Portræt
Læsetid: 3 min.

Eddie fra Mors døde som en af Danmarks ensomme ældre

Da Eddie Kristensen fra Nykøbing Mors døde i februar, 74 år gammel, var det lige så ensomt, som hans liv havde været i de sidste mange år. Han var en af de mere end 55.000 danskere over 65 år, som ifølge Ældresagen er så ensomme, at det påvirker deres hverdag. Fotograf Emilie Lærke Henriksen har skildret hans hverdag over de sidste år

Emilie Lærke Henriksen

Moderne Tider
10. april 2021

Det er den 7. april 2019. Den store behagelige stol ved vinduet har formet sig efter 72-årige Eddie Kristensens krop gennem de sidste mange år. Nu sidder han der igen. Med trætte øjne og strithår, fordi han så fantasyfilm til klokken fem i morges. På fjernsynet kører TV 2 Zulu og overdøver alt andet i rummet. Eddie Kristensens fjernsyn kører i døgndrift. Både når han er vågen, og når han sover. På den måde føler han sig aldrig alene.

Han flyttede til Mors med sine forældre, da han var to år gammel. Han har arbejdet i hårde og opslidende job som murer, fisker og flyttemand, og som 60-årig måtte han gå på førtidspension. Han har problemer med at gå og må støtte sig til stokken rundt i lejligheden. De sidste mange år har han siddet i sin lænestol de fleste af døgnets timer. Hans forældre var samlingspunktet for familien, og da de døde, mistede han den faste kontakt til resten af familien. Nu ser han kun sine søskende juleaften.

 

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Poul Anders Thomsen

Et eller andet sted er det jo mærkeligt at 55.000 mennesker skal sidde ensomme hjemme, hver for sig, når de i stedet kunne hænge ud med hinanden... så ville de være løsningen til deres eget problem. Hvis man har 55.000 mennesker man bare kan gå til og vise versa, så er man jo ikke ensom.

Torben Bruhn Andersen og Rikke Nielsen anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Spørgsmålet er ikke hvor mange ensomme ældre der er, men hvor mange af de ensomme der er utilfredse med at være det - og selvfølgelig også hvad de gør for at komme ud over problemet - i det omfang de kan gøre noget. Herefter kan man diskutere om der er noget vi som samfund kan og bør gøre anderledes, for selvfølgelig er det ikke omkostningsfrit at ekskludere de gamle til at bo under et andet tag end resten af famien.

Poul Anders Thomsen, Flemming Olsen, Torben Bruhn Andersen, katrine bruno hansen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Henning Kjær

I alle kommuner er der talrige foreninger og kommunale brugerstyrede centre fordelt over hele kommunen, hvor alle ældre er velkomne og ældre mødes over vidt forskellige aktiviteter. så min undren er alene hvorfor nogle ældre bliver siddende hjemme og føler sig ensomme.
Ingen behøver at sidde alene hjemme og føle sig ensom, og de aner ikke hvor velkomne de er til at deltage i alle de aktiviteter der arrangeres af foreninger og kommuner.
Ensomheden virker selvvalgt, ved at de ikke vil gå ud og møde andre.

Anders Reinholdt, Poul Anders Thomsen, Flemming Olsen, Else Marie Arevad, Rikke Nielsen, Jens Christian Olesen og Claus Nielsen anbefalede denne kommentar
Kenneth Krabat

Ligesom når folk filmer overgreb uden at gribe ind undrer det mig, at fotografen dokumenterer undergangen uden at "gøre andet".

Det er komplekst, jeg forstår det, men det støder mig alligevel.

Kim Paulsen, Estermarie Mandelquist og Asiya Andersen anbefalede denne kommentar
Flemming Olsen

Der er forskel på at være ensom og at være alene.

Per Torbensen og Maj-Britt Kent Hansen anbefalede denne kommentar
Kim Houmøller

Vi mænd har det sværest. Når fysikken driller er det svært, nærmest umuligt at tage til arrangementet med vildt fremmede. Ikke alle oplever det sådan, men mange gør.

Dennis Tomsen og Maj-Britt Kent Hansen anbefalede denne kommentar

Henning Kjær:
Er du nu så sikker på den konklusion /påstand du her kommer med?
ved du hvad der ligger bag i det enkelte menneskes psyke og sind?
Jo der er muligheder de fleste steder, men der er mennesker med så lavt selvværd og måske social angst og dårlige erfaringer, der gør de ikke tør komme af sted.
Det er komplekst.
Men tak fordi Information ind imellem gør mere ud af de usynlige frem for de kendte.

Josephine Kaldan, Birthe Drews, Estermarie Mandelquist og Anker Nielsen anbefalede denne kommentar
Maj-Britt Kent Hansen

Et rørende portræt både på billed- og tekstsiden.

Livet arter sig så forskelligt for mennesker. Fysisk såvel som psykisk. Nogle frustreres over manglende muligheder, andre affinder sig med situationen.

Men alle påvirkes vi vel af stigende alder, af svigtende helbred - såvel de andres som og vores egen tilstand.

Josephine Kaldan, Estermarie Mandelquist og Viggo Okholm anbefalede denne kommentar
Rikke Nielsen

Mon ikke rigtig mange af vores medmennesker er meget ensomme - ligegyldig alder og lige gyldig om det er selvvalgt eller ej. Og specielt ikke gjort nemmere her under corona.

Anders Reinholdt, Asiya Andersen og Poul Anders Thomsen anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

Samlever falder fra , venner dør før en selv, søskende dør før en selv. Og børnene ?
Måske var der ikke nogen , måske var der mange, men er alle flyttet langt væk.

Mange dør ensomme fordi alle andre, de kendte, er døde.
Det betyder jo langtfra at deres liv har været ensomt.

Men; Måske burde kommuner og deres ansatte, som sparer et hav af penge ved at mange ældre ikke er "dårlige" nok til plejehjem, lave lidt opsøgende arbejde.
Ældrevenner, besøgsvenner og sikkert andre muligheder kunne jo foreslås.
Siger folk "Nej tak", af flere omgange, så er der ikke så meget mere at gøre.

Mange bliver sikker ensomme på grund af den samfundsstruktur vi har opbygget... hvor de sociale medier er der hvor vi "mødes" frem for en kop kaffe eller et telefonopkald. Og så er særligt kvinder fokuseret på den lille familie eller hendes familie... ser det i næsten alle forhold. Mandens omgangskreds og familie udelukkes mens konens dyrkes. Derved mister mange mænd deres sociale netværk. Og hvis der så er skilsmisse lukkes de ud til total ensomhed fordi de i misforstået godhed / partnerskab har droppet deres egen sociale omgang I forhold til kone og børns.

Kig omkring i vennekredsen og se om ikke den teori holder vand.