Interview
Læsetid: 2 min.

Syrisk flygtning: »Jeg fik et brev fra Udlændingestyrelsen den 9. februar og tænkte bare: Hvorfor?«

De danske myndigheder vil sende flygtninge fra en del af Syrien tilbage til deres hjemland. En af dem er 22-årige Dania Al Kholi, som bor i Kolding, går på HF og drømmer om at læse biomedicin
22-årige Dania Al Kholi (yderst til højre) ved støtteeventet ’Stop udvisningerne af syriske flygtninge’, der blev afholdt onsdag på Christiansborg Slotsplads i København.

22-årige Dania Al Kholi (yderst til højre) ved støtteeventet ’Stop udvisningerne af syriske flygtninge’, der blev afholdt onsdag på Christiansborg Slotsplads i København.

Philip Davali/Ritzau Scanpix

Moderne Tider
24. april 2021

– Hvor er du fra?

»Jeg er fra Damaskus. Jeg boede sammen med min familie i Rif Damaskus, i en lille by omkring fem kilometer fra hovedstaden. Det var oprørernes område og et sted med mange kampe, så vi var nødt til at flytte derfra ind til Damaskus. Vi lejede et hus og boede der, men da min far flygtede ud af landet, flyttede vi ind hos min bedstefar.«

– Hvornår kom du til Danmark?

»I 2015. Vores far kom til Danmark i 2014, og min bror og jeg blev familiesammenført et år efter.«

– Hvor bor du?

»Da jeg kom til Danmark, boede jeg først sammen med min familie i et rækkehus i en lille by i Vejen Kommune. Der bor min familie stadig, men jeg er flyttet til Kolding sammen med min kæreste.«

Dania Al Kholi

  • 22 år.
  • Flygtning fra Syrien.
  • Bor i Kolding og læser HF på Kolding HF & VUC.
  • Har fået frataget sin opholdstilladelse og skal udrejse af Danmark.

»Jeg læser på Kolding HF og VUC. Om tre måneder afslutter jeg min uddannelse, og bagefter vil jeg gerne læse biomedicin eller til farmaceut. Jeg elsker matematik og biologi.«

– Hvornår fik du besked om, at du skal rejse ud af Danmark?

»Jeg fik et brev fra Udlændingestyrelsen den 9. februar. Jeg tænkte bare: Hvorfor? Min bror og jeg har gået i skole og lært dansk og arbejdet. Også frivilligt. Det er svært at overskue en fremtid i Syrien. Det er umuligt at rejse tilbage til et sted, hvor man risikerer at dø.«

– Tror du, at du risikerer at blive dræbt i Syrien?

»Ja.«

– Hvad får dig til at tro det?

»I det syriske regimes øjne har vi vendt regimet ryggen. Vi bliver enten torteret eller anholdt. Assad har sagt, at dem, der har vendt landet ryggen, er landsforrædere. Han har dræbt så mange mennesker og sendt så mange på flugt, og man kan ikke stole på ham og tro, at han ikke vil gøre os noget.«

– Hvornår skal du ifølge myndighederne være rejst ud af Danmark?

»Den 5. marts.«

– Du er stadig i Danmark. Hvorfor?

»Fordi vores advokat har hjulpet os med at sende vores sag videre til Flygtningenævnet. De skal revurdere vores sag.«

»Vi mener, at man bør kigge på den rapport fra Udlændingestyrelsen, som siger, at det er sikkert at tage tilbage. 11 ud af 12 af kilderne til rapporten har taget afstand fra konklusionen. Det viser, at man ikke kan stole på den. Der er noget i den, der ikke er rigtigt.«

– Hvis du landede i lufthavnen i Damaskus, hvor ville du så tage hen derfra?

»Det ved jeg ikke. Vi har mistet vores hus, det er blevet bombet, og alle vores venner og familie er rejst ud af landet. Men jeg kan ikke tænke på det. Jeg tænker aldrig på at vende tilbage, for jeg ved, at det ville være farligt for mig og min familie.«

»Det er en midlertidig opholdstilladelse, det vidste vi, men vi havde regnet med først at blive sendt tilbage, når der er fuldstændig fred i Syrien. Man kan ikke hive Damaskus ud af bunken og sige, at det er sikkert, mens alle andre dele af landet ikke er.«

– Så hvad gør du nu?

