Stoffer
Læsetid: 8 min.

Mikrodosering af stoffer har en effekt – men næppe den, brugerne regner med

Mikrodoseringer af psykedeliske stoffer som LSD og psilocybinsvampe har haft vind i ryggen i det seneste årti. Nu viser forskning, at de oplevede gevinster ved forbruget formentlig bunder i en placeboeffekt. Spørgsmålet er, om det betyder noget, hvis folk får det bedre
Teonanácatl – eller gudernes kød – kaldte aztekerne de psilocybinholdige svampe, som havde været brugt ved religiøse ceremonier i årtusinder. Siden Anden Verdenskrig har psilocybin mødt stigende medicinsk interesse.

Teonanácatl – eller gudernes kød – kaldte aztekerne de psilocybinholdige svampe, som havde været brugt ved religiøse ceremonier i årtusinder. Siden Anden Verdenskrig har psilocybin mødt stigende medicinsk interesse.

Joe Amon

Moderne Tider
17. april 2021

I de senere år har der været stor hype omkring såkaldt mikrodosering af psykedeliske stoffer, som er blevet besunget af alt fra techinnovatører i Silicon Valley til familiefædre med brug for en opkvikker i hverdagen.

Mange har berettet om de små dosers positive effekt på deres energiniveau, opmærksomhed og kreativitet. Bestsellerforfatteren Ayelet Waldman har i bogen A Really Good Day givet dem æren for at redde hendes ægteskab.

»Er mikrodosering af svampe ved at blive mainstream,« spurgte The Guardian for et par år siden i en artikel, hvor en kilde fortalte, hvordan hun nød at lege med børnene efter en af de små doser.

I slutningen af marts stak et omfattende britisk forskningsprojekt imidlertid en kæp i hjulet på begejstringen. Studiet kunne nemlig påvise, at effekten af mikrodosering med LSD og psilocybinsvampe formentlig er placebo.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Søren Kristensen

Alle ved jo også at en overdosis af C-vitaminer hjæper både mod og og på forkølelse, selv om det ikke er videnskabeligt bevist.

Egentlig utroligt, der ikke er forsket mere i systematisk mobilisering af placebo, når nu det i adskillige tilfælde har vist sig at kunne kurere praktisk taget alt.

Men der er selvfølgelig ikke så mange penge i, at folk kurerer sig selv.

Kurt Nielsen, jens christian jacobsen, Eva Schwanenflügel, Sören Tolsgaard, Rikke Nielsen og Jakob Silberbrandt anbefalede denne kommentar

nå, så er det jo lissom SSRI:
https://www.medicalnewstoday.com/articles/325767

Sören Tolsgaard

Alene det, at føle sig i sync med Sgt. Peppers, Lucy In The Sky, Wish You Were Here, alias den psykedeliske bølge, der kulminerede for et halvt århundrede siden, kan medføre en bevidsthedsændring hos de fleste.

Jeg kan da stadigvæk blive Eight Miles High og høre Voices In The Sky uden andre kunstgreb end musikken, som medicinalindustrien vanskeligt kan hamle op med, uanset den uendelige strøm af nerveberoligende piller.

Kurt Nielsen, Torben Bruhn Andersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Torben Nielsen

Placebo er er et lidt sterilt begreb. Tro -ikke at forveksle med religion, er måske et bedre begreb at bruge i denne sammenhæng. I gamle dage sagde man at tro kunne flytte bjerge. Det er måske lidt i overkanten. Men når man virkelig tør tror på noget giver det energi. Ender det ikke i enøjet stædighed er det jo helt fint at at turde det.

@ Tor Brandt,

Uden at kende til den konkrete mulige forskning omkring den oplevede effekt af placebo-medica, tror jeg slet ikke det er så "utroligt".

Sagen er jo, at Danmark netop ikke har fri forskning. Universiteterne skal jo leve og overleve, og er nødt til at gå efter pengene. For ingen kommerciel virksomhed vil jo betale for forskning, der ikke vil kunne føre til øget profit for aktionærerne. Og det gælder i øvrigt også de store pensionsselskaber, som borgerne har anbragt deres opsparing i.

@Gert Romme

Det tror jeg, du har helt ret i.

Andreas Lykke Jensen

Mikrodosering har jeg ikke nogen erfaring med, men kan på det kraftigste anbefale alle, at makrodosere.