Reportage
Læsetid: 11 min.

Flygtninge strander i Tijuana, hovedstaden for mord og bristede forhåbninger

Den mexicansk-amerikanske grænseregion oplever den største tilstrømning af flygtninge og migranter i 20 år. De tilrejsende sætter deres lid til præsident Biden, men mange sidder fast i Tijuana, en af verdens farligste byer. Mens de venter og håber at komme over grænsen, lever de i frygt for den samme slags vold, som de flygtede fra i deres hjemlande
Bøn nær en flygtningelejr i Tijuana. Her venter flygtningene på at få lov til at søge asyl i USA.

Bøn nær en flygtningelejr i Tijuana. Her venter flygtningene på at få lov til at søge asyl i USA.

Guillermo Arias

Moderne Tider
1. maj 2021

Som vinranker slynger pigtråden sig langs grænsemuren til USA. Fra den mexicanske grænseby Tijuana fortsætter betonbarrieren hundrede meter ud i havet, hvor den kløver de hidsige bølger.

Et stykke oppe ad kysten, på den anden side, glitrer San Diego som en hån.

Hos migranterne i Tijuana taler man hele tiden om den utrolige tåge, der kommer ind fra Stillehavet. Når den er tyk nok, danner den et forhæng, der kan beskytte mod de amerikanske grænseovervågningskameraer. Der går næppe en uge, uden at migranter forsøger at svømme uden om muren. Mange klarer det ikke og skylles efter et stykke tid i land – druknede og sønderslået af bølger, der brydes mod beton.

Det var her, et par hundrede meter fra muren, at 31-årige Diego tjente til dagen og vejen ved at hugge brænde og lave bål til turister for fem pesos eller 25 amerikanske cent per næse. Han havde indrettet sig ved strandpromenaden i et hjemmelavet shelter, bygget af papstykker og plastgardiner.

Jeg husker, at han havde brune, tågede øjne og et centimeterstort ar på kinden.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Hanne Utoft

Hér lidt kritisk perspektivering på den gældende, amerikanske tilgang iht. de historiske, politiske og samfundsdynamiske baggrunde for immigrationssituationen:

https://www.youtube.com/watch?v=rktA0ywZp_4

Jimmy Hansen

Puha. At spare sammen i årevis for muligvis på ulovlig vis at krydse grænsen. Og så næsten blive slået ihjel af selvsamme aktør, man har betroet sine skillinger. Det er fandme langt ude