mandags trænerne roligt gå i gang.

Rammer mandags trænerne ved siden af målet, skyldes det i hvert fald ikke mangel på fredagscoaching.

Henning Kjær, Marianne Jespersen og Hanne Utoft anbefalede denne kommentar
Marianne Jespersen

Debat er godt, især hvis vi bruger den til at blive klogere og tænke dybere og mere sammenhængende om væsentlige samfundsspørgsmål. Et tillidsfuldt og demokratisk trygt samfund forudsætter også ret stor tillid til eksperternes faglighed. Hvad der dog ikke er brug for er alt for mange hurtige og overfladiske Karl Smart vinkler hverken i politik eller den folkelige opinion eller blandt journalister. Skal man tage denne udfordring - opfordring med seriøsitet, så kan man konstatere, at vi b.l.a. skal omkalfatre præmisserne for sundhedsvæsenet. Vi skal ændre på kravene til medicingodkendelser og lægers pligt til at udvise omhu og samvittighed i udførelsen af deres hverv. De skal bare levere de ydelser befolkningen og politikerne lige nu forlanger, helt uanset om der foreligger faglige og etiske grunde til at lade være og om det skader den patient, der fremsætter sit "frie valgønske" om behandlingen.
Vi har set et eksempel på hvad det har afstedkommet af problemer mht. nogle patienters lobbyarbejde fulgt af politikernes dårlige ideer, om hvordan vi kunne indføre cannabis som smertebehandling. Vi er ikke blevet klogere på om det duer og det har efterladt en masse frustrerede patienter og læger.

Tilsvarende kan vi i bedste Anders Fog s ånd afskaffe alle mulige andre irriterende og besværlige ekspertvurderinger. Skal Ingeniører og arkitekter virkelig have lov til at bestemme om bygningsfundamenter skal være så sikre. Er det ikke ok, at et hus en meget sjælden gang falder sammen. Hvorfor skal jeg overholde alt i færdselsloven når der kun meget sjældent sker ulykker for mig, som er en særlig dygtig og risikovillig bilist. I det mindste kunne jeg vel få mulighed for at køre uden sikkerhedssele, det er jo kun mig selv, der ryger ud gennem forruden og dør. Hvis vi gør os umage så kan mandagstrænerne i forening med fredagscoachere sikkert præstere mange synspunkter. Det synspunkt som Information ikke kan slippe og tilsyneladende stædigt holder fast i er, om svenskerne ikke har gjort det rigtige hele tiden - uanset antal døde, antal smittede, antal smittebølger og nu også fortsat brug af AstaZeneca vaccinen. Det kan virkelig give anledning til overvejelser og mandagsspørgsmål.

Maj-Britt Kent Hansen, Finn Jakobsen, Kim Folke Knudsen, Henning Kjær og William Mannicke anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

@Værre end mandagstræneren: Jakob Ellemann Jensen & Søren Pape Poulsen

er det store flertal af danske letvægtspolitikere især blandt de såkaldte og ikke borgerlige partier: Venstre og Det Konservative Folkeparti.

som indtager det for tiden mest let fordøjelige standpunkt - lad og lege at COVID19 nu er fortid og ikke bruge mere tid på den besværlige pandemi.

Jeg vil ikke glemme Jakob Ellemann Jensens bemærkning fra forrige uge. Ja nu skal vi selvfølgelig have øje for Corona men der er andre ting i livet som tæller mere end Corona og derfor anbefaling åbne og atter åbne.

På en eller anden måde er jeg helt overbevist om, at Venstres formand ikke har været i nærheden af sygehusene med den udtalelse. Det er tankeløst og kynisk uden lige. Hvis vi får en fjerde og en femte bølge inden vi forstår alvoren af denne pandemi, så kan det ende med at antallet af ansøgere til sygeplejersker med mere begynder at falde drastisk med katastrofale konsekvenser for det offentlige sygehusvæsen. Så bliver frit valg til intet valg og sejl din egen sø og betal for et privat tilbud, hvis du har råd til dette.

Ligeså Søren Pape Poulsen der ved nærmest ved hvert møde om nye åbninger ikke kan gå langt nok med at få åbnet så hurtigt som overhovedet muligt. Vi fornemmer den konservative kalkulation bag udtalelserne at gøre sig gode venner med nulrestriktions partiet Nye Borgerlige, som skal holde De Konservative oven vande eller var det omvendt.

Begge de formænds ageren er disrespekt overfor landets medicinske fagkundskab disrespekt overfor sygehus personalet som de herrer tørrer opgaven af på, når der efterhånden kommer flere og flere indlagte. De har også tilladt sig den frækhed at brokke sig over virologerne og deres indflydelse. Jamen hvis de to partier Venstre og Det Konservative Folkeparti har bedre prognoser for smitteudbredelsen, så må de gerne komme med dem ?

