Testregime
Læsetid: 2 min.

Brevkassen: Må man lyve lidt om sin coronatest?

Har du en nød, du ikke kan knække, så skriv til Brevkassen. Vi giver ikke op, før vi har prøvet
Har du en nød, du ikke kan knække, så skriv til Brevkassen. Vi giver ikke op, før vi har prøvet

Mia Mottelson

Moderne Tider
15. maj 2021

Jeg synes efterhånden, at man bliver afkrævet at være testet overalt, hvor man færdes. Ikke bare på cafeer og i svømmehaller, men også hvis veninderne vil mødes til middag, eller man skal mødes i faglige sammenhænge.

Men det er tidskrævende, og jeg kan ikke altid finde halvanden time til at passe det ind. Og jeg synes faktisk, det har taget overhånd, når man ellers føler sig rask. Jeg tror skam på corona, men synes måske, at testeriet har taget lidt overhånd.

Så mit spørgsmål er: Er det dårlig stil at lyve over for sine venner og bekendte, hvis man ellers føler sig rask?

— Frøken B.

Svar I:

Du har ret i, at genåbningen af Danmark er bygget på en konstruktion af podepinde. Personligt er jeg kronisk småøm på mine testpunkter i næsen, lige der ved indgangen til baghjernen, hvor tårekanalerne også lader til at holde til.

Man kan undre sig over det nødvendige i at bruge 60 millioner kroner om dagen på tests for at folk kan komme i fitness og på bar. Ligesom jeg ikke ved, om det nogensinde var tanken, at coronapasset skulle finde vej ind i privaten til middage og møder.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Morten Balling

Nå, den var sværere, hva? :)

Peter Jensen

Det er da et spørgsmål det er nemt at svare på: Nej, det må man ikke!

Brian W. Andersen

"Nå, den var sværere, hva? :)"

Ja, helt åbenlyst svær eller sværere for rigtigt mange mennesker. Det er også en god lille lakmusprøve for folks grad af egoisme, fordi spørgsmålet slet ikke er så svært at besvare, hvis man virkelig vil. Privatpersoner, der beder venner og bekendte, samt i mange tilfælde også familie om at være testet negative for CoViD-19 inden de mødes, gør det af generelt samme grund.

Personen, der stiller kravet, opfatter enten sig selv, en eller flere til samme lejlighed inviterede personer eller personer som vedkommende skal omgås kort efter mødet/sammenkomsten, som værende i risikogruppen for alvorlige/livstruende komplikationer ved CoVid-19. Da der nødvendigvis må have været noget, som har givet personen denne opfattelse, så har personen, der stiller kravet, som oftest ret i at der er en risiko.

Hvis man har svært ved at finde tid til en rettidig CoViD-19-test og måske slet ikke kan nå det eller bare ikke gider en til test, skal man så lyve for denne person, for selv at kunne deltage? I et samfund fuldt af nuancer og gråtoner er dette nogenlunde så binært et valg som noget valg overhovedet kan blive.

Den ene valgmulighed er at være så ærlig at men enten får prioriteret et blive testet inden man møder op eller melder afbud, hvis man ikke lader sig teste, samt melder afbud hvis man har ladet sig teste og har modtaget svaret CoViD-19-positiv. Den anden valgmulighed er at lyve, hvilket i bedste fald er at undlade at respektere den ven, bekendt eller anden part, som stillede test-kravet/anmodningen, og i værste fald er at udsætte andre og måske en ven, en bekendt eller et familiemedlem for en risiko for alvorlig og potentielt fatal personskade som man ikke selv deler.

Det er sjældent at vi står overfor valg, der er så sort/hvide som dette, eftersom det kan jo ikke ligefrem kaldes for et moralsk dilemma. Eneste situation, hvor valg nr. 2, er en acceptabel mulighed og en som kan skabe dilemmaer, er ved faglige møder og arbejdsdeltagelse, hvor fraværet af ens deltagelse kan medføre en større risiko for personskade, end den risiko, der kommer fra at man kan starte en CoViD-19 smittekæde med sin deltagelse. Kun meget få borgere har opgaver, der kræver denne slags afvejninger, så for de fleste er der tale om et simpelt binært valg.

Hvis man er i tvivl om hvorvidt det er dårlig stil at lyve overfor sine venner og bekendte om egen coronatest eller ligefrem mener at det er OK at gøre dette, så råber det på at man stiller spørgsmål til hvorfor man tvivler eller mener som man gør, fordi det er ikke et spørgsmål, som er svært at besvare. Det bliver ikke sværere at besvare af at få tilføjelsen "hvis man ellers føler sig rask?", fordi hvis der er et forhold som alle eksperter og sundhedsmyndigheder har gjort tordnende klart i alle medier i alle verdens lande, så er det dette:

Pandemien og den fortsatte spredning af smitte skyldes primært at virussen spredes af symptomfrie smittebærere. Vi sidder alle i den aktuelle suppedas, inklusiv det store og irriterende testhelvede, fordi personer "som ellers har følt sig raske", har været socialt aktive i tilstrækkeligt omfang til at starte CoViD-19 smittekæder overalt.

Må man lyve lidt om sin coronatest? Er det dårlig stil at lyve over for sine venner og bekendte, hvis man ellers føler sig rask?

Dette er spørgsmål som man hverken kan stille eller besvare, uden at afsløre en hel masse om sig selv. Ja altså, pånær lige hvis man også lyver i sin besvarelse af spørgsmålet og syntes at dette er god stil.