Overophedet
Læsetid: 14 min.

Der er fest på boligmarkedet. Men det er svært at finde nogen, festen faktisk er festlig for

Boligpriserne er steget voldsomt de seneste år, og kvadratmeterprisen er flere steder i landet højere end før finanskrisen. Hos Home i Sundbyvester på Amager fortæller ejendomsmæglerne, at de aldrig har oplevet noget lignende. Selv om det ikke er alle alarmklokker, der ringer endnu, mener flere eksperter, at der er brug for politiske indgreb – spørgsmålet er hvilke
Sunniva Uggerby og hendes mand har allerede solgt deres gamle bolig for at kunne slå til hurtigt, og de håber at kunne overtage villaen her på Amager til sig selv og deres tre børn.

Sunniva Uggerby og hendes mand har allerede solgt deres gamle bolig for at kunne slå til hurtigt, og de håber at kunne overtage villaen her på Amager til sig selv og deres tre børn.

Moderne Tider
24. april 2021

Carsten Jensen har hørt folk tale om, at boligmarkedet er en fest for tiden. »Men hvem er det egentlig en fest for?« spørger den gråhårede ejendomsmægler, som har været mere end 35 år i branchen og husker tiden op til kartoffelkuren i 80’erne, tiden op til pinsepakken i 90’erne og selvfølgelig tiden op til finanskrisen i 00’erne. Og hans vurdering af situationen i dag er klar:

»Jeg har aldrig oplevet noget lignende.«

Han står denne mandag formiddag i køkkenet i et murstenshus i ’det engelske kvarter’ på Amager ikke langt fra Home-kontoret på Amagerbrogade, hvor han arbejder. Han er iført skjorte og jakke – på fødderne har han plastikfutter i den karakteristiske røde Home-farve. Huset er udbudt til 8,3 millioner kroner, og selv om det er et fint hus på 159 kvadratmeter med en pæn have, er der også mange ting, der trænger til en kærlig hånd.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jørgen M. Mollerup

Staten får på sigt stor glæde af prisstigningen i form af tilsvarende stigninger i grundskyld og ejerboligskat.
For at dæmpe feberen bør der stilles krav om en egenfinansiering på 20%.
Retten til fradrag af negativ kapitalindkomst (rentefradraget) i den alm. indkomst bør ændres til, at negativ kapitalindkomst kun kan fradrages i positiv kapitalindkomst. Ganske som med aktier hvor tab kun kan modregnes i positiv aktieindkomst.

Holger Nielsen, Erik Karlsen, Gert Romme, Kim Houmøller og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Margit Johansen

Vi vil have byplanlægning som bliver givet af kærlighed til livet - hvor byen ikke bliver så stenet at hjertet går i chok - for at citere digterne. Hvor infrastruktur i appellerer til at bosætte sig overalt i riget med skoler og andre institutioner. Hvor det er åbenbart at detailhandel, indkøbscentre og kontorhuse ikke kan drive levende byer - mere. Hvor byskove, byheder, bykanaler og -havne , bysøer og enge breder sig hurtigere end betonkanonerne kan lades.

Holger Nielsen, Lillian Larsen, Jette Steensen, Flemming Berger og Søren Kristensen anbefalede denne kommentar

Dette er ikke blot spekulation, for det er det. Men det er spekulation, der fuldstændig af mangel, eller forventet mangel på boliger.

Hvis man tager de helt unge ud af denne efterspørgsel på boliger, vil der alt-andet-lige blive flere boliger til resten af befolkningen. Og sådan kan man fortsætte fra gruppe til gruppe.

Og der findes altså mulighed for at "fjerne" de unge. I Sverige har man et begreb, der kaldes "Attefallshuse" efter den svenske boligminister, der opfandt dem. Det er små kompakte huse på omkring 30 m2, der sælges færdige, som samlesæt eller som projekttegning.

Det er altså ikke et entypehus, men huse hvor hver projektmager har lavet eget design og indretning. Husene bruger ikke kostbare fundamenter, men opstilles på løst placerede fundamentblokke af beton, eller solide "stålskruer", der bores ned i jorden med passende mellemrum.

I København kunne man anvende Amager Fælled, og opstille rækker af disse billige huse på hver side af fredelige stier, og have p-plads et centralt sted. Og skal det være rigtig billigt, - og mobilt til evt. senere placering, kan man etablere septitanke i stedet for afløbskloak. Det eneste det kræver ud over disse ganske billige huse, er el og vand.

