Reportage
Læsetid: 18 min.

På natcafeen på Vesterbro indhenter de hjemløse kvinder mange års tabt søvn

Under nedlukningen har natcafeen Café Klare for kvindelige hjemløse haft døgnåbent. Information besøgte cafeen op til genåbningen i sidste uge, hvor kvinderne igen skulle klare sig på gaden i dagtimerne

De blandede væresteder og natherberger er ofte mandsdominerede, og miljøet kan føles utrygt og hårdt for de udsatte kvinder. Alligevel er Café Klare et af de få steder til kvindelige hjemløse.

Emilie Lærke Henriksen

Moderne Tider
1. maj 2021

En ung kvinde med fugtigt, kommunefarvet hår er lige kommet ud af badet. Hun står i pyjamasbukser foran et spejl i stuen og plukker øjenbryn med sikker hånd. Lidt derfra, på en madras under vinduerne ud til gaden, ligger en midaldrende rumænsk kvinde rullet sammen i tæpper og sover. En ældre, gråhåret kvinde kommer gående ind i køkkenet for at sætte kaffe over. Hun trækker de bløde morgenfutter hen over gulvet med en slæbende lyd. Kaffemaskinen begynder at plutre. Ellers er her stille.

Klokken er 8.30 på Café Klare, en natcafé på tredje sal i Lyrskovsgade på Vesterbro for hjemløse kvinder med akut brug for ly.

Her kommer primært kvinder med psykiske lidelser, misbrugsproblemer eller begge dele. Normalt ville de overnattende kvinder ved denne tid være blevet vækket og have fået at vide, at de skulle gøre sig klar til at gå på gaden klokken ti.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Ole Svendsen

Super god artikel og en vedkommende og respektfuld fortælling om kvinder på samfundets bund.

Kvinder, der på trods af deres besværligheder, er værdifulde mennesker af kød og blod.

Det er også skønt, at der findes steder, hvor ildsjæle med hjertet på rette sted hjælper de mennesker, som virkelig har brug for hjælp.

Bjarne Bisgaard Jensen, Estermarie Mandelquist, Else Marie Arevad, Torben Lindegaard, Carsten Wienholtz, Dorte Sørensen, Jørgen Mathiasen, Gitte Loeyche, Lene Timmermann, Steen Sommer, Poul Anker Juul, Gert Romme, Lorene Christensen, Eva Schwanenflügel og Johann Sten Nielsen anbefalede denne kommentar
Anne Reil-Gammelgaard

Tak for denne, Line og Emilie. Så fint og respektfuldt fortalt og fotograferet!

Ole Svendsen, Steen Sommer, Dorte Sørensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Line Vaabens beretninger om mennesker i alskens forskellige udsatheder er korrekturlæsning for alle der er overbevist om at velfærdssamfundet fungerer upåklageligt.

Bare flere ville tage notits af dem, og handle på den medmenneskelighed de fordrer og formidler.

Som for eksempel:

"Under nedlukningen har personalet bedre kunnet hjælpe flere kvinder videre til en mere permanent løsning på et herberg, et botilbud eller sågar i egen bolig, fortæller socialrådgiveren Hannah.

»Normalt er de maks. pressede, fordi de skal ud på gaden. Men nu har de har fået skuldrene ned, og der har været en ro omkring dem, så vi har kunnet tale med dem om deres fremtid og yde sagsbehandling frem for bare at problemløse fra dag til dag."

Ja, hvorfor ikke en permanent døgnløsning?
Er der ikke perspektiver nok i at give hjælp til selvhjælp, støtte til det praktiske og personlige, skabelsen af et fundament fremfor et midlertidigt stillads?

Øjensynligt ikke.

Ole Svendsen, Claus Nielsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Dorte Sørensen og Birte Pedersen anbefalede denne kommentar