fiskeri
Læsetid: 12 min.

Hvide Sandes fiskere føler sig presset fra alle sider. Om lidt kan Brexit-efterspillet gøre deres liv endnu sværere

Det er hårde tider for fiskerne, fortæller de i Hvide Sande: Myndighederne har strammet grebet, befolkningen forbinder dem med kvotekonger og ødelagte økosystemer, og snart risikerer de at miste adgangen til britisk farvand. På havnen er bådene blevet færre, og Thomas Hansen er ved at rømme sin efter 31 år i branchen
Thomas Hansen er ved at give sin trawler et sidste tjek inden den overgår til nye ejere. Myndighedernes kontrol blev for meget, fortæller han, så han har givet op.

Thomas Hansen er ved at give sin trawler et sidste tjek inden den overgår til nye ejere. Myndighedernes kontrol blev for meget, fortæller han, så han har givet op.

Emilie Lærke Henriksen

Moderne Tider
8. maj 2021

I kabyssen på Jan Mathiasens fiskerbåd er der skinnende rent. Båden er under et år gammel, og den skal helst blive ved med at stå som ny, så de fem fiskere har kun strømper på indenfor. En ung mand med hue, rødt hår og tatoverede overarme er i færd med at støvsuge det polerede, mørke trægulv.

Fiskerne er ved at gøre båden klar til de næste fire dage ude på havet. Efter rengøringen står den på frokost, hvor der er lyserød kødpølse, Stryhns leverpostej og havartiost på bordet. Det er tydeligt, at de fem fiskere har tilbragt mange døgn sammen i de trange, men efter omstændighederne luksuriøse omgivelser. De er sammentømrede på samme måde, som højskoleelever kan være det efter et halvt år i hinandens selskab. Her er aldersforskellen blot større, og det er fiskeriet, der er limen i fællesskabet.

Stemningen er jovial, men det ændrer sig hurtigt, da snakken falder på reguleringer og fiskekvoter.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Selvfølgelig er det både tragisk og ærgerligt at et helt erhverv og dens by rammes af skiftende tider. Og det er især tragisk for de fiskerskippere der i god tro har investeret mange millioner kroner af bankens penge i skibe og udrustning.

Men på den anden side er havene overfiskede af de enorme havgående "industristøvsugere" der tager alt levende med flere tons i minuttet - herunder også fiskeyngel, samt havbunde der er ødelagt af uhensigtsmæssige redskaber og almindelig ligegyldighed.

Så måske er dette lejligheden til at justere lidt på forholdene. Måske bør rigtige fiskere genopfinde kystfiskeriet med langt mindre skibe, 1 - 2 mands besætning og udstyr til selektivt valg af fine kvalitetsspisefisk til gunstige priser.

Vibeke Olsen, David Zennaro, Estermarie Mandelquist og Per Torbensen anbefalede denne kommentar