Grøn pengepolitik
Læsetid: 7 min.

Der er udbrudt en klimakamp i Den Europæiske Centralbank

Den Europæiske Centralbank er i gang med en omfattende revision af sin pengepolitiske strategi. Spørgsmålet om, hvorvidt banken skal gøre mere for at fremme grøn omstilling, står til at blive et centralt stridspunkt. Vælger man at gå i en grønnere retning, kan det både få betydning for klimaet og vores grundlæggende forståelse af, hvad en centralbank er
Da ECB-chef Christine Lagarde skulle vælges til posten, var en grøn prægning af bankens profil blandt hendes mærkesager, men efter beskyldninger om at ville politisere centralbanken har hun mildnet sine ambitioner.

Da ECB-chef Christine Lagarde skulle vælges til posten, var en grøn prægning af bankens profil blandt hendes mærkesager, men efter beskyldninger om at ville politisere centralbanken har hun mildnet sine ambitioner.

Ralph Orlowski

Moderne Tider
8. maj 2021

Det er 17 år og en eurokrise siden, at Den Europæiske Centralbank (ECB) senest reviderede sin strategi. Den pengepolitiske strategi fastlægger bankens grundlæggende koordinater og de værktøjer, den har til rådighed for at opfylde dens mandat om at sikre en stabil prisudvikling.

Strategien er derfor helt central, og ændringer hører til sjældenhederne.

ECB regner med at have en ny strategi klar i midten af 2021. Der er lagt op til en omfattende revidering, hvor der både skal kigges på, hvad der menes med prisstabilitet, og hvad det ønskede inflationsniveau skal være fremover, men også på bredere spørgsmål om, hvordan ECB for eksempel skal forholde sig til beskæftigelse og klima.

Verden og økonomien har ændret sig, siden banken blev etableret, og ECB’s målsætning om at sikre en inflation på under (eller tæt ved) to procent om året virker i dag til at være ude af trit med virkeligheden. Inflationen – altså stigningen i pris- og lønniveauet – har de seneste mange år ligget under to procent i Eurozonen, og forventningerne til den fremtidige inflation er lave, lavere end de var efter den europæiske finanskrise.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Den Europæiske Centralbank (ECB) har ansvar for ØMU'en og euroen, og er en af verdens mest magtfulde banker..

Daglig leder af banken er Christine Lagarde og Luis de Guindos fra henholdsvis Frankrig og Spanien. Og bankens "langsigtede kurs" udstikkes af en bestyrelse på 6 personer samt nationalbankcheferne i de 19 lande i euroområdet. Denne bestyrelse mødes 24 gange om året, og vælges af EURO-landenes regeringsledere samt kommissionsformanden for 8 år, og kan ikke genvælges.

Banken mål, som er opsat af bestyrelsen inflationsdæmpning samt de generelle økonomiske politikker i EU og intet andet.

Men netop omkring de generelle økonomiske politiker i EU passer klimaet ganske godt, hvilket formanden for EU-kommissionen også har givet udtryk for, er EU´s langsigtede mål.

Selvfølgelig kan der altid være nationalbankchefer, der har en anden dagsorden, samt at klimastyringen, der jo er bred, kan have andre prioriteringer. Men alt i alt kan de 2 centralbankchefer, Christine Lagarde og Luis de Guindos, efter min opfattelse, sove godt om natten, og fortsætte deres arbejde mod klimamål.

I stedet for at gøre forhold i periferien af Den Europæiske Centralbank til et problem omkring klimaet, bør Information nok hellere sætte eksperter til at kigge lidt nærmere på Joe Bidens ønske om en global skat for alle multinationale selskaber.

Egentlig skal vi alle nok være ganske tilfredse med dette initiativ, der vil udsulte skattely, og tvinge de multinationale virksomheder til at betale skat, samt at disse skattepenge bliver fordelt langt mere retfærdigt. Men - for nogle svage lande vil det også medføre store problemer.

Men kan man hjælpe taber-landene på en rimelig og retfærdig måde, kan denne multi-national-skat også anvendes til at styrke klimaet, naturen, diversiteten og mindske forureningen.

https://www.index.hr/vijesti/clanak/amerika-zeli-uvesti-globalni-porez-k...