Langsomme samtaler
Læsetid: 13 min.

Sociale bevægelser handler om at skabe forandring – ikke om, hvem der har den reneste idé

Det fantastiske ved sociale bevægelser er, at de forandrer dem, der er med i dem, så de bliver i stand til at forandre verden, fortæller den legendariske amerikanske aktivist, forfatter og forsker ved Harvard University Marshall Ganz i denne langsomme samtale

Jesse Jacob

Moderne Tider
29. maj 2021

Bevægelserne flytter verden igen. De store sociale bevægelser har fået et lidt overraskende og meget overvældende comeback i verdenspolitikken i det 21. århundrede. De har væltet magthavere, som forekom urørlige, mobiliseret forandringer, der virkede utænkelige, og skabt en begejstring og en entusiasme omkring deltagelse i politik, som i disse år gør verden vidunderligt politisk åben. 

»En anden verden er mulig,« var for 20 år siden de globaliseringskritiske bevægelsers utopiske slogan, i dag er det en beskrivelse af tingenes tilstand, som gør nogle fulde af håb og andre bange for fremtiden. De fleste er måske begge dele.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Margit Johansen

Ja, en vigtig pointe om den menneskelige erkendelse, som har båret mange moderne bevægelser fx pædagogikken i bred forstand - som det at du lære en metode at tænke og være i verden på ikke så meget selve indholdet. Samtidig peger det direkte ind i nogle af de dybe systemiske udfordringer som fx pædagogikken står i - at der mangler" et mål" fx i folkeskolen - om fx at gøre verden mere grøn blå , rød eller gul - eller netop regnbuefarvet. Giv skolerne fri - skab sociale bevægelser der skaber lykkeligere mennesker og bedre verdner.