Jihadisme
Læsetid: 7 min.

For ti år siden var Mozambique et vækstmirakel. I dag frygter man, at landet bliver et brohoved for Islamisk Stat i Afrika

Islamistiske oprørere hærger i det nordlige Mozambique, hvor Islamisk Stat har taget ansvar for angrebene. Iagttagere frygter, at landet kan blive et afrikansk brohoved for bevægelsen, som i stigende grad gør sig gældende på kontinentet. Det vidner om en situation, hvor lokale jihadister drager nytte af IS’ renommé – mens terrorbevægelsen, der er hårdt presset i Mellemøsten, får et tiltrængt pr-boost
Flygtninge fra volden i Palma ankommer til lufthavnen i Pemba omkring 400 km mod syd. Mange andre er blot flygtet ud i bushen.

Flygtninge fra volden i Palma ankommer til lufthavnen i Pemba omkring 400 km mod syd. Mange andre er blot flygtet ud i bushen.

Joao Relvas

Moderne Tider
15. maj 2021

Palma plejer at være en travl kystby i det allernordligste Mozambique 30 kilometer fra grænsen til Tanzania og lige ud til Det Indiske Oceans blågrønne vand. Hver dag stævner byens mænd ud for at fange barracuda og snappere, og inde på land, langs hovedvejen, der deler Palma i to, sidder kvinderne og fletter kurve og væver måtter. Men sådan har det ikke været den seneste tid. Den 24. marts blev byen angrebet af islamistiske oprørere, der efterlod sig lig i gaderne, afhuggede hoveder og forkullede bygninger. Mindst 61 mistede livet, heraf 40 civile.

»Hæren siger, at de har genvundet kontrollen over byen, og de forsøger at få indbyggerne til at vende hjem fra deres tilflugtssteder ude i bushen. Men folk er bange, for ingen ved, om oprørerne gemmer sig blandt de civile, og om de vil slå til igen,« siger Adriano Nuvunga, professor i politologi på Mozambiques førende universitet, Universidade Eduardo Mondlane, og direktør for civilsamfundsorganisationen Centro Para Democracia e Desenvolvimento.

Angrebet på Palma har chokeret det internationale samfund og fået vestlige politikere til at udtrykke bekymring for situationen i Mozambique.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Malene Wiinblad

Meget godt gået, Oscar Rothstein. Jeg synes dog, der mangler dialog -perspektivet i i din artikel. Jo Hanlon har en god pointe i sit seneste nyhedsbrev hvor han minder om at oprørerne er fattige bønder, der har mister håbet. At sende international styrker ind mod fattige bønder virker som om at der er en pointe der gået tabt. Var der ikke noget at interviewe som talte om dialog, fredsskabelse og mægling fx den katolske kirke?