På denne måde kan man formentlig etablere en kompakt bolig for en til to personer for lidt under 100.000 DKK, enten som lejet hus eller til ejendom. Og hvis man opstiller nogle tusinde rund om i byen vil det samtidig aflaste boligmarkedet, så priserne igen bliver realistiske for normale indkomster.

https://www.attefallshus.se/

Holger Nielsen, Erik Karlsen, Kim Houmøller, Mads Berg, Claus Nielsen, Per Torbensen, Dennis Tomsen, Kim Folke Knudsen og Olivia Nedergaard anbefalede denne kommentar
Henning Kjær

Det er ingen naturlov at huspriserne altid stiger, selvom det kan se sådan ud.
Jeg har prøvet at eje et nyt hus der var usælgeligt i næsten 10 år, før jeg fik pengene hjem igen. En stor lokal virksomhed lukkede i begyndelsen af 90erne.

Nu ejer jeg et hus købt i 2012 for 1,5 mill og kan måske tjene 5-600.000 ved at sælge det nu.

Søren Kristensen

Hvorfor ikke bare bygge noget ordentligt både til unge og ældre og send børnefamiilierne ud på landet, hvor der er masser af gamle huse som trænger til en kærlig hånd. Derude kan børnene få frisk luft og plads til at boldre sig på. Herefter kunne msn begynde at opdele og føre mange af de sammenlagte lejligheder i byerne tilbage til deres oprindelige størrelse, så de igen passer til én eller to personer,, feks en studerende eller en siingle, som ikke kræver så meget plads. De mange lejlighedssammenlægninger i fx. København, hvor børnefamliler forsøger at udleve parcelhusdrømmen på tredje sal med altan og krydderurter, kommer ikke nærheden af den ægte vare. En undersøgelse viser at beboerne hurtigt taber interesssen for altanen og der er ingen mening i at de veluddannede børnefamlier skal råde over så mange kvadratmeter, som det bliver til når by-lejligheden står tom det meste af året, fordi familien reelt bor det meste af året i sommerhuset. Heldigvis ved de unge af idag ikke hvor forholdsvis nemt det var at finde et sted at bo i København for halvtreds år siden, hvis man ikke stillede for store krav. I dag kan det være lige meget hvor nøjsom du er, for du finder alligevel ikke noget der er til at betale, fordi børnefamilierne har sat sig på den gamle bymasse. Så køb dog et hus!

Anders Reinholdt

Det er simpelthen ikke rigtigt, at der ikke er nogen, der får en gevaldig fest ud af det forrykte boligmarked. 68-generationen og deres umiddelbare efterfølgere scorer fortsat kassen på at sælge deres store villaer og parcelhuse og flytte til noget mindre eller i lejebolig. Skattefri, arbejdsfri millioner lige ned i foret. Og de pensionister, der aldrig nåede med på ejerboligvognen, kan kigge i den hedengangne vejviser efter 68'er-solidariteten.

Holger Nielsen, Kim Houmøller, Nicolaj Knudsen, Torben Arendal, Hans Jørgen Larsen, Mette Bulloch, Ruth Sørensen, Ole Svendsen, Kim Folke Knudsen og Carsten Munk anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

@Ejerboliger

Der bør gentænkes en model for beskatning af ejerboliger ved salg, således at en del af værdistigningen beskattes progressivt. Det skal være en rimelig beskatning og der skal indføres et eller andet bundfradrag, som gør det muligt at beholde f.eks de første 1,4 mio. kr. af værdistigningen uden beskatning. Der skal kunne gives fradrag for bygningsforbedringer og vedligeholdelse, som ejer har investeret i.

Spekulations køb af boliger hvor der ikke er tale om ens første bolig men en anden eller tredje bolig som købes som investeringsobjekt. Her bør beskatningen være hårdere.

Desuden skal der ses på om forældrekøbsretten er blevet lidt for lukrativ. Det er fint at forældre vil forære deres børn en ejerbolig, men der er mange familier, som er helt afskåret fra denne ordning og hvor deres børn efterlades bagerst i boligkøen. Det er ikke retfærdigt.

En løbende forhøjelse af ejendomsværdiskatterne er rent gift for markedet. I de dyre københavnske kommuner betaler boligejerne rigeligt i ejendomsværdiskat og grundskyld i forvejen uden at de har set noget som helst afkast indgå på kontoen, det er rene penge muret inde i murstenene, hvis og hvis så kan være du kan sælge med et afkast - kan være er ikke sikkert.

Provenuet fra en avanceskat på ejerboliger kunne indgå i en forbedret finansiering af almennyttige boliger og eksperimentelle boliger i stil med dem som Gert Romme foreslår i hans indlæg. Hovedpointe jo flere betalbare almennyttige boliger jo mere dæmpes spekulationsvæksten på ejerbolig markedet.

