korpsånd
Læsetid: 19 min.

Danmark halter langt bagefter vores nabolande, når det gælder ligestilling i politiet

Engang havde kvinder ingen adgang i politiet. Og andelen af kvinder i korpset er stadig langt lavere herhjemme end i Sverige og Norge. Alligevel er der ikke en målsætning i dansk politi om at rekruttere flere kvinder. Tanja Christensen fra Vestegnen er en af dem, der er med til at ændre kønsstatistikken

Tanja Christensen ved godt, at hun som kvinde i politiet er et forbillede for andre. Det sker ofte, at unge piger på gaden spørger hende, hvad det kræver at blive betjent. Det er fedt, siger hun.

Emilie Lærke Henriksen

Moderne Tider
22. maj 2021

For fem år siden havde Tanja Christensen det, hun selv kalder et ønskejob. Hun var færdiguddannet frisør, havde netop købt egen lejlighed og havde en god kundekreds i salonen på Østerbro.

Men når hun stod og studsede kundernes pandehår og så en patruljebil køre forbi ude på gaden, var der noget, der trak i hende: barndommens drøm om at blive politibetjent.

»Det var en svær beslutning at droppe fast arbejde og blive studerende. Men jeg havde en klog kusine, der sagde: ’Der er to stole, du kan sidde i, når du bliver gammel: Den, hvor du ærgrer dig over det, du ikke fik gjort; og den, hvor du ved, at du har prøvet det hele.’ Og så søgte jeg ind.«

I dag er Tanja Christensen 28 år og en af 128 betjente i beredskabsafdelingen ved Vestegnens Politi.

Hun har velplejede, rødlakerede negle, diskrete smykker og en farvet stribe i sin høje hestehale. Hun har også stav, pistol, håndjern og peberspray i bæltet.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Louise Hansen

Der er ikke noget ønske i befolkningsdybet om at rekruttere flere kvindelige betjente, fordi langt de fleste danskere er konservative. Ikke partipolitisk, nødvendigvis, men fordi man tenderer at blive konservativ i ordets generelle betydning, når det trods alt går meget godt.

Noget af det underlige ved landet Danmark er, at vi betragter os selv som progressive, mens vi i virkeligheden er en dybt konservativ nation. Sådan ER det selvfølgelig - for hvorfor skulle man ikke holde status quo, når det går godt? Altså i forhold til alle de der latterlige lortehuller af lande, der tillader sig at sende flygtninge hertil, bare fordi vi har medvirket til at destabilisere deres region for egen vindings skyld?

Gustav Alexander

Louise Hansen,

Hvad baserer du din forståelse af 'ønskerne i befolkningsdybet' på? Mig bekendt eksisterer der ikke nogle meningmålinger på området, men jeg kan jo tage fejl.

Det lader nærmere til, at der er en kulturel skisme ifht til synet på kvindelige betjente, som ovenstående artikel også lægger op til. Altså at man i indvandrermiljøer er mindre positivt stemt overfor dem, da de i højere grad præges af traditionelle idéer om køn, end mange etnisk danske borgere.

Det giver da også god mening med flere kvindelige betjente, da politifunktionen bør udvikle sig væk fra den klassiske idé om udøvelsen af det weberske 'voldsmonopol', som sit primære formål. Politiarbejde har mange sociale aspekter, der kræver interpersonlige kompetencer, hvilket ville reflekteres positivt i en forøget andel af kvindelige betjente.

Uden at reducere den mandlige betjent til udøveren af korporlig dominans, eller den kvindelige til primær indehaver af overlegne sociale kompetencer, så kan vi ikke desto mindre konstatere, at der formentlig er visse stereotyper i den retning, som stadig gør sig gældende i politistyrken, hvad jeg også synes at hovedpersonerne i ovenstående lader til at bekræfte. Det kan vi bedre afvikle, hvis flere kvinder søger ind på politiskolen, vil jeg tro.

Her ville en længere uddannelse nok være en god idé, da der lader til at være en sammenhæng mellem uddannelsens længde, samt det potentielle voldspotentiale - eller enddog voldsglæde - hos ansøgerne.

Se blot på den amerikanske politi - det er ikke guds bedste børn, der bliver betjente i USA. En del af forklaringen er nok netop den absurd korte tid, som det tager at blive betjent.