Portræt
Læsetid: 3 min.

Et liv er forbi: Grænsen gik ved kysselege og popmusik

Da hun var 16 år, fik Solvejg Jørgensen ansvaret for at styre en hel præstegård med dyr og marker, passe sine seks mindre søskende og hjælpe sin far i kirken
Udateret familieportræt med Solvejg bagerst i midten

Udateret familieportræt med Solvejg bagerst i midten

Moderne Tider
17. april 2021

Året var 1936. Solvejg Jørgensen var lige blevet erklæret egnet til gymnasiet og glædede sig til at studere. Så da hendes rektor fandt ud af, at familien ville trække hende ud af skolen, gav han hendes far en ordentlig skideballe – men lige meget hjalp det.

Hendes mor, Kirstine Marie Pedersen, var gået i overgangsalderen og havde i den forbindelse fået, hvad lægen kaldte et nervøst sammenbrud. Som behandling anbefalede han, at hun tog hjem til Thy, hvor hun kom fra, og boede hos sin gamle mor, indtil hun fik det bedre. Så hun drog afsted fra mand og børn på præstegården i Sørbymagle – og da Solvejg var den ældste i flokken, var det naturligt, at hun overtog morens rolle.

Hun brokkede sig ikke. Det lå ikke til hende. I stedet tog hun en sort kjole på, satte håret op i en stram knold, så hun lignede en rigtig præstekone, og gik i gang fra en ende af.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her