Fodbold
Læsetid: 6 min.

Efter at have smadret et klublokale vågnede Ian Wright op. Nu er han med til at redefinere fodbold og maskulinitet

Det engelske fodboldikon Ian Wright er ikke bare en af de fremmeste stemmer i debatten om racisme i fodbold. Han er også blevet det, når det kommer til psykisk vold i hjemmet. I en tid, hvor snakken om fodbold handler om brud på menneskerettighederne og grådige sheiker, er det forfriskende at blive mindet om, at sporten også er gjort af stof som kærlighed, overvindelse og hårdt arbejde
Ian Wright gør det, fodboldspillere kan, hvis de vil: Giver folk mulighed for at spejle sig i andre.

Ian Wright gør det, fodboldspillere kan, hvis de vil: Giver folk mulighed for at spejle sig i andre.

Mike Egerton

Moderne Tider
15. maj 2021

I december 2020 er Ian Wright – nu 57 år og tidligere professionel fodboldspiller for Crystal Palace, Arsenal og det engelske landshold – gæst i det legendariske BBC-radioprogram Desert Island Discs. Det går i al sin glorværdige enkelhed ud på, at en berømt gæst medbringer de otte musiknumre, vedkommende ville tage med på en øde ø. Sangene danner således rammen om en personlig livssamtale, og programmet kan helt klart anbefales; der er flere episoder med tidligere store footballers, blandt andet Tony Adams og David Beckham.

Ian Wrights udgave af Desert Island Discs går efterfølgende viralt. Dels fordi han græder sig igennem den. Dels fordi han for første gang afslører, hvad han kommer af og fra. Hvordan hans barndomshjem var præget af hans stedfars voldsomme både psykiske og fysiske vold mod hans mor. Og hvordan han selv var præget af en vrede, der levede i hans indre og ude på fodboldbanen, helt indtil han begyndte i terapi som granvoksen.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her