Center for vild analyse
Læsetid: 4 min.

Center for Vild Analyse: Udrejsecentret, der ikke kom til Langeland, er regeringens belejlige sorteper

Politik rummer to spørgsmål om sorteper: Hvem skal have den – og hvem skal være den?
Er sagen om udrejsecentret et nederlag for Tesfaye, som det straks blev udlagt? Hvad nu hvis den tværtimod er en sejr: Manglede regeringen ikke faktisk en entydig sorteper, som den kunne flytte lidt rundt med?

Er sagen om udrejsecentret et nederlag for Tesfaye, som det straks blev udlagt? Hvad nu hvis den tværtimod er en sejr: Manglede regeringen ikke faktisk en entydig sorteper, som den kunne flytte lidt rundt med?

Philip Davali/Ritzau Scanpix

Moderne Tider
29. maj 2021

De fleste af os husker kortspillet Sorteper. Spillet er ganske simpelt: Man skal undgå at sidde med sorteper til sidst. Sorteper er det kort, som ikke har en makker. Det kan ikke parres med et andet kort og dermed danne et stik. Utallige timer på gulvtæpper til alenlange familiefester er blevet brugt på spillet.

Historisk har sorteperkortet været illustreret på forskellige og egentlig ret så interessante måder. Oprindeligt blev et almindeligt kortspil brugt, og her kunne man for eksempel fjerne én af spillets damer, så den uparrede dame blev til ’gammeljomfruen’. Det kort ønsker man ikke at ende med. Senere blev det én af knægtene, man fjernede. Knægten kunne afbildes som en karikeret sort mand. Men andre illustrationer har også været i brug: skorstensfejere, krager og en sort kat. Spillet har dermed ofte også givet et klart billede af, hvem samfundet ikke kan lide. Et slags lynkursus i racisme og misogyni.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her