I dag er 8,5% færdigvaccineret og 4% har haft et COVID19 forløb. Men der er næsten 90% som ikke er vaccineret og som er kandidater til lige at få en COVID19 tur med en hyggelig variant.

Der bliver som sagt åbnet for meget og for hurtigt, medens de to formænd for Venstre og De Konservative har vældig travlt med at underholde om, hvor fortræffeligt langt vi er med vaccinationer ?. Det troede jeg egentlig selv på for en uge siden, indtil jeg i tysk tv så, at I Niedersachsen har 18% fået den første vaccination og minsandten vi ligger på 18% på samme nøgletal.

Vent at se i dag har vi over 900 nye smittede på et par døgn før åbningerne i næste uge begynder at træde i kraft. Når vi når over 1.000 nye smittede pr. dag, så begynder den ikke alt for sikre smitteopsporing at blive overbelastet og når antallet når over 1.500 nye smittede pr. dag, så vælter smitteopsporings korthuset. Så skal vi lægge + 3 uger til, så begynder antallet af syge og medtagne danskere at dukke op på hospitalet. Det er så nemt at italesætte smitteopsporing, men i virkelighedens verden er smitteopsporing langt sværere at gennemføre med effektiv virkning. Hvornår er en person blevet smittet som har bevæget sig rundt blandt utallige personer - svært at svare på eksakt ?

Som jeg ser det styrer vi nu med en måneds forsinkelse mod den tredje bølge og så kan de danske politikere lære det kan de, når de skal til at lukke ned en gang til eller alternativt tilslutte sig en fuld svensker lig med 100% svensk strategi. Så bliver der travlt på Kirkegården igen.

Det var lige præcis det vi skulle undgå at åbne og lukke igen og igen, for det slider moralen og humøret i befolkningen ned til sokkeholderne med fare for, at opgivenheden breder sig og yderligere smitte opstår. Vi er nød til at erkende, at for virus er reservoiret af ikke smittede danskere meget stort og muligheden for at brede sig talrig.

Diverse varianter af indisk, sydafrikansk og brasiliansk tilsnit, skal nok gøre det begribeligt, at smittespredningen bliver endnu større og mere udbredt end forrige år desværre.

Med incidenstal langt over 100 i et stort antal danske kommuner er COVID19 ikke på tilbagetog nej den er på langsom fremmarch indtil, at vi når ind på den stejle del af smittekurven inden længe. Husk at vi sidste år talte om incidenstal 20 som målet for et land vi kan rejse til uden komplikationer og nu er incidenstallet så for Danmarks vedkommende lige opjusteret 10 gange til 200, inden nogen skal foretage sig noget som helst.

Når vi er oppe på langt flere vaccinerede kan vi begynde en reel åbning med målet at få fjernet COVID19 helt fra landkortet, for det er den eneste vej til en varig løsning på denne Pandemi: Verdenskrigen mod mutanterne.

De to formænd Jakob Ellemann Jensen og Søren Pape Poulsen lever i en verden af illusion og ønsketænkning, hvis de tror, at de kan trylle pandemien væk og samtidig åbne på livet løs.

Kom til fornuft det er aldrig for sent.

VH
KFK

Maj-Britt Kent Hansen, Magnus Fischer, Hans Schmidt, Carsten Hansen og Finn Jakobsen anbefalede denne kommentar
Helle Degnbol

Diskussionerne er i fuld gang, på alle niveauer. Sjældent eller aldrig har jeg hørt noget samfundsemne diskuteret så meget og inderligt, hvem man end snakker med i landet, og aldrig har jeg været forsynet med informationer og indblik i forskning & politiske dispositioner & folks vilkår som i disse coronatider. Der bliver arbejdet som død og helvede, og der snakkes på livet løs. Det kan man værdsætte. Til gengæld forstår jeg ikke, hvad vi skal med rod og tomgang som i artikelen her. Tyvärr.

Helle Walther

Mandagstrænere, det vrimler med dem, alle er klogere end den klogeste, tror de da selv. De kan kun brokke sig og beklage sig, surmule og synes alt går dem imod fordi de ikke lige kan gøre det og det, men må tage hensyn til andre mennesker. Hvad med lidt flexibilitet, indordning, det går jo over. De blå partier inkl. de radikale er de værste af politikerne. De vedtager en bred åbningsaftale i etaper for så at ville lave den om en døgn efter. Og jeg forstår ikke Pape får 15 %, hans største force er brok. Og så går han smilende rundt og laver hvad ??? Jeg håber vi snar t kommer tilbage til de almindelige tilstande, hvor corona ikke er 90 % på i alle medierne.