idekamp
Læsetid: 3 min.

Kinas unge cyberhær tæller 20 millioner og skal vinde informationskrigen

Kina har hvervet 22 millioner personer til at kontrollere debatten på sociale medier. Omkring to millioner er betalte kommentatorer, mens hovedparten er fra den kommunistiske ungdomsliga. Kinas »offentlige opinionskrig« finder i stigende grad også sted internationalt
Twitter har valgt at støtte den asiatiske onlinebevægelse mælkete-alliancen, der forener prodemokratiske aktivister fra Thailand, Hongkong, Taiwan og Myanmar – hvor demonstranterne på billedet befinder sig – ved at give hashtagget #MilkTeaAlliance sit eget ikon. I Kina bliver alliancen set som antikinesisk, og det kinesiske udenrigsministerium har opfordret Twitter til at agere mere retfærdigt og objektivt.

Twitter har valgt at støtte den asiatiske onlinebevægelse mælkete-alliancen, der forener prodemokratiske aktivister fra Thailand, Hongkong, Taiwan og Myanmar – hvor demonstranterne på billedet befinder sig – ved at give hashtagget #MilkTeaAlliance sit eget ikon. I Kina bliver alliancen set som antikinesisk, og det kinesiske udenrigsministerium har opfordret Twitter til at agere mere retfærdigt og objektivt.

Ye Aung Thu

Moderne Tider
24. april 2021

I løbet af de kommende måneder forventer Kina at runde internetbruger nummer én milliard. Intet andet land er i nærheden af at have så stor en onlinetilstedeværelse. Og intet land har lige så mange aktive borgere på sociale medier. Alligevel sker det stort set aldrig, at de kinesiske propaganda- og censurmyndigheder mister styringen med den offentlige debat. Også i cyberspace insisterer kommunistpartiet på at være i fuld kontrol.

For partiet er informationsdomænet en kampplads – og internettet er den vigtigste front. Krigsretorikken er dybt indlejret i partiets egen måde at italesætte indsatsen på og præger også den hær af kinesere, der står for at anmelde uønskede holdninger og dirigere debatten i en given retning. For som Xiao Qiang fra School of Information ved University of California udtrykker det til The New York Times:

»Det handler ikke kun om at slette ting. De har også et kraftfuldt apparat til at konstruere en fortælling og rette den mod et hvilket som helst mål i meget stor skala. Det har intet andet land.«

Enormt omfang

En del af indsatsen er uddelegeret til medier og techfirmaer, der er pålagt at monitorere egne servicer. Også politi og sikkerhedsbureauer landet over deltager og udsteder bøder eller fængselsstraf for overtrædelser af kinesisk lovgivning. Dertil kommer de mange millioner kinesere, der er direkte involveret i at styrke partiets onlinepropaganda. Deres rolle har længe været kendt, men en ny rapport udgivet af tænketanken Jamestown Foundation i Washington kortlægger nu omfanget. Den beskriver, hvordan kommunistpartiet trækker på hele 22 millioner kinesere for at vinde den »offentlige opinionskrig«.

Der er groft sagt to forskellige kategorier. Den ene er mere formel og dækker over to millioner kommentatorer, der bliver aflønnet af Kinas Nationale Center for Offentlig Onlineopinion, der er underlagt kommunistpartiets Kommission for Anliggender i Cyberspace. I toppen af det hierarki sidder partiformand Xi Jinping, der leder kommissionen, mens lokale enheder er spredt ud over hele landet. Den anden kategori består hovedsageligt af studerende og medlemmer af partiets ungdomsafdeling, Den Kommunistiske Ungdomsliga. De udgør omkring 20 millioner og hverves som frivillige. De er derfor også mindre aktive og sammenlignes med reserveenheder, der kan tages i brug, hvis situationen kræver det.

Forståelse for partiet

Også her er krigsretorikken dominerende. De beskrives i officielle dokumenter som »den unge cyberhær« og inddeles i en hierarkisk kommandostruktur. Det enorme netværk begyndte for alvor at tage form fra 2015, hvor myndighederne i samarbejde med ungdomsligaen lancerede ideen.

Efterfølgende indførte ledelsen af ungdomspartiet en kvoteordning, der på landsplan betød, at lokale afdelinger samlet måtte stille med ti millioner frivillige. Siden er ordningen blevet udvidet yderligere. Den foreskriver, at de frivillige skal være medlemmer af kommunistpartiet, have gode skriveegenskaber samt en detaljeret forståelse for partiets propagandaarbejde.

Rapporten fra Jamestown Foundation hedder A Different Kind of Army: The Militarization of China’s Internet Trolls og er forfattet af Ryan Fedasiuk, der til daglig er tilknyttet Center for Security and Emerging Technology ved Georgetown University. Han hæfter sig ved, at bestræbelserne primært er rettet indad mod landets egen befolkning. Men fordi den kinesiske ledelse ser sig selv som værende i en informationskonfrontation med især USA, er der grund til at tro, at det vil ændre sig.

