Portræt
Læsetid: 4 min.

Et liv er forbi: Kurt Peter Pedersen havde sit eget punkt på dagsordenen

Ideerne væltede ud af Kurt Peter Pedersen, og det var aldrig kedeligt, når han arrangerede rejser. Der var sang, historier og en lille én i bussen – og så sørgede han for, at alle følte sig som en del af fællesskabet
Kurt Peter Pedersen sammen med Tove ved festlig sammenkomst.

Kurt Peter Pedersen sammen med Tove ved festlig sammenkomst.

Privatfoto

Moderne Tider
22. maj 2021

Kurt Peter Pedersen var god til at få ideer. Faktisk så god, at han det sidste år af sit liv fik tildelt det første punkt på dagsordenen, når der var bestyrelsesmøde i Foreningen Norden i Struer. Han kunne simpelthen ikke vente med at få lov at byde ind, og når han fik lov, væltede det ud af ham med forslag til oplægsholdere, endagsture og lange rejser, som foreningen skulle lave. Hvad med en tur til Seniorhøjskolen i Nr. Nissum? Eller hvad med en sangaften om digteren Dan Andersson?

Når hans forslag til rejser og arrangementer var besluttet, gik han straks i gang med at maile og ringe til hoteller, restauranter og seværdigheder. Inden afgang havde han lavet en grundig tidsplan og fået styr på samtlige aftaler, og når først bussen kørte af sted mod destinationer som Lübeck, Rügen, Stockholm eller Normandiet, blev det aldrig kedeligt med Kurt Peter Pedersen som turguide. Han sikrede sig altid, at sangbogen Humør i bussen var med om bord, og når han havde præsenteret dagens program for de 40 deltagere, var det tid til en sang, og herefter var der rundstykker og »en lille én« til alle de rejsende.

Forrest i bussen sad han selv med mikrofonen, og hver gang de passerede en by, kunne han fortælle om dens historie og særtræk. Men han ejede ikke mikrofonen, tværtimod. Hvis det kom ham for øre, at en af de andre vidste noget om gravhøjene langs vejen eller en af byerne på ruten, prikkede han til dem og opfordrede dem til at fortælle.

Inviterede alle ind

Det var vigtigt for ham, at alle følte sig som en del af fællesskabet. Når foreningen skulle på tur, stod han altid ved bussens indgang og bød hver enkelt velkommen. Ofte var der 10-20 nye ansigter, og dem havde han et særligt blik for.

»Vi skal lige sørge for at have et øje på dem og snakke lidt med dem,« ville han sige til de andre medlemmer af bestyrelsen, når han bemærkede, at der var nogle, som ikke var så meget med. Og hans betænksomhed virkede. Ofte lød tilbagemeldingen fra de nye deltagere, at det var helt utroligt, hvor hurtigt de havde følt sig tilpas i gruppen.

Kurt Peter Pedersen

  • Født den 5. oktober 1942 i Aalborg.
  • Uddannet toldassistent.
  • Arbejdede for Toldvæsenet i København og Horsens samt ved Hillerød, Kolding og Esbjerg Toldkammer. Regionschef for Told og Skat i Holstebro.
  • Bestyrelsesmedlem gennem 20 år i Foreningen Norden Struer og 13 år i Gimsing Sognehøjskole.
  • Gift med Tove Pedersen.
  • Efterlader sig sin kone, datter, to børnebørn og et oldebarn.
  • Død den 22. juli 2020 i Struer.

En af de ture, Kurt Peter Pedersen havde stået for, gik langs den gamle danske grænse ved Kongeåen. Det lød ikke særlig spændende, tænkte hans gode ven i foreningen, men det blev en fantastisk tur.

Som altid havde Kurt Peter Pedersen læst op på det hele og kunne fortælle, hvordan folk havde snydt tolderne det ene sted, hvordan kreaturer var blevet transporteret til slagtning et andet sted, og hvordan Christian X red over grænsen ved genforeningen et tredje sted. Og så havde han også styr på, hvor de kunne slutte dagen af med en dejlig middag.

På bustur i kælderen

Kurt Peter Pedersen voksede op i Aalborg og i Skærbæk ved Fredericia og blev udlært toldassistent på Kolding Toldkammer. Til en nytårsfest manglede han en ledsager, og på toldkammeret fortalte en god veninde derfor om sin veninde Tove. Hun lød næsten for god til at være sand, og derfor inviterede han hende med. Efter den aften blev de kærester, og da Kurt Peter Pedersen skulle på toldskole i København, flyttede de sammen til hovedstaden.

Efter nogle år ved Hillerød Toldkammer fik han arbejde ved Kolding Toldkammer, og parret flyttede derfor tilbage til hjemstavnen med deres treårige datter.

I det 57 år lange ægteskab mærkede Tove Pedersen ofte Kurt Peter Pedersens mange ideer. Da de boede i Kolding, havde de en stor kælder, og her syntes Kurt Peter Pedersen, at der skulle indrettes en gildesal. Hos en mekaniker fik han øje på en gammel rutebil, og så købte han alle dens sæder og satte spånplader under dem. Nu var der plads til 30 mennesker i gildesalen, og i mange år blev familie og venner inviteret på bustur i kælderen.

Da parret i en høj alder flyttede fra Kolding til Struer, var de enige om, at de skulle gøre en indsats for at være udadvendte. De kendte ikke nogen i den nye by, og der ville jo ikke komme nogen ind i deres stue og hente dem. Derfor meldte de sig ind i Ældre Sagen, Foreningen Norden og Gimsing Sognehøjskole, og på de mange rejser oplevede de Danmark og Norden med nye venner.

Da Kurt Peter Pedersen til sidst fik svært ved at bevæge sig ud af huset og tage på ture, kom vennerne til ham. Sammen spiste de middag og talte om deres mange fælles rejseoplevelser.

Og selv om Kurt Peter Pedersen ikke længere sidder på bestyrelsesmøderne i Foreningen Norden i Struer og skyder løs med ideer, er han på en måde til stede lidt endnu. Det kommende år kan man nemlig opleve et foredrag med en hospitalspræst samt et foredrag om Tove Ditlevsens forfatterskab – to arrangementer, der startede som indfald i Kurt Peter Pedersens hoved.

Serie

Et liv er forbi

På denne plads fortæller vi hver uge om en afdød person på basis af samtaler med de pårørende.

Hvis du har mistet en, som du synes, at Informations læsere bør kende til, så skriv til modernetider@information.dk.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her