Stambord
Læsetid: 6 min.

God fisk behøver ikke være frisk – her er en introduktion til den modnede fisks hemmeligheder

En af grundstammerne i enhver madkultur er at kontrollere og forædle fordærvet. Coronakedsomhed har lært mange af os at sylte og fermentere, og nu er det tid til at udfordre den måske stærkeste friskhedsmyte af dem alle – den, der omgærder fisken
En af grundstammerne i enhver madkultur er at kontrollere og forædle fordærvet. Coronakedsomhed har lært mange af os at sylte og fermentere, og nu er det tid til at udfordre den måske stærkeste friskhedsmyte af dem alle – den, der omgærder fisken

Mia Mottelson

Moderne Tider
1. maj 2021

Fiskesælgeren Hørmetix i Asterix-tegneserierne er en tragisk karakter. Han minder læseren om, at selv om gallerlandsbyen er uovervindelig udadtil, er det romerske riges rodnet for længst trængt ind bag bymurene og helt ind i fødevareforsyningen.

For selv om de gæve gallere bor et bautastenkast fra havet, fragtes Hørmetix’ fisk møjsommeligt med oksekærre fra Paris og når undervejs at udvikle tegneserieverdenens klassiske stinkestreger. Bureaukratiets og globaliseringens erobringsarbejde er i fuld gang. Smeden pander rituelt fiskehandleren én på lampen for denne kontamination af såvel landluft som landsbyens drøm om uafhængighed og bæredygtighed.

De gæve galleres omgang med fiskene minder om danskernes komplicerede forhold til frisk fisk. Vores enorme kyststrækning burde være garant for frisk fisk på bordet, uanset hvor vi bor i landet. Mens vi eksporterer fangster for milliardbeløb, stammer en solid portion af den ferske fisk i vores egne kølediske imidlertid fra Norge, Asien eller Sydafrika. Trekvart million ton fisk og skaldyr fra lande uden for EU køres årligt ind i landet, det meste fra kæmpeopdræt eller sparsomt regulerede trawlerskibe.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her