»Konklusionen er, at Kinas internettrolde er kommet for at blive. Og hvis de sidste 20 år er en indikator, så bør folk i udlandet forvente, at kommunistpartiets indflydelsesoperationer fortsætter med at vokse i størrelse og vil blive mere sofistikerede i takt med udviklingen af målene for partiets opinionskrig,« skriver han.

Et vækstområde

Det er allerede tydeligt på adskillige onlineplatforme. Facebook og Twitter er blokeret i Kina, men alligevel er den kinesiske tilstedeværelse på de internationale sociale medier de seneste år vokset markant. Det har fået de amerikanske techselskaber til at fjerne eller suspendere hundredtusindvis af konti med tilknytning til Kina, der blandt andet blev brugt til at sprede misinformation om demokratibevægelsen i Hongkong. Twitter har derudover vedtaget en politik imod annoncering foretaget af statsejede medier.

Også på det mere symbolske plan går det sociale medie imod Kinas ønsker. Senest har Twitter valgt at støtte den asiatiske onlinebevægelse kaldet mælkete-alliancen, der forener prodemokratiske aktivister fra Thailand, Hongkong, Taiwan og Myanmar. Hashtagget #MilkTeaAlliance har derfor fået sit eget ikon på Twitter. I Kina bliver alliancen set som antikinesisk – og talspersonen for det kinesiske udenrigsministerium, Zhao Lijian, opfordrede for nylig Twitter til at agere mere retfærdigt og objektivt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

jens christian jacobsen

Det ville klæde den 'kritiske' jubilar Information at oplyse at hovedkilden til teksten er støttet og finansieret af den amerikanske efterretningstjenestens mange
underorganisationen. At kilden gemmer sig bag det gamle hæderkronede Georgtown University gør ikke sagen bedre.

Anders Graae, Hans Aagaard, Torben K L Jensen, Karsten Nielsen, Jeppe Bundgaard og Hanne Utoft anbefalede denne kommentar
Michael Gudnæs

Artiklen hævder, at Kina har 'et kraftfuldt apparat til at konstruere en fortælling og rette den mod et hvilket som helst mål i meget stor skala. Det har intet andet land.«

Er det ellers ikke præcis det, USA har gjort de sidste femten år mod Europa, i deres Del og Hersk strategi som har til formål at forhindre det naturlige samarbejde mellem Europa og Rusland?

Michael Helm, Anders Graae, Hans Aagaard, Lars Løfgren, Per Torbensen, Torben K L Jensen, Karsten Nielsen, Jeppe Bundgaard, Carsten Wienholtz, Hanne Utoft og John Andersen anbefalede denne kommentar
Bjørn Pedersen

Åh, fri mig da snart fra gråhårede sovjetnostalgikere og deres forældede og som altid proportionsløse "whataboutisme" om USA. Velkommen til det 21. århundrede, gamle nisser. Gamle hvide amerikanere (eller russere) dominerer ikke længere verden, og kineserne er det tætteste vi kommer på et nazistisk samfund i dag, med den eneste undtagelse at disse nazister både har atomvåben og at de fleste stater ikke tør kritisere dem af frygt for at miste dem som marked. Den gamle magt er ved at dø, og den der er ved at opstå, er ikke et "fremskridt".

Jan B. S., Anders Reinholdt, Henrik Andersen, Christian Svendsen, Inge Lehmann og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar

Bjørn Pedersen, vist er også Kinas politikker på flere måder en trussel mod demokratiudvikling og folkeret - men hvordan kan du kalde det proportionsløs 'whataboutism' at der øves kildekritik og at kildens tilhørsforholds aktuelle og historiske informationskrig(e) bringes ind i sammenhængen? Der er vel brug for et samlende perspektiv, når Kina udråbes til at være klodens fornemste fjende mod 'friheden'.

Anders Graae, Hans Aagaard og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar

For lige godt 10 år siden kunne bl.a. The Guardian informere om at amerikansk militær havde anskaffet sig teknologi, som gav mulighed for at oversvømme bl.a. de sociale medier med propaganda - helt uden at man behøvede at uddanne en hær af virkelige personer.

A Californian corporation has been awarded a contract with United States Central Command (Centcom), which oversees US armed operations in the Middle East and Central Asia, to develop what is described as an "online persona management service" that will allow one US serviceman or woman to control up to 10 separate identities based all over the world."
https://www.theguardian.com/technology/2011/mar/17/us-spy-operation-soci...

Kinas millionhær af virkelige, lydige partisoldater forekommer en anelse gammeldags.