Vi har opbygget en samfundsmodel, hvor gældsætning udover alle bredder præmieres, hvor opsparing straffes med negative renter, og hvor skatten på arbejde inkl. inddirekte afgifter moms, AMB bidrag og så videre er alt for høj, medens den frie handel med jord og fast ejendom nærmest ikke beskattes jo løbende men ikke ved salg med avance.

De afdragsfrie lån er reelt et ejerskifte hvor Banken bliver den reelle ejer af din bolig og din fremtidige formueforvalter. Du afskriver dig muligheden for selv at kunne styre og investere i din friværdi, en friværdi der viser, at du rent faktisk er boligejer i realiteten og ikke bare på et papir. Vær forsigtig med alle bankernes lystige tilbud om at udstede afdragsfrie lån, som du så kan gå på børsen med og spekulere væk.

30 år efter kommer regningen for lånet tilbage, når du skal til at afdrage på selve hovedstolen, og hvis din indkomst til den tid ikke følger med, så kan det blive en kedelig omvæltning uden råd til at vedligeholde ens egen bolig. Helt slemt bliver det hvis boligen er købt til en for høj markedspris og den ikke kan sælges med fortjeneste men med tab, som så skal konverteres om til et almindeligt forbrugslån.

Min tommelfinger regel lån kun afdragsfrit til mindre beløb og en mindre andel af din friværdi og kun til at forbedre din bolig ikke til andre spekulative investeringer.

Der er behov for grundlæggende reformer af skat på bolig A-indkomst med mere i Danmark ellers vil uligheden forstærkes og 1. gangs køberne risikere at købe med belåning til en pris deres økonomi ikke kan bære i længden.

VH
KFK

"Der er fest på boligmarkedet. Men det er svært at finde nogen, festen faktisk er festlig for "

Nej, det er let at finde dem, som festen er festlig for: Nemlig de private banker som konstant øger penge mængden i samfundet, ved at skabe nye penge ud af den blå luft. Vel at mærke - penge skabt som gæld - især i forbindelse med huskøb.

Når du låner 1 mio i banken bruger banken et smart bogføringstrick - som de kalder: "At forlænge balancen" dvs. at banken taster, jeg gentager: TASTER 1.000.000 kr på din bankkonto, samtidig med at banken udskriver et gælds bevis til dig på 1.000.000 kr.
De kunne lige så godt stå og trykke pengesedlerne i kælderen!!!
Der er tale om 1.000.000 kr, som ikke var der i forvejen. Men pengene skal betales tilbage med afdrag og renters rente.
For banken betyder manøvren: 1 mio i aktiver - 1 mio passiver = 0 i balance.
Dvs. for banken stemmer balancen i årsregnskabet og dette er lovligt - med de nuværende regler.

Banken skal kun have værdier svarende til ca. 20 % af det samlede udlån ifølge de skærpede EU regler, der kom som følge af finanskrisen.

Men det er det glade vanvid, for det gør alle andre til gælds slaver af de private banker, som hvert år laver milliard overskud på at skabe nye penge ud af den blå luft!

I Danmark skaber de private banker 100 mia kr ud af den blå luft - som især lægges på huspriserne - hvert evigt eneste år!
Derfor stiger huspriserne - selv i en corona krise.

Det nuværende finansielle system er det totalt ubæredygtigt og uetisk. De beriger nogle få superrige mennesker i den finansielle sektor - på bekostning af alle andre.

Denne evigt voksende gæld = penge skabt af de private banker - skaber et konstant pres om øget vækst og dette medfører rovdrift på naturen, øgede CO 2 udledninger og går i sidste ende ud over os alle sammen.

Det nuværende økonomiske system er sygt, og skal laves om. Men de få mennesker, som er blevet superrige på at udnytte det finansielle system til at rage til sig på helhedens bekostning opgiver næppe deres privilegier frivilligt!

Holger Nielsen, Mads Berg, Jakob Trägårdh, Steen K Petersen, Torben Arendal, Pia Nielsen, Lise Lotte Rahbek og Jacob Nielsen anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

Når jeg nu sælger mit hus jeg købte for over 30 år siden så er der såmænd ikke den store fest i det..
Med en ganske beskeden indkomst besluttede konen og jeg at købe i 1990. Vi spændte livremmen ind de første mange, gav afkald på dyr bil og dyre rejser.
I de mellemliggende år har vi købt nye vinduer/døre samt fået ordnet tag badeværelse og gulve til vel omkring 200.000. + løbende udgifter til alskens ting hen ad vejen.
Vi vidste allerede dengang at hvis vi passede på huset (solgte det første efter 2 år uden fortjeneste, da det blev for lille, pga familieforøgelse), at det kunne give et tilskud til pensionen om mange år.
Jeg kender en del, med større indkomst, der prioriterede anderledes; De rejser flere gange om året og bruger penge på luksusting, og bor til leje.

