Essay
Læsetid: 7 min.

USA kan hverken løse eller ignorere Israel-Palæstina-konflikten

Nu hvor Hamas og Israel har afsluttet kamphandlingerne, må Washington igen forsøge at styre den israelsk-palæstinensiske konflikt – om ikke andet så for at give den en anden retning. Ideen om, at den kunne negligeres, var en fejl, skriver Martin Indyk, der under Obama var USA’s særlige repræsentant med fokus på israelsk-palæstinensiske forhandlinger
Den seneste opblussen af vold vidner om det problem, USA står over for: at hverken Hamas eller Netanyahu synes interesseret i mere langsigtede løsninger.

Den seneste opblussen af vold vidner om det problem, USA står over for: at hverken Hamas eller Netanyahu synes interesseret i mere langsigtede løsninger.

CHINE NOUVELLE

Moderne Tider
22. maj 2021

Det var på forhånd ventet, at præsident Joe Biden og hans regering ville anlægge en mindre proaktiv linje i forhold til Israel-Palæstina-konflikten end mange forgængere. På et pressemøde om COVID-19-pandemien fire dage inde i den seneste konflikt mellem Israel og Hamas blev den tilgang også tydelig.

På spørgsmålet om, hvordan Biden så konflikten, svarede han ganske undvigende. Jo, han havde talt i telefon med Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, Israel havde ret til at forsvare sig, og nu håbede han bare, at kamphandlingerne snart ville slutte – »jo før, des bedre«.

USA’s udenrigsminister, Antony Blinken, oplyste på et andet pressemøde, at også han havde talt med sin israelske kollega og med den palæstinensiske selvstyrepræsident, Mahmoud Abbas. Og så nævnte han, at han havde sendt Hady Amr – en erfaren viceudenrigsminister med speciale i israelsk-palæstinenske forhold – til Israel for at være i kontakt med de stridende parter.

I mellemtiden brændte jorden i Gaza, og israelske byer blev rystet af raketangreb – og af jødisk-arabisk vold i et omfang, der ikke er set før i Israels historie.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Olaf Tehrani

En tostatsløsning vil forudsætte en israelsk tilbagetrækning til 1967-grænsen. Desuden, at de 400.000 jødiske bosættere på Vestbredden accepterer at blive borgere i en palæstinensisk stat eller rømmer området.
Ingen af delene ser ud til at ville ske.
Tilbage står en énstatsløsning. som vil fortsætte som apartheitstat.
Spørgsmålet er så hvor længe, sådan en stat vil kunne fortsætte.
Sandsynligvis kun i en begrænset periode.
Apartheit, etnisk udrensning og kolonialisme er ikke længere på mode, og på et tidspunkt vil selv USA blive nødt til at anerkende palæstinensernes ret til liv og frihed.

Michael Kamp, Karen Grue, Peter Beck-Lauritzen, Anders Graae, Erik Karlsen, Holger Nielsen, John Andersen og Søren Bro anbefalede denne kommentar
Hanne Utoft

Tostatsløsningen er et narrespil; den kan ikke realiseres til nogen af parternes tilfredsstillelse. Løsningen er demokratisk proces, dialog, forsoning og fred i regionen - hvilket vil kunne tilvejebringe en langsigtet løsning (som indbefatter en form for fredelig sameksistens mellem israelere og palæstinensere) - og en sådan demokratisk proces kan kun finde sted, hvis USA bakker op. Problemet her er at USA ikke selv kan finde ud af at have et velfungerende demokrati - og derfor er forudsætningen for fred og forsoning i Israel/Palæstina nødvendigvis over en revolutionær, demokratisk udvikling i bl.a. USA.

Michael Kamp, Atilla Thcengiz, Peter Beck-Lauritzen, Torben Arendal, jens christian jacobsen, Anders Graae, Erik Karlsen, Holger Nielsen, John Andersen og Claus Nielsen anbefalede denne kommentar
Hanne Utoft

- over

Jacob Nielsen

Det der skal til for at løse konflikten og lave en fredsaftale er at Israel skal anerkende palæstinenserne som ligemennesker med lige rettigheder. Og palæstinenserne skal anerkende Israels ret til at eksistere der hvor det er. Og det skal ske samtidig Al det pladder om at trække sig tilbage til 1967 grænsen, kommer ikke til at ske, for så er Israel ikke en levedygtig stat. Al det pladder om at få Hamas med på en fredsaftale kommer ikke til at ske. Hamas er en islamistisk bevægelse, der lever af konflikten. Den er ikke længere.

Og netop bliver der ikke fred, kun våbenhvile.

Peter Beck-Lauritzen

Apartheid, Sydafrika, Israel, boykot, 1967??
USA's problem? Hvad mener Rusland og Kina?
Ingen rører en finger for denne forbrydelse mod palæstinenserne!
Hvem kan give israelerne "tommeskruerne"på? USA kan ikke, som følge af den israelske politiske og økonomiske indflydelse i USA! Rusland og Kina "hygger" sig med sagen, for den sætter USA's internationale anseelse og respekt i dårligt lys!
Jeg tror vi skal vænne.os til denne "enfant terrible"! Til reaktionen, terror! Angrebene på vestens "skin-demokratier"!
Få nu genoprettet 1967! - med alle midler.

Svend Jespersen

Tostatsløsningen er den eneste, reelle løsning, og på det punkt er alle pragmatikere enige. Kun virkelighedsfornægtere kan tale for en énstatsmulighed.

USA's udenrigsminister, Antony Blinken, er på vej til Mellemøsten, og Joe Biden siger i den forbindelse dette: "...“during his trip, Secretary Blinken will meet with Israeli leaders about our ironclad commitment to Israel’s security.”

Og: " he will engage other key partners in the region, including on the coordinated international effort to ensure immediate assistance reaches Gaza in a way that benefits the people there and not Hamas,..."

Trods det, at USA tilsyneladende mangler "...en revolutionær, demokratisk udvikling ...", så lyder det egentligt ganske fornuftigt.

kjeld hougaard

