Interview
Læsetid: 3 min.

Som barn blev hun fjernet fra sit hjem i et socialt eksperiment. Nu har regeringen afvist at tildele erstatning

I december fik Eva Illum en undskyldning for, at Danmark i 1951 fjernede hende og 21 andre grønlandske børn for at skabe en ny dansktalende elite. I denne uge afviste socialminister Astrid Krag, at eksperimentbørnene kunne få erstatning. Regeringen går i for små sko, synes den 78-årige kvinde
Eva Illum var et af de 22 grønlanske børn, som i 1950’erne blev fjernet fra deres forældre og bragt til Danmark for at blive opdraget til nye grønlandske borgere.

Eva Illum var et af de 22 grønlanske børn, som i 1950’erne blev fjernet fra deres forældre og bragt til Danmark for at blive opdraget til nye grønlandske borgere.

Anders Rye Skjoldjensen

Moderne Tider
29. maj 2021

– Hvad tænker du om, at socialminister Astrid Krag afviser at udbetale erstatning?

»Jeg havde håbet, at de ville vågne op i den danske regering, men nu kan vi så læse i Sermitsiaq (grønlandsk dagblad, red.), at der ikke er noget at komme efter. Jeg var ellers begyndt at glæde mig lidt til det. Så jeg tænker da ’Øv!’ Men omvendt må vi ikke glemme, at Grønland også har et ansvar i denne sag. Daværende fremtrædende grønlandske politikere var jo dengang med til at godkende ’eksperimentet’, men jeg synes, at dagens grønlandske politikere er utrolig passive i denne sag. Det er skuffende. Det ville klæde Danmark og Grønland, hvis man tog et fælles ansvar.«

– Hvad havde du håbet på?

»Jeg har indtryk af, at det bare er et greb i lommen. Det er jo ikke andet end håndører. I en tid hvor minkavlerne bliver forgyldt, ikke for at sammenligne, men jeg synes, de går i lidt for små sko. Det handler jo om mennesker, der siden barndommen har følt et svigt, og som ikke rigtig forstod, hvorfor vi skulle til Danmark. Så man føler sig lidt til grin. Men jeg vælter ikke af pinden!«

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Så rimeligt og godt for både det grønlandske og danske samfund at hoste op med en god erstatning.
Det ville glæde mig, hvis nogle af mine skattekroner gik den vej.
Altid godt at rydde op efter fejltagelser og rense luften.

Estermarie Mandelquist, Alvin Jensen og Peter Wulff anbefalede denne kommentar