Så ja; Vores kalkule gennem årtier har været, at når vi forlader arbejdsmarkedet så sælger vi vores bolig i forstaden og køber et mindre hus i nærheden af vand og strand kontant og har lidt ekstra til at spæde folkepensionen op.

Hvordan regner man den reelle fortjeneste ud ? Og mener at det er helt OK at gå efter små fisk som os ? Skal vi lige pludselig straffes fordi vi har været økonomisk ansvarlige ?

Nej; Gå efter spekulanter der opkøber mange huse. Gå eventuelt efter de formuende.
Vi er rigtig mange husejere der lever under almindelige beskedne vilkår.

Carsten Hansen

" Og mener MAN at det er helt OK at gå efter små fisk som os ? " skulle der selvfølgelig stå

Nu venter vi blot på at buen er spændt til bristepunktet og markedet kollapser. Vi venter på det berømte Minsky moment.

"I gode tider er der først et lag af snusfornuftige lånere, der tager lån i f.eks. boligen og betaler både afdrag og renter på lånet. Det voksende marked lokker spekulative lånere til, der tager afdragsfri lån og alene betaler renter tilbage i forventning om senere at kunne tage nye lån for at betale afdragene på de første lån.

Som boblen og euforien vokser, kommer såkaldte Ponzi-lånere til, dvs. spekulative deltagere i en slags pyramidespil, hvor betalingerne hverken dækker renter eller afdrag, og gældsbyrden dermed reelt stiger, men hvor forventningen er, at f.eks. boligpriserne også vil blive ved at stige, så man på et tidspunkt ved at sælge lånet kan score en gevinst.

Så længe markedet og udsigten til profit vokser, er bankerne villige til at udstede stedse mere risikable lån til dette spekulationscirkus.

Det centrale for Hyman Minsky var, at en fase med et stabilt finansielt marked får folk til at forvente vedvarende stabilitet, hvorfor de vover at tage større chancer – involvere sig i større grad af gældsætning – i tillid til, at gode tider vil blive bedre, og at der venter en kapitalgevinst for enden. Slutresultatet er ustabilitet.

Dertil er mennesker ifølge Minsky drevet af flokmentalitet: Når andre vover at løbe en større risiko, vover jeg også.

Når de spekulative værdier er nået så højt op, at stadig flere ikke magter betalingen, brister boblen. Ejendomsmarkedet kollapser, og derefter gør de långivende banker det samme i en ødelæggende dominoeffekt."

Og så skal vi igen ud med redningskransene for at redde ikke de stakkels husejere der kom i klemme men spekulanterne.

https://www.information.dk/indland/2018/10/hyman-minsky-kom-sent-eget-mi...

Holger Nielsen, Claus Nielsen, Steen K Petersen, Torben Arendal, Lise Lotte Rahbek og Jens Erik Starup anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Jeg bliver bekymret ikke bare over boligpriserne, men mindst lige så meget over denne del af artiklen: " I dag har de tre håndværkere med, som skal lave ikke så lidt endda, hvis parret ender med at købe boligen. »Ja, det badeværelse skal rives helt ned,« siger Sunniva Uggerby til håndværkerne og går ind i stuen, hvor det sænkede loft skal afmonteres, og der skal flyttes en væg og laves en ny dør ud til køkkenet.
»Og alle gulvene skal skiftes. Vi vil have sildebensparket over det hele,« siger hun. Følget af håndværkere nikker.

Materialer til alle håndværksopgaverne skal fremskaffes. De hænger heller ikke længere på træerne eller på hylderne i supermarkederne. Der er voldsomme prisstigninger på træ især5, men også på alle andre byggematerialer, og det er blandt andet fordi den pænere middelklasse er så vant til, at det bare er et spørgsmål om penge.
Det er ikke 'bare penge'.
Det er også et spørgsmål om at genanvende ressourcer istedet for at skabe affald.
https://vingaardshus.dk/nyheder/prisstigninger-paa-byggematerialer-entre...

Holger Nielsen, Nicolaj Knudsen, Pia Nielsen og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar

Og så er det ikke sikkert de kan få pengene ind når de står og skal sælge. Mange af disse "forbedringer" er modeskabte og giver ikke nogen reel værdiforøgelse. I gamle dage brugte man endvidere solide materialer der skulle holde i lang tid. Materialerne i dag passer til den køb og smid væk kultur vi lever i. Sildebensgulvene kan du få som klikgulve men kvaliteten er formodentlig derefter og helt i overensstemmelse med tidsånden.

Holger Nielsen, Lise Lotte Rahbek, Claus Nielsen og Carsten Hansen anbefalede denne kommentar