Nye venner
Læsetid: 11 min.

Først fik vi apps til datinglivet. Nu er det venskabets tur

Det har længe været normalt at date over nettet, og nu begynder flere også at anvende apps og hjemmesider til at finde nye venner. Det kan være et effektivt redskab i en tid, hvor flere føler sig ensomme. Men venskaber på sociale medier risikerer også at få et skær af performance – og vi bør ikke negligere det fysiske samvær, siger forskere

I skolen følte Pernille Thomsen sig udenfor. Det har betydet, at hun ofte er i tvivl om, hvorvidt hun gør noget forkert. Hun synes, det kan være befriende at møde nye mennesker online.

Emilie Lærke Henriksen

Moderne Tider
15. maj 2021

Pernille er 24 år. Hun har en hund, hun kan godt lide at gå ture om søndagen, og hendes guilty pleasure er hendes mors hjemmelavede chokoladekage.

Disse fem ganske generelle, men dog personlige informationer er noget nær det eneste, jeg ved om Pernille Thomsen. Vi har matchet på venindeappen Hey!Vina, som jeg har oprettet for at blive klogere på fænomenet venskabsapps.

Mens de fleste efterhånden kender til diverse datingapps og datinghjemmesider, er der nok færre, som ved, at også venskabsapps er et globalt marked i eksplosiv vækst. Hey!Vina er blot en i rækken, der også tæller apps som Bumble BFF, Meetup og Friender. Ifølge Fortune Magazine har Match Group, der ejer datingappen Tinder, for nylig indgået en aftale med Hyperconnect, en sydkoreansk producent af venskabsapps, til et beløb svarende til 10,4 milliarder kroner.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Lise Lotte Rahbek

Umiddelbart kan det være svært at se, at digitale medier har forbedret livet for os allesammen.
Det er ikke blevet mindre kompliceret at være menneske. Nu bruger vi bare elektronik at skjule vores usikkerhed bag.

Eric Philipp, Søren Cramer Nielsen, Birte Pedersen, Per Kortegaard, Martin Rønnow Klarlund, Hanne Utoft og Ninna Maria Slott Andersen anbefalede denne kommentar
Henrik Hansen

Jeg har sammen med gode venner netop lavet portalen www.singlen.dk, -en portal hvor det er muligt at lave events for hinanden online, men med formål at mødes i virkeligheden. Kombinationen synes jeg er god!

Jeg håber vi ses til mandagsfrikadeller, brætspil, bowling eller fest :-)

kh Henrik

Rigmor Madeleine Lond

Tak for en meget relevant og interessant artikel. Anede ikke, at der var så mange apps til at møde venner. Det er rigtig godt. Målet for de fleste er nok ikke “bare” kontakt online. Jeg tror de fleste gerne vil finde nogle, de kan være sammen med irl.

Hanne Utoft

Analogt til det det homo-økonomiske projekt barn, har vi projekt kæreste/projekt parforhold, projekt ven/projekt netværk, projekt tilværelse/projekt menneske. Projekteringens fremmedgørelse er signifikant, markedsudsættelsen eklatant.

Digitaliseringen er ekstremt omkostningsfuld for klodens økomiljøer og ressourcebalance - så vi har at gøre med en soleklar tabersag. For alle.

Søren Cramer Nielsen, Tom Andreæ, Birte Pedersen, Lise Lotte Rahbek og Martin Rønnow Klarlund anbefalede denne kommentar
Maj-Britt Kent Hansen

Nogle af os er så heldige at have fået venner og bekendtskaber tilbage i barndoms- og ungdomstiden, i skolen, under studierne, på arbejdspladsen eller gennem fælles interesser.

Og nogle af os kan vedligeholde og bevare disse ven- og bekendtskaber gennem livet. Måske lykkes det endda til stadighed at finde fællesskab med andre mennesker. Men dette er ikke givet os alle.

Noget ligger i vores natur, andet i brændingen. Og vores vilkår spiller også ind.

Der er næppe to ven- eller bekendtskaber, som er skåret over ganske samme læst. Ej heller for den enkelte vil de erhvervede ven- og bekendtskaber have samme omdrejningspunkt eller være præget af identisk samtale eller foretagsomhed.

Om mødet så har udspring i den fysiske verden eller via skærmen må være den enkeltes valg.