Chokolade
Læsetid: 5 min.

I en kakaoskov i Costa Rica holder en fyr fra Vestegnen afstand til en uetisk industri

Chokolade handler både om umådelig nydelse og ufattelig lidelse. Industrien er stadig præget af tvangsarbejde og børneslaveri, men de store brands med ondt i etikken udfordres i stigende grad af små producenter, der lægger vægt på transparens og lokal forankring. En af dem er Henrik Bodholdt, der tog rejsen fra Vestegnen til en kakaoskov i Costa Rica
Chokolade handler både om umådelig nydelse og ufattelig lidelse. Industrien er stadig præget af tvangsarbejde og børneslaveri, men de store brands med ondt i etikken udfordres i stigende grad af små producenter, der lægger vægt på transparens og lokal forankring. En af dem er Henrik Bodholdt, der tog rejsen fra Vestegnen til en kakaoskov i Costa Rica

Jesse Jacob

Moderne Tider
24. april 2021

Vi er på vej ind i chokoladeskoven, et sted i det nordlige Costa Rica, tæt ved den nicaraguanske grænse. På opdagelse mellem træerne, hvor kakaofrugter i et væld af farver – citrongule, limefarvede, knaldorange og dyblilla – hænger på de spinkle stammer. Lige nu har vi skoven for os selv, men ellers har både tukaner, dovendyr, tapirer og sågar en puma i ny og næ deres gang i området.

Den vigtigste gæst fra dyreriget er dog den mikroskopiske myggeflue, forcipomyia. Det er den, der året rundt kravler ind i de små bitte hvide og pink kakaoblomster, som vokser direkte på træets stammer, og bestøver blomsten, så en kakaofrugt, fyldt med fede, hvide bønner, kan komme til verden.

Alt dette forklarer vores guide, chokoladebonden Henrik, mens han viser rundt i sin skov. Imellem fortællingerne tager han en pakke chokolade frem, og vi lader alle en lille, brun firkant smelte langsomt på tungen, mens vi kommer med hver vores fortolkning af smagene. Syre, sødme, frugtighed, noter af kaffe eller karamel …

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her