»Vi venter på Flygtningenævnet.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Danias advokat bør også problematisere, at Udlændingestyrelsen ser igennem fingre med sin egen rapport fra 2020 :

"TV 2 har gennemgået flere sager, hvor udlændingemyndighederne vurderer, at familiemedlemmerne ikke vil være i fare i Syrien.

Men i Udlændingestyrelsens egen seneste rapport er der en lang række advarsler om, at de risikerer fængsling, tortur, husransagninger og at forsvinde."

https://nyheder.tv2.dk/politik/2021-04-23-stoettepartier-kraever-svar-fr...

Den rapport kunne være en gamechanger i forhold til at få fornyet opholdstilladelsen.

Jeg krydser fingre for, at Dania og de andre afviste syrere får omgjort afgørelserne.

Marianne Pedersen, Eric Philipp, Ole Svendsen, Kim Folke Knudsen, Arne Albatros Olsen, Christian Mondrup, Gitte Loeyche, John Andersen, Jens Ole Mortensen, Finn Jakobsen, Susana Ritius, William Zieler, Werner Gass, Pietro Cini, Nike Forsander Lorentsen, Bjarne Andersen, Dorte Sørensen og Marianne Jespersen anbefalede denne kommentar
Jacob Nielsen

Det er dybt beklageligt at Dania ikke kan få opholdstilladelse til at blive. Fordi hun er en af dem der vil Danmark, og hun vil uden problemer kunne begå sig i samfundet og blive et gode for vores land. Men det er tidligere regeringer og deres støttepartier der er skyld i at vi nu står i den her situation, hvor vi må sige nej, hvor vi reelt burde sige ja.

For vi har givet alt for mange dansk statsborgerskab, som ikke burde have haft det. Og det har haft nogle enormt negative konsekvenser for samfundet og for almindelige mennesker. For når man først man fået statsborgerskab, så er det irreversibelt, og så hænger vi på problemerne.

Eva Schwanenflügel

Jacob Nielsen, du har vist misforstået noget.

Nærværende artikel handler ikke om statsborgerskab, men om inddraget opholdstilladelse og udvisning af Danmark til Syrien, hvor Udlændingestyrelsens egen rapport fortæller, at flygtningene risikerer deres liv.

At være flygtning er ikke et nulsumsspil, hvor nogle skal fravælges arbitrært, fordi regeringen ønsker at stramme op for indvandring.

Flygtninge og indvandrere er to forskellige kategorier, hvor førstnævnte har krav på beskyttelse ifølge Flygtningekonventionen og Menneskerettighederne.

Uanset deres "værdi".

Marianne Pedersen, Eric Philipp, Ole Svendsen, Kim Folke Knudsen, Christian Mondrup, Gitte Loeyche, Peter Larsen, Pietro Cini, John Andersen, Ida Lohmann Ahlbom og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
Jacob Nielsen

Eva Schwanenflügel, du ved lige så godt som jeg, at jo længere tid der går, jo større er sandsynligheden for at et midlertidigt ophold, bliver til et permanent ophold og dermed senere statsborgerskab.

Statsborgerskab er blevet tildelt til alt for mange, der ikke er integrerbare i Danmark. Og det er dybt beklageligt. Derfor handler Danias situation netop om den manglende integration, uanset at godhedsindustrien vil afkoble det link, og uanset at du mener at jeg har misforstået “noget”.

Henrik Andersen, Georg Christiansen og Søren Juul anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Jacob Nielsen, det er i og for sig fuldkommen ligegyldigt, hvad du eller andre måtte mene om integration, indvandring og statsborgerskab, idet sagen drejer sig om noget helt andet, nemlig de flygtninge, Danmark igennem sin tiltræden i Flygtningekonventionen og Menneskerettighederne, der er indskrevet i dansk lov, har forpligtet sig til at beskytte.

Men du synes måske det er helt i orden, at Danmark omgår loven og konventionerne efter forgodtbefindende, og er skyld i eventuelle voldtægter, forsvindinger, fængslinger, tortur og drab fordi nogle politikere gerne vil overtale nogle svingvælgere til at stemme på dem så de kan beholde magten?

Jeg kan komme i tanke om andre lande, der opfører sig på samme vis, vi helst ville undgå at sammenligne os med.

Marianne Pedersen, Eric Philipp, Ole Svendsen, John Andersen, Herdis Weins, Kim Folke Knudsen, Christian Mondrup, Dorte Sørensen, Gitte Loeyche, Pietro Cini og Torben Kjeldsen anbefalede denne kommentar
Torben Kjeldsen

Jacob Nielsen
For mange i forhold til hvad? Og hvem ? Håber selvfølgelig at du har et par tal og konkrete eksempler på levevis og adfærd du mener er udansk, der kan udfolde diskussion på et oplyst grundlag. Følgende rapport fra Institut for menneskerettigheder giver et godt grundlag for en oplyst diskussion og viser bl.a. hvor mange ansøgere af dansk statsborgerskab der afvises pr år i årene fra 2001-2016. Siden er tallet for ansøgere faldet og afviste steget. Og ja kriminelle der udøver grov kriminalitet der har opholdstilladelse bør ikke opnå statsborgerskab, men mennesker der er født og opvokset i Danmark bør blot straffes.

Marianne Pedersen, Ole Svendsen, John Andersen, Herdis Weins, Kim Folke Knudsen, Dorte Sørensen, Gitte Loeyche, Jens Ole Mortensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Torben Kjeldsen
Kim Folke Knudsen, Dorte Sørensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

@Syriske flygtninge

Hvornår begynder vi at se de mennesker som en mulighed et aktiv, der kan berige vort samfund. Vi har i den grad stirret os blind på den sociale segregation, som deler mennesker i rig og fattig og adskiller dem fra hinanden i hvert deres boligområde.

Det er ikke flygtningene, der skaber social segregation. Den har været der siden middelalderen hvor de rige boede i de fine huse ud mod byens fine pladser og torv, medens godtfolket var henvist til 2. og 3. baggård med toilet i gården og uhumske boliger.

Selvom vi udviser samtlige asylansøgere så vil den sociale segregation ikke forsvinde her i landet og heller ikke i udlandet.

En andet punkt statsborgerskab. Jeg er helt enig med Eva. Det handler ikke om statsborgerskab. Det handler om ophold her i landet for at beskytte de mennesker mod forfølgelse tortur og død i hjemlandet, som de er flygtet fra.

Et statsborgerskab er noget du søger om, når du har fået permanent opholdstilladelse over en længere periode. Her er det rimeligt, at det samfund, som du nu er blevet en del af stiller krav til ansøgerne ( indenfor rimelighedens grænser ) for at kunne ansøge om et statsborgerskab. Dit liv er ikke i livsfare, hvis du ikke får statsborgerskab, men du er ikke så privilegeret som de borgere, der allerede har et dansk statsborgerskab. Jeg er enig med Det Konservative Folkeparti i behovet for at stramme tildelingen af statsborgerskaber til ansøgere med et anstrengt CV Kriminalitet, der bør dog være en bagatel grænse for hvornår et nej træder i kraft.

En asylansøgning hvis den afvises uden et ordentlig retsligt og sagligt grundlag, så bringer vi familierne og de borgere i livsfare ved at tvinge dem til udrejse. Derfor hellere et lidt længere ophold, indtil vi er helt sikre på, at vi kan sende borgerne hjem til deres hjemland uden at deres liv er i fare.

Jeg synes at behandlingen af de syriske asylansøgere er kynisk. Vi har inviteret dem indenfor og nu river vi deres eksistens itu for øjnene af dem og sender dem ud i uvished til et brutalt regime, der forfølger alle modstandere.

Det bliver ikke bedre med vores mellemløsning, hvor asylansøgerne tvinges ind i et udrejsecenter og skal sidde der på ubestemt tid, fordi vi alligevel ikke vil tage skridtet fuldt ud og lade Assads folk afhente dem i en syrisk lufthavn.

Der må være plads til at rumme de borgere her i Danmark og give dem beskyttelse indtil de selv kan vælge at rejse hjem. og kan vi dog ikke se på de mennesker som en mulighed for at de kan vokse op i Danmark og blive gode samfundsborgere, som ikke hele livet er henvist til sociale ydelser. Hvorfor skal de alle syriske flygtninge stemples som borgere der pr. definition ikke passer ind i det danske samfund ? Jeg forstår det ikke.

Kald mig bare en borgerlig liberal pladderhumanist.

VH
KFK

Torben Kjeldsen, Normann Errebo, Eva Schwanenflügel, Ole Svendsen og Herdis Weins anbefalede denne kommentar
Jacob Nielsen

Eva Schwanenflügel, det drejer sig ikke om at regeringen vil smide nogle stakkels og forfulgte flygtninge ud af landet. Ej heller at man er ligeglad med diverse konventioner. Det drejer sig om at regeringen ikke ønsker at disse mennesker opholder sig så længe i Danmark at opholdet bliver permanent, og de dermed kan kvalificere sig til, over tid, at blive danske statsborgere.

Hvad angår konventionerne er jeg fuldstændig overbevist om at regeringen har haft deres jurister til at se på dem og vurderet i den konkrete situation som syrerne er i. Med andre ord så tror jeg ikke der er nogen risiko for at regeringen bryder dansk lovgivning eller internationale konventioner. Men jeg må jo æde min gamle hat, hvis regeringen bliver dømt ved menneskerettighedsdomstolen, skulle den komme dertil.

Eva Schwanenflügel

Jacob Nielsen, hvis du motivforsker i baggrunden for regeringens politik på flygtningeområdet, vil du høre undskyldninger som dem du i ovenstående fremfører.

Men den underliggende årsag er vælgermaksimering ved at tiltrække xenofobiske svingvælgere, samt en kynisk del og hersk politik, der stigmatiserer en minoritet for at bortlede opmærksomheden fra svigtet overfor velfærdssamfundet, lavtlønsarbejderne og de svageste befolkningsgrupper, hvor uligheden stiger og magten centraliseres, mens alle kigger den anden vej.
Det er taskenspil.

Og jo, det drejer sig netop om, at regeringen og resten af højrefløjen vil smide flygtninge på porten, uanset om de risikerer livet.

Du har åbenbart ikke læst min første kommentar, for i så fald har du overset, at Udlændingestyrelsen ser fuldstændig bort fra sin egen rapport i bedømmelsen af de såkaldte "sikre områder" i Damaskus.

Og i artiklen beskrives det også, at de eksperter der er citeret i en anden rapport, har protesteret imod at deres udtalelser er blevet misbrugt til forkerte konklusioner.

Så målet helliger midlet, og ej beskyttelse af forfulgte i henhold til love og konventioner.

Om regeringen eventuelt skulle blive dømt ved Menneskerettighedsdomstolen er den også ligeglad med.

Og det gavner i alle tilfælde ikke de flygtninge, der til den tid er både ude af øje og sind, måske begravet et eller andet ukendt sted langt herfra.

Socialdemokratiets udlændingeordfører Rasmus Stoklund har i forbindelse med Danmarks lærerforenings protest mod regeringens politik med at udvise syriske flygtninge, der er ved at tage en uddannelse, udtale at:
'Lærerne åbenbart ikke mener at flertallet af danskere er ordentlige mennesker'
Det er dog en ynkelig argumentation.
For det første ved han ikke om flertallet af danskere støtter den socialdemokratiske politik i denne sag, og for det andet kan man godt være uenig med et flertal uden at mener, at de ikke er ordentlige mennesker.
Er det det bedste argument socialdemokraterne kan komme op med?
Gud fader i skuret!