Interview
Læsetid: 3 min.

»Et land, der går ind på det socialdemokratiske forslag, skal være ret risikovilligt«

Torsdag førstebehandlede Folketinget det lovforslag, der skal sikre regeringen lovhjemmel til at oprette modtagecentre uden for Europas grænser. Det sker, kort efter at Danmark har indgået en løs aftale om et asyl- og migrationssamarbejde med Rwanda. Regeringens idé er politisk attraktiv, men juridisk langtfra ligetil, siger juraprofessor og migrationsforsker Thomas Gammeltoft-Hansen
Moderne Tider
8. maj 2021
Juraprofessor og migrationsforsker Thomas Gammeltoft-Hansen.

Juraprofessor og migrationsforsker Thomas Gammeltoft-Hansen.

Anne Mie Dreves

– Vil det være en god idé at udlicitere asylbehandling og fremtidige asylophold til Rwanda?

»Politisk ja, da det er et land, der tidligere har været villigt til at lave aftaler om overførsel af flygtninge fra for eksempel Libyen. Juridisk er det dog lidt mere kompliceret – selv om Rwanda på papiret tilbyder relativt gode forhold for flygtninge, har der været flere episoder med overgreb og drab på flygtninge.«

– Vil Danmark kunne sende asylansøgere til Rwanda og stadig opretholde sine internationale konventionsforpligtelser?

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Regeringen har sikkert allerede spurgt i Grønland, om den famøse asyllejr måtte ligge et eller andet sted på den store ø..

Sandsynligvis har svaret været:
"Det er jo et absurd forslag !!"

Ligesom Mette Frederiksen svarede, da Trump ville købe Grønland.

Inge Lehmann, Frederikke Nielsen, John Damm Sørensen, Anne-Marie Esmann og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Esmann

I de gode gamle kunne en flygtning søge asyl i de lande de boede i eller nabolandet hvis man hurtigt skulle væk. Derfor var det heller ikke nødvendigt at skulle udsætte dig selv for yderlige farer.

Men det var i den bedste af alle verdener. Kan godt tænke hvad vi selv ville gøre hvis vi selv blev ramt af krig. Mon vi ville blive siddende på vores hænder medens vi venter på ragnarok. Jeg tvivler. Verden er blevet absurd. Og som den gode forsker jo også gør opmærksom på og for den sags skyld også lederen af Institut for Menneskerettigheder også pointere. Det bliver vanskeligt ud over alle grænser især juridisk og konventionsmæssigt.

Inge Lehmann, John Damm Sørensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Ud over Rwanda, der først lige skal på indtjening og risiko, ved jeg selvfølgelig ikke, hvilke lande, som Danmark ellers kunne tænke sig at lave flygtningelejre i.

Forslaget til Israel fra Danmark, Østrig, Ungarn, Tjekkiet og Poland var jo ikke ligefrem succesfuldt, og nu er premierministeren i øvrigt også udskiftet. Men formentlig gik tilbuddet - altså forslaget på en lejr i et besat område.

Jeg syntes dog det er mere interessant at vide, hvilke lande som Danmark vil skabe disse lejre sammen med.

Iflg. både Wiener Zeitung og Der Standard er den lille og ikke meget populære kansler, ikke meget interesseret mere, fordi man (Danmark) ikke kan få flere lande med på ideen. Og både Ungarn, Poland og Tjekkiets præsiden vil også helst forblive anonyme. - Altså ønsker man ikke at stå alene sammen med Danmark.

De øvrige spurgte lande, bl.a. Holland og nogle baltiske EU-medlemmer har sagt klart nej til Danmark. Så måske bliver der ingen aftale om lejre udenfor Europa.