Langsomme samtaler
Læsetid: 14 min.

Fransk forfatter: Europas venstrefløj skal gøre op med den amerikanske identitetspolitik

#MeToo er en fantastisk revolution, og det er vigtigt at få undersøgt vores sprogs fordomme og fjendebilleder. Men den amerikanske identitetspolitik er også en meget stærk kulturel magt, som overlader friheden til højrefløjen, og som den europæiske venstrefløj ikke skal lade sig kolonisere af. Det forklarer den franske forfatter og aktivist Caroline Fourest

Jesse Jacob

Moderne Tider
24. april 2021

Langsomme samtaler findes også som ugentlig podcast. Du kan høre den her eller ved at søge på ’Langsomme samtaler’ i din podcast-app.

For nogle år siden begyndte et par af mine venner og jeg at tale om et fænomen, vi ikke forstod: De unges opfattelse af frihed. Vi er født i 1970’erne og vokset op med ungdomsoprørets slogan om, at det er forbudt at forbyde. I hvert var det kedeligt og slet ikke cool at sige til folk, hvad de ikke måtte sige og ikke måtte gøre.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Venstrefløjen skal ikke idealisere friheden; det er borgerlig dannelse. Venstrefløjen skal arbejde for strukturelle ændringer som bringer magten og agten tilbage til befolkningerne; for deltagende og direkte demokratier, for lighedsudvikling og arbejdstageres frigørelse fra udbytning.

"»Jeg elsker det faktum, at vi nu også bekæmper mikroaggressioner."

Også? Imens mikroaggressioner er blevet trendy at bekæmpe, er makroaggressionerne blevet acceptable. Det er en noget lyserød analyse, som den gæve madamse diverterer med - på ingen måde overraskende.

Michael Waterstradt, Steen K Petersen og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar

Hér er et af de mere groteske, revisionistiske eksempler på exitten fra bekæmpelse afmakroaggressioner; George W Bush, som løj om Afghanistankrigen, Irakkrigen og en lang række andre forhold - og som fik millioners død på samvittigheden, kan i dagens vestlige offentlighed lade sig interviewe af et anerkendt business-magasin og berette om hans dybe bekymring for menneskers evner til at sprede misinformation.

https://www.businessinsider.com/george-w-bush-troubled-by-misinformation...

Michael Waterstradt, Steen K Petersen, Jeppe Bundgaard, Kurt Nielsen, Claus Nielsen, Per Torbensen, Jette Steensen og Emil Davidsen anbefalede denne kommentar

Så kom da med en mørkerød analyse, men ikke den idiosynkratiske mod verdens politibetjent (USA), igen igen.

David Zennaro, Carsten Hansen, Steffen Gliese og Flemming Olsen anbefalede denne kommentar

Skidegod artikel, Rune. Mange ubesvarede spørgsmål; er de unge idag faktisk generelt i et vedvarende krænkelses tilstand, hver især??

Alle er reelt en minorit, snarere end en del af den udskældte fiktive majoritet, som alle flygter fra - den ene eller anden vej. Dog samtidig er vi subjekter, som savner del i et stort fællesskab.

Kurt Nielsen, David Zennaro, Ninna Maria Slott Andersen og Bjørn Høj Jakobsen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Men fokus i identitetspolitikken er en anden, trist at det ikke opdages: den er på krænkeren/undertrykkeren, som i stort set alle tilfælde er den samme, you know who. Derfor splitter de allerede eksisterende forestillinger, og det er dem, der skal gøres op med - ikke ud fra en tilpasning, men tværtimod den mest radikale ret til at være sig.
Det er presset henimod konformitet, den voksende undertrykkende indgriben i privatlivet, mens det offentlige liv, hvor folk bør færdes under fælles retningslinjer, i højere og højere grad udtrykker direkte indbyrdes infamiteter, der i sidste ende kvæler muligheden for at udøve et politisk fællesskab mellem lige, frie og solidariske individer af den mest indbyrdes forskellige slags.

Kurt Nielsen, David Zennaro, Pietro Cini og Troels Ken Pedersen anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

Enig; mere solidaritet og bekæmpelse af "den stærkes ret"/liberalisering på flertallets bekostning!

"Jeg har været vant til, at kampen mod homofobi og for ytringsfrihed var den samme kamp. Og pludselig var der unge, som var imod, at man kunne kæmpe for begge ting på samme tid."

Man kan sagtens kæmpe de to kampe samtidig, men latterliggørelsen af islam foretaget af kulturkristne eller ateistiske europæere i et i høj grad islamofobisk Europa, hvoraf talrige lande bekrigede dele af Mellemøsten for at opnå lukrative oliekontrakter i samme periode, var mest af alt at føje spot til skade. Magten triumferede ved at øge sin 'frihed' til at stigmatisere.
Hverken Jyllandsposten eller Charlie Hebdo forekommer reelt engagerede i at støtte muslimers kamp mod konservatisme, som Lykkeberg ellers foreslår.

Magnus Fischer, Eric Philipp og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Der findes faktisk et parti i Danmark, der har taget hul på problematikken: https://www.ncv.dk/
Det går dog langsomt med medlemstilgangen. Noget tyder på at identitets-politikken er fastgroet på Venstrefløjen, som var der tale om en religion.

Steffen Gliese

Nej, Jens Baj, den er bare langt mere fundamental end muligheden for at øge sit i forvejen relativt for høje forbrug.
Kampen for magt over eget liv er grundlæggende, men for majoritetsmennesker er dette en så indlysende ret, at man negligerer, at mange ikke har den.

Niels Jakobs, den mørkerøde analyse går på at klassekampens kollektiv er konverteret til partikulære, individ-orienterede kampe for personlige kapital af forskellig art - som 'vi', spredt i diverse periodiske netværk af interessefællesskaber kan udkæmpe mod hin anden.