Søren Kristensen

You can control all the people some of the time and you can control some of the people all of the time, but you can not control all the people all of the time.

Arne Albatros Olsen

Der er vist ingen i storpolitik , som kan kaste den første den, men det holder ingen af parterne tilbage overhovedet !

Lars Bo Jensen

Jeg er mindst lige så bekymret for USA baserede firmaers kontrol over internettet som jeg er for Kinas minimale indflydelse.

Jens Ole Mortensen

Problemet med at kritisere Kina, Rusland og andre lignende magter. Er at hver gang vesten retter en kritik, kan de med rette sige hyklere.

Anders Graae, Hanne Utoft, Hans Aagaard og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Tommy Karstensen

Typisk altid at dreje alt negativt om socialistiske diktaturer over på USA. I er ret forudsigelige, og den metodik vil ikke vinde gehør hos folk der vil forholde sig til den skrevne artikel.
Heldigvis.....

Bjørn Pedersen

@Hanne Utoft
At udråbe Kina som "frihedens", i bestemt ental endda, verdenfjende nummer 1 er selvfølgelig også proportionsløst. I det hele taget lægges der et forkert og forældet på hvem det er der indskrænker friheder i verden - og altid har gjort det. Kina har en overklasse, akkurat som vi har, akkurat som Iran har, akkurat som Frankrig har, som USA har, som Rusland har etc.

Rusland har mere succes med deres propaganda idag end de nogensinde havde under Sovjettiden, men deres indflydelse er stadig minimal og tæller mest fjolser på YouTube og Facebook, der citerer onlinemagasinet Sputnik og RT. Det er ikke dem, der udgør nogen reel trussel mod hverken magthavere, befolkning, eller sikkerhed. Javist, kinesiske unge kan måske finde på nogle gode "memes", men det er jo helt fair fordi nogle gange kan også de have ret i deres kritik - selvom det nok vil være en øvelse i "whataboutisme".

Med magt kommer prestige. Med prestige kommer muligheden, eller snarere garantien for, at de overklasser der gøres velstående af at producerer iPhones, tøj, etc. i og med Kina, med tiden overtager den kinesiske overklasses værdier.
Og jeg siger garanti, fordi det er sådan at nye ideer - også de mindre gode af dem - finder indpas i et andet samfund. Det er sådan liberale ideer blev spredt. Et medlem af ens klasses elite optager dem, og er vedkommende selv prestigefuld nok inden for hans klasse, vil ideerne/moden/adfærden/sproget sprede ned udad og nedad. Det er sådan alle ideer er blevet spredt rundt til alle tider.

Og hvad sådan noget angår, har USA én ting som Kina ikke på nogen kan konkurrere med: Hollywood. Selv når de forsøger sig (f.eks. "Wolf warrior" filmene), så fejler de, fordi nationalismen i de film er som at se en amerikansk 80'er Rambo-film.

Jesper Frimann Ljungberg

@Lars Bo Jensen
Du kan jo spørge dig selv, om du ville kunne skrive det samme i Kina, med modsat fortegn.

// Jesper

Bjørn Pedersen, enig mht. klassesamfundenes notoriske magt- og tvangsdynamikker.

"Rusland har mere succes med deres propaganda idag end de nogensinde havde under Sovjettiden"

Hvori består denne propagandas succés egentligt, specielt hvis den har minimal indflydelse og overvejende dyrkes af 'fjolser' på de bemeldte medier? Giv gerne nogle eksempler.

Bjørn Pedersen

@Hanne Utoft
"Mere succes end.." var en hentydning til at sovjetisk propaganda havde en meget ringe effekt på andre end overbeviste kommunister. Det eneste propagandaorgan, der havde nogen effekt udover de ideologiske støtter, var Verdensfredsrådet. Russisk propaganda har vist sig effektiv især ift. invasionen af Krim, hvor især højrefløjen i både Europa og USA forsvarede annekteringen med henvisning til russiske pseudohistoriske retfærdiggørelser, samt den i russiske medier stempling af den daværende ukrainske regering som "fascistisk" - et ofte anvendt politisk mærkat sovjetterne og nutidens russiske magthavere benytter sig af og om alle politiske fjender uanset hvor på spektret de befinder sig. Især hvide amerikanske racister jeg har debatteret med, dog ikke så racistiske at de identificerede sig med nazister, købte denne forklaring.

Her på siden var det dog ikke det ekstreme højre, der forsvarede Krim-annekteringen, men de brugte de samme argumenter og undskyldninger. Det er ikke en overvældende succes, som f.eks. amerikansk propaganda og argumenter kan have i danske og europæiske medier, politik og almen samtaler, men den er mere succesfuld end hidtidige russiske propagandaforsøg, ved at forkaste det ideologiske syn. I dag appellelerer de lige meget til alle fløje.