Rapport fra en pandemi
Læsetid: 4 min.

Derfor skal vi stadig tælle de døde

I denne uge passerede coronadødstallene endnu to milepæle med tre millioner døde på globalt plan og en million europæere. Det er svimlende tal, men pandemibekæmpelsen handler ikke først og fremmest om at redde menneskeliv. Den handler om at redde systemer. Så hvorfor overhovedet tælle dem? Fordi vi er mennesker og ikke systemer
Dødsopgørelser er både terapeutisk for de pårørende, der rammes af tragedien, og for os som samfund, der kan se og anerkende tabene.

Dødsopgørelser er både terapeutisk for de pårørende, der rammes af tragedien, og for os som samfund, der kan se og anerkende tabene.

Archana Thiyafarajan

Moderne Tider
1. maj 2021

Et af Mette Frederiksens mere berømte citater fra pandemiens første dage, er det, hvor hun på forhånd indrømmede sine fejl.

»Kommer vi til at begå fejl? Ja. Kommer jeg til at begå fejl? Ja.«

Siden har det til gengæld været småt med indrømmelser fra statsministeren, mens andre til gengæld løbende er kommet med kritik. Det handlede om mink, makrel, skolelukninger og nordjyske ordstillinger, men den første og største fejl lavede hun allerede på det første pressemøde, da hun med et andet berømt corona-citat proklamerede, at ethvert dødsfald til COVID-19 var en tragedie.

I situationen virkede det måske indlysende og som et ædelt politisk pejlemærke, men i virkeligheden var det en kommunikativ skandale og i øvrigt usandt, for det gav os et billede af, at kampen mod sygdommen var en kamp for, at flest muligt skulle overleve – koste, hvad det koste ville. Det billede har forfulgt både Mette Frederiksen og befolkningen lige siden og blev til et benspænd og en blind politisk vinkel.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Klavs M. Christensen

Taget alder og almen sundhedstilstand af de SARS-COV-2 relaterede døde i betragt, samt måden der tælles på, så er stadigt et svar skyldig hvor mange af de 3 millioner mon stadig ville være i live uden SARS-COV-2? Er der 2.9 mio, 1.5 mio eller måske 0.2 mio? Det virker jo som om den såkaldte overdødelighed ikke rigtig følger de C19-relaterede dødsfald. Jeg får nogle gange lidt indtrykket af, at den almene sundhedstilstand af en befolkning genspejles langt bedre i dødstallene end landes C19 tiltag og restriktioner? Men det er bare en personlig fornemmelse??

Jørgen Winther

Hold kæft det er dumt der! Statistik gør døden nærværende. "jounalisten" omlyver simpelthen virkelighden

Klavs M. Christensen

Taget alder og almen sundhedstilstand af de SARS-COV-2 relaterede døde i betragt, samt måden der tælles på, så er stadigt et svar skyldig hvor mange af de 3 millioner mon stadig ville være i live uden SARS-COV-2? Er der 2.9 mio, 1.5 mio eller måske 0.2 mio? Det virker jo som om den såkaldte overdødelighed ikke rigtig følger de C19-relaterede dødsfald. Jeg får nogle gange lidt indtrykket af, at den almene sundhedstilstand af en befolkning genspejles langt bedre i dødstallene end landes C19 tiltag og restriktioner? Men det er bare en personlig fornemmelse??

Lars Schmidt

'ærligt talt mere ædelt at kæmpe for end det enkelte menneskes overlevelse'. Sandelig en udmelding som ville få alverdens despoter i for, nu og fremtid til at klappe i deres blodige hænder. Det der med det enkelte menneske menneske, det kan simpelt hen ikke betale sig (som Peter Steen belærte Egon Olsen om). Hvis ikke det drejer sig om at redde enkelte mennesker, hvad fanden skal vi så med at 'sundhedssystemet ikke bryder sammen, at økonomien klarer sig' osv. Kommunikativ skandale ??? Nej, det var absolut een af de mest begavede udsagn MF er kommet med. Dengang smitte og dødstal bare tikkede ind. Vi ved, hvor let tal kommer til at kede, - i dag var der kun 100 døde, - nej hvor fint, - i går var det jo 150. MFs formåede med sin retorik på smart vis at omskrive det gamle Stalin citat 'et dødsfald er en tragedie, 100.000 dødsfald er statistik'. Nu mente MF sikkert at det citat var velkendt, så hun kun behøvede at bruge første led, - så kendte folk selv resten. 'At blive talt betyder, at man har levet ..' Nej, jeg opgiver her