Noter fra en pandemi
Læsetid: 4 min.

Vi risikerer evig pandemi, hvis ikke vi tager vaccineskeptikere og vaccineulighed alvorligt

Vi er nødt til at se bæstet i øjnene: Den globale vaccinemangel og vaccinemodstand kan hurtigt blive vores hovedpine
Et lokalt smitteudbrud i kølvandet på fodboldfesten i Brøndby er kun lille bump på vejen og vil hurtigt blive glemt, så længe vaccinebussen stadig bevæger sig.

Et lokalt smitteudbrud i kølvandet på fodboldfesten i Brøndby er kun lille bump på vejen og vil hurtigt blive glemt, så længe vaccinebussen stadig bevæger sig.

Olafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix

Moderne Tider
29. maj 2021

Der er grundlæggende to menneskegrupper, der blokerer vejen ud af denne dødsensfrustrerende pandemi. Dem, der ikke vil have vaccinerne – og dem, der ikke kan få dem. Det er nemlig ikke vacciner, der skal redde os ud af det her – det er vaccinationer.

En fodboldfest for superligahistoriens heldigste fodboldhold resulterer muligvis i et lokalt udbrud, og afviste vacciner gør naturligvis vejen lidt længere, men det er blot små bump på vejen og er i det store hele ligegyldigt, så længe vi bevæger os. Derfor betyder det heller ikke så meget, at vi i Danmark ligger i Europas tunge ende målt på vaccineudrulning, for vi er stadig på rette vej, og der er stadig stor tillid til vaccinationsprogrammet.

Andre steder i verden, hvor de er kommet længere, er de dog begyndt at møde den modstand, der i sidste ende kan vise sig fatal. Både USA og Storbritannien har vaccineret over 50 procent af befolkningen, men herfra er der begyndt at vise sig en manglende tilslutning til vaccineprogrammet. Med de dominerende mutationer, vi i øjeblikket bekæmper, er grænsen for flokimmunitet steget betragteligt og anses nu for at ligge på mindst 70 procent af befolkningen.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

David Zennaro

I den forbindelse kan jeg ikke lade være med at tænke på, at det må være bedre at sende vaccinerne til u-lande frem for at vaccinere raske unge mennesker.

Holger Nielsen, erik pedersen, Gert Romme og Rolf Andersen anbefalede denne kommentar
Maj-Britt Kent Hansen

Du har ret - Lasse Lavrsen.

Dertil giver illustrationen mig anledning til at spekulere over, hvad det egentlig er, jeg ser på det foto.

Inge Lehmann

Der mangler en gruppe, dem der tror det kun er en harmløs snue.

Lige nu er problemet fortsat antallet af vacciner, der er til rådighed.

Ved meget smitsomme sygdomme, gælder det om at vaccinere så mange som muligt, for at opnå flokimmunitet og forhåbentlig være beskyttet nok mod varianterne.

Mæslinger kræver f.eks 95 %.
Det betyder, at det er meget sandsynligt, at vi også bliver nødt til, at vaccinere "raske" unge.
Ser man på SSIs tal, dør de godt nok ikke, men en pæn andel får lov til at se hospitalerne indefra.

Hvis de ressourcestærke lande pga manglende flokimmunitet bliver nød til, at revaccinere hele tiden mod nye varianter, mangler disse vacciner til de lande, der ikke er ressourcestærke.

Så ikke, at gennemvaccinere kan vise sig, at være en bjørnetjeneste.

Så gennemvaccinere her, få økonomien op at køre og så send revl og krat til de resterende lande og få resten af verden systematisk gennemvaccinere. Og bliv ved med at arbejde på, at øge vaccineproduktionen og udviklingen.

Vi har brug for vacciner, der kan klare køleskab.

Hvad angår billedet. Typisk 1 maj generationer for hvem loven og hensyn til andre ikke gælder, hvis det bedømmes indsnævrede på ens lyster på nogen som helst måde.

Fodboldfans er generelt, den største post på politiets ressourceforbrug.

Ifølge DR-teksttv i nullerne udgør fodboldfans til kampene 80 % af politiets ressourcer.

Jesper Frimann Ljungberg

Jeg mener, at grunden til den vaccine skepsis vi ser herhjemme, i høj grad skyldes politikerne, eller måske rettere den måde, vores politisk 'system' er komme til at se ud.

Toppen af den udøvende magt har IMHO for meget en 'upper hand' i forhold, til den lovgivende magt (for slet ikke at tale om den dømmende), og da dansk politik i høj er en dans mellem de samme folk, og om de lige sidder på den ene eller den anden side, virker mere eller mindre tilfældigt.
Desuden er lagende under toppen af den udøvende magt, med hjælp fra midler og metoder fra det private erhvervsliv, blevet til mere eller mindre rene 'gør hvad vi siger' organisationer, og mængden af 'ledelse opad' bliver mere og mere begrænset.

Ud over det er 'propaganda' musklerne for toppen af politiske hieraki, blevet så potente at den fjerde statsmagt har trænge kår, og tit er overmatchet.
Dette gælder især når denne top/elite sidder i regering.

Dette betyder, at skillelinjen mellem hvad der er Faktisk Politik (i traditionel forstand), magt elitens kort og langsigtede interesser, sponsoreret initiativer fra lobby grupper eller fakta fra fagembedsværket, er yderst svært at gennemskue, for ikke bare lægmand, men også dygtige analyserende journalister, eksperter og folk der har hovedet skruet lidt ekstra godt på.

Dette betyder, at det bliver sværere og sværere, at tage stilling til kommunikation fra den udøvende magt. For hvad er det egentlig de siger og hvorfor ?

Og det gør at folk tvivler på hvad motivationen til udmeldinger egentlig er. Og tit med rette, lad os bare tage MinkMissæren som et eksempel.

Dette er IMHO et katastrofalt problem for vores samfund og ellers IMHO mindst dårlige styreform i hele verden.

Og det skal vi have fixet, så embedsværkets 'sandhedspligt', vægtets over loyalitet og NPM performance mål.

Det er så ikke hele forklaringen, der er stadig en kerne af folk spredt ud både på venstre og højrefløjen, hvis 'default attitude' over for ting, der er 'nye' og som har rod i sundheds og naturvidenskabelig, er at det er af det onde.

Og ja man ville kunne flytte en signifikant del af disse ved at fixe ovenstående, men nok ikke alle.

// Jesper

Michael Hansen

Den ene mus til den anden...
-har du fået vaccinen?
-nej, er du tosset - de er ikke engang færdige med at afprøve den på mennesker!

Holger Nielsen, Inger Nilsson og Jimmy Hansen anbefalede denne kommentar
Jesper Frimann Ljungberg

@Michael Hansen
Det er ikke rigtigt...

Bare se den her video på youtube fra testcentret i Australien:
https://youtu.be/-vksIC6IJ-Q

kan være lidt stærke billeder.

// Jesper