Salam Al-Janabi er kommunikationschef for UNICEF i Syrien og har flere gange besøgt al-Hol-lejren.
– Hvor mange gange har du været i al-Hol-lejren?
»Fem-seks gange.«
– Hvordan oplevede du forholdene i lejren, sidst du var der?
»Vi var i lejren lige før jul. Forholdene i al-Hol-lejren er forfærdelige. Det havde lige regnet, da jeg kom, så der var mudder overalt, og folk gik apatiske rundt udenfor, fordi det ikke er til at være i teltene.«
Salam Al-Janabi
- 47 år, født i Irak
- Kommunikationschef for UNICEF i Syrien
- Uddannet arkitekt og har en master i international journalistik
– Hvordan er forholdene i teltene?
»De bor store familier i meget små telte. De er typisk fyldt med madrasser, og så er der et lille hjørne, hvor de kan lave mad. Teltene kan ikke holde kulden ude om vinteren, derfor har de fået udleveret et varmeapparat. Men det er brandfarligt. For en måned siden var der en brand, hvor to børn og en kvinde omkom, og 30 personer kom på hospitalet.«
– Hvordan ser børnenes dagligdag ud?
»Sidst jeg var i lejren, mødte jeg nogle børn, der kom ud fra et læringscenter. Jeg spurgte dem, hvad de laver, når de ikke er i læringscenter. De har intet at lave. De kan ikke være inde i deres telte, for der er alt for lidt plads, så da jeg var der, gik de ude i kulden og regnvejret. Det værste for børnene er, at deres fremtid er fuldstændig uvis.«
– Vil kurderne på sigt kunne blive ved med at opretholde lejrene?
»Lejren ligger midt i en ørken, i et område der længe har været præget af konflikt, og som lige nu gennemgår en kæmpe økonomisk krise. Både internt i lejren og uden for lejren ser folk beboerne som en fjende, en trussel, eller som om de var ingenting. I det lange løb er det ikke en bæredygtig løsning.«
»Det er ikke kun humanitære organisationers, FN’s eller den lokale regerings ansvar. Det internationale samfund skal tage ansvar for, at det her bliver løst på den bedst mulige måde for de personer, som bor i lejren. Vi har set lignende lejre i Irak, og de blev forfærdelige steder at vokse op. Det her er ikke kurdernes problem, det er det internationale samfunds problem.«
– Flere stater frygter sikkerhedstruslen, hvis mødrene følger med børnene hjem – hvordan skal man håndtere det?
»Der er helt sikkert nogle i lejren, som er radikaliserede, men jeg kan ikke sige noget om omfanget. Det væsentligste er, at børnene ikke bliver fanget i denne her diskussion om sikkerhedspolitik.«
"»Det er ikke kun humanitære organisationers, FN’s eller den lokale regerings ansvar. Det internationale samfund skal tage ansvar for, at det her bliver løst på den bedst mulige måde for de personer, som bor i lejren. Vi har set lignende lejre i Irak, og de blev forfærdelige steder at vokse op. Det her er ikke kurdernes problem, det er det internationale samfunds problem.«"
Et noget inkonsistens og besynderlig perspektiv; FN er ikke en part i det internationale samfunds krise- og konfliktscenarier; organisationen ER repræsentanten for det globale samfund ... og er blevet fuldstændigt marginaliseret i processen siden amerikanerne og EU for flere år siden afviste at forhandle med det syriske styre, medmindre at Assad trådte af (hvilket enhver med blot nogenlunde kendskab til magtforholdene i Mellemøsten vidste ikke ville ske).
Denne omtale af 'det internationale samfund' som ansvarlig, legitimerer at alle mulige parter blander sig i indre syriske forhold som det passer dem - hvilket er helt uholdbart iht. international ret og har været medvirkende til hele krigsudviklingen. Respekten for FN er helt væk.
inkonsistenT og besynderligT
Hanne Utoft, 03. april, 2021 - 11:48
"Det internationale samfund" - en interessant tanke Hanne!
Du besvarer jo selv problematikken heri, -"en stormagts-verden- bølle" der blander sig overalt på kloden i alverdens lande med militær magtbrynde bag, og med løgn og bedrag fører sig frem som "Det internationale samfund" over FN og andre institutioner.
Exceptionalismen som Amerika spiller på uden modsigelse - af ikke mindst FN er den frie verdens åg, hvor menneskeværd ikke regnes i blot èn eneste dollar,- spørg bare i hele Mellem- og Sydamerika, hvor selv statskup tages til hjælp, for at tilfredsstille dollar-kapitalens grådighed.