Idédebat
Læsetid: 4 min.

’Generaler i tøfler’ truer Macron med militær indgriben

Et år før det franske præsidentvalg rasler en hær af aldrende generaler med sablen med snak om borgerkrig og militær indgriben mod islamismen. Spørgsmålet er, om det er faretruende eller farceagtigt
Den franske præsident, Emmanuel Macron, får i brevet fra militærfolkene »en sidste chance« til at gribe ind mod »islamismen«, hvis ikke hæren selv skal skride ind.

Den franske præsident, Emmanuel Macron, får i brevet fra militærfolkene »en sidste chance« til at gribe ind mod »islamismen«, hvis ikke hæren selv skal skride ind.

Lewis Joly

Moderne Tider
8. maj 2021

»Farligere end larmen fra støvletramp er tøflernes stilhed,« advarede den tyske teolog Martin Niemöller i et tilbageblik på 1930’erne, der skulle minde om, hvordan snigende samfundsudviklinger kan gøde jorden for voldelige kræfters magtovertagelse.

I Frankrig har hans betragtning fået ny aktualitet.

Den 21. april bragte Valeurs actuelles – et nationalkonservativt ugemagasin med knap 100.000 læsere – et ’åbent brev’, der manede præsident Macron til at forsvare ’patriotismen’. Dets afsender var 20 pensionerede franske generaler og over tusinde andre militærfolk.

I brevet advares om, at Frankrigs hær kan blive nødt til at indlede et væbnet opgør med »islamismen og horderne i les banlieues« – en reference til muslimske indvandrere fra Nordafrika og deres efterkommere i satellitforstæderne omkring Frankrigs storbyer.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Steffen Gliese

Spørgsmålet er, om der ikke skal skrides meget hurtigt og effektivt ind over for den slags trusler fra militæret: når der er bekendt kulør, må man gå af i unåde, frataget sin hæder og på en stærkt begrænset pension. Evt. forvises til en af de mandatområder, det er en så magtpåliggende, at Frankrig bevarer.

Jacob Nielsen

Jeg deltog selv i en forelæsning i statskundskab for ca. 20 år siden, med en dansk professor, der gjorde opmærksom på nøjagtig det samme som der står i det brev til Macron. Det var ikke en advarsel fra ham, blot en konstatering af at hvis man tillod fortsat indvandring fra Mellemøsten og Nordafrika, ville de europæiske lande blive nødt til at sætte demokratiet ud af spil inden år 2030. At undtagelsestilstand ville blive normen og ikke undtagelsen. Han mente ikke det var muligt at reversere den udvikling der allerede var igangsat efter 1950erne. Og at en borgerkrig var mulig efter 2030, måske inden, startende formentligt i Frankrig og eller Sverige, men ville brede sig til resten af Vesteuropa, og blive mere ødelæggende end WW2.

Vores reaktion, dvs de studerendes, var noget defensiv, ja vi tvivlede på forelæseren, om han ikke blot tog worst case scenario. Men jeg har selv set en udvikling i Europa, og Danmark som jeg ikke troede mulig da jeg var ung. Eksempelvis ved at anvende det danske militær på en måde ingen kunne forestille sig i 90erne. At Frankrig har været i permanent undtagelsestilstand de senere år er endnu et fingerpeg om at vi ikke er på vej i den rigtige retning, men mere på vej mod de tilstande som vi blev gjort opnærksom for en del år tilbage, og som nu er et nødråb til Macron.

Steffen Gliese

Nej, Jacob Nielsen, der er ikke den slags tilstande i Europa, måske bortset fra Frankrig, der har sit eget problem grundet en grum, kolonial fortid, man ikke så gerne vil slippe.

Problemerne er reelt få og små og kunne klares, hvis man dels overholdt internationale konventioner, dels gjorde den nødvendige indsats for at løse opgaven med integration og indlemmelse i det offentlige liv.
Her i landet, hvor vi taler om under 10% ikke-vestlige flygtninge, indvandrere og efterkommere, bør man i hvert fald ikke brokke sig.

Allan Petersen

Det er ikke nødvendigvis indvandrere eller efterkommerne der starter en borgerkrig. Man kan ikke blive ved med at feje folks bekymringer eller opfattelse bort med et skuldertræk og en slet skjult beskyldning om racisme og dumhed.
Hvis folk mener det er et problem, er det vel ligegyldigt om tallet er 10 eller 20 %.