Portræt
Læsetid: 4 min.

Et liv er forbi: »Hvad har vi da gjort for at have det så godt?«

Rig på ideer og fattig på bekymringer. Bill Sejer Nielsen kastede sig ud i et mylder af ambitiøse projekter – i cykelsporten og forretningslivet
Bill Sejer Nielsen (t.h.) som vinder af Ungdommens Cykelløb 1954.

Bill Sejer Nielsen (t.h.) som vinder af Ungdommens Cykelløb 1954.

Privatfoto

Moderne Tider
15. maj 2021

Da lederen af Aarhus Cyklebane i juni 1955 fik øje på en rytter, han aldrig havde set før, tænkte han, at det måtte være en udenlandsk stjerne, der drønede rundt på banen.

Det var det ikke. Det var Bill Sejer Nielsen.

Den 18-årige maskinlærling havde som nevø til seksdageslegenden Kaj Werner Nielsen cykelsport i blodet, og han fik en kometkarriere på banen med landsholdsudtagelse og et jysk mesterskab i forfølgelsesløb. Det var dengang, der stod 10 til 15.000 tilskuere omkring Aarhus Cyklebane og skreg stjernerne fremad.

Aviserne overstrøede Bill Sejer Nielsen med hædersord, og i Randers Amtsavis kunne man læse, at »den tiltalende unge mand nød en enestående popularitet«: »Han er en rigtig friskfyr, en type, som publikum paa Aarhus Cyklebane kan lide.«

Det gjaldt ikke kun på cykelbanen.

Bill Sejer Nielsen

 • Født den 11. juni 1937.
 • Maskinarbejder og cykelrytter. Grundlægger af Hammel Maskinfabrik (senere Sciteq) og Hammel Cykelklub.
 • Efterlader sig kone, to børn og syv børnebørn.
 • Død den 10. marts 2021

  Også i sociale sammenhænge var han en »friskfyr«, et udadvendt og altid smilende midtpunkt til fester, firmamiddage og cykelstævner. Han kom aldrig igennem et middagsselskab med sine børn og børnebørn, uden at han på et tidspunkt brød ud i sang. Sagde én »Louise«, sang han »du er lige til at spise«.

  Når han optrådte med skuespil i amatørteatret, fik han konstant skæve indfald og fulgte dem, i en grad så hans medspillere var nervøse for, om de nogensinde ville få deres cue.

  Han mødte hustruen Birgit, da de endnu var teenagere, og i de næste 70 år gjorde de det meste sammen. De optrådte til lokale begivenheder med guitarspil og tostemmig sang, de arbejdede side om side i Bill Sejer Nielsens maskinfabrik, og de rejste overalt i verden – ofte i Irland, hvor Bill Sejer Nielsen forelskede sig i pub- og folkesangskulturen.

  Parret fik to børn, Mariann og Peter, og da sønnen som purung knægt gik sin far i bedene og blev cykelrytter, begyndte familien at valfarte til cykelløb over hele landet. Hver weekend, om det så var i Holstebro eller Hillerød. Mange af løbene startede klokken seks om morgenen, så det hændte, at familien satte vækkeuret til klokken to om natten for at nå frem til sønnens løb.

  Fra Hammel til Giro

  Bill Sejer Nielsen kastede sig ud i projekter med samme glubske appetit som en seksdagesrytter på den skrå bane.

  I 1966 grundlagde han Hammel Maskinfabrik, som i de første fem år havde hovedsæde i en hestestald, men senere blev en succesfuld eksportvirksomhed – i dag under navnet Sciteq. Han var en kreativ opfinder, og han udviklede en maskine, der kunne presse vaskepulver ind i en tabletform. Siden er teknologien blevet udbredt over hele verden, og Bill Sejer Nielsen kunne måske have tjent en formue, hvis han havde fået et patent.

  Det lå dog ikke i hans natur at ærgre sig – så det gjorde han ikke.

  Selv om han ikke blev den lysende cykelstjerne, som aviserne forudså, satte han et aftryk på det danske cykelmiljø.

  I 1975 stiftede han Hammel Cykelklub, hvor han selv designede klubtrøjen og utrætteligt arbejdede for at stable cykelløb på benene, ikke mindst Pinseløbet med den frygtede Pøt Mølle-stigning.

  Senere kastede han og sønnen Peter sig ud i et på papiret vanvittigt projekt, da de startede det professionelle hold Team Fakta.

  I en tid, hvor cykelsporten var belastet af dopingskandaler og præget af svigtende økonomi, lykkedes det far og søn at stable et konkurrencedygtigt hold på benene, og undervejs husede holdet senere cykelstjerner som Nicki Sørensen, Frank Høj og Lars Bak.

  Team Fakta overlevede kun i en håndfuld år, men holdet nåede at deltage i det største italienske etapeløb, Giro d’Italia, hvor Bill Sejer Nielsen stod for det praktiske i kulissen, kørte holdbussen rundt og holdt styr på soigneurs og mekanikere. Han var en klippe i etapeløbets virak, en evig optimist, der ikke lod sig slå ud af kriser.

  ’Love Me Tender’

  Når han sad i solskinnet i haven i Hammel, måske med en kold snaps i hånden, udbrød han ofte: »Hvad har vi da gjort for at have det så godt?«

  Kun sygdom kunne udfordre hans humør.

  Efter han var fyldt 80, førte hans diabetes til en række alvorlige følgesygdomme og bandt ham til sengen, men hans muntre gemyt viste sig fortsat, og selv i hospitalssengen brød han ud i sang.

  Det sidste døgn slog hans kone, børn og børnebørn ring om ham i hjemmet i Hammel, de spillede musik og sang ved hans seng.

  Han døde den 10. marts 2021. Til hans bisættelse havde et af hans børnebørn fortolket Elvis Presleys »Love Me Tender«, en sang, Billl Sejer Nielsen selv havde sunget ofte, og selv om familien – og også mange i lokalmiljøet – var i sorg, var alle enige om, at han ikke gik bort med uforløst nysgerrighed.

  Eller som en af hans børn siger: »Han gav den gas.«

   

  Serie

  Et liv er forbi

  På denne plads fortæller vi hver uge om en afdød person på basis af samtaler med de pårørende.

  Hvis du har mistet en, som du synes, at Informations læsere bør kende til, så skriv til modernetider@information.dk.

  Seneste artikler

  Følg disse emner på mail

  Vores abonnenter kalder os kritisk,
  seriøs og troværdig.

  Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
  Prøv en måned gratis.

  Prøv nu

  Er du abonnent? Log ind her