Klumme
Læsetid: 4 min.

Center for Vild Analyse: Hvem gider være millionær?

Bagmandspolitiet har opgivet sagerne imod den tidligere direktion i Danske Bank. Det var der næppe nogen, der blev chokerede over
Vi er i virkelighed ikke spor fantasifulde, når vi fantaserer. Vores egne mest intime fantasier er blevet beskrevet, længe før vi blev født. Et godt eksempel på fantasiens afmagt er, når vi vinder afsindigt mange penge i Lotto. For hvad skal man så finde på? Købe en afsindigt dyr bil naturligvis.

Vi er i virkelighed ikke spor fantasifulde, når vi fantaserer. Vores egne mest intime fantasier er blevet beskrevet, længe før vi blev født. Et godt eksempel på fantasiens afmagt er, når vi vinder afsindigt mange penge i Lotto. For hvad skal man så finde på? Købe en afsindigt dyr bil naturligvis.

Christian Lindgren

Moderne Tider
15. maj 2021

En af psykoanalysens vigtigste indsigter er, at fantasien er afmægtig, sådan som det pointeres i titlen på en af den danske filosof Kirsten Hyldgaards bøger, Fantasien til afmagten.

At fantasien er afmægtig, er imidlertid en pointe, som har mindst to sider. Fantasien er ikke blot afmægtig, fordi vi har det med at blive skuffede, når vi får fingre i fantasiens forkætrede objekt – det svar, fantasien har på dette problem, er velkendt. Vi giver os til at fantasere om noget nyt. Nej, den mest dybtliggende grund til, at fantasien kan kaldes afmægtig, er, at vi i virkeligheden slet ikke er spor ’fantasifulde’, når vi fantaserer. Vores fantasier er i overvejende grad domineret af en lang række konventionelle regler og rammer, som ret beset er lidt kedelige.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Lars Bo Jensen

Det der ikke giver mening, er ideen om evig eksponentiel vækst, ikke desto mindre har vi overladt styringen af kloden, til et system der kræver evig vækst for at fungere. Det giver ingen menining.

Jan Fritsbøger

vi er da nødt til at forestille os at evig vækst er mulig, ellers er vores grådighed jo dybt umoralsk, for så er der andre som må undvære det vi har tiltusket os. vækst er jo i teorien mere til alle,
i praksis er det mere til dem som har mest, og ingenting til dem som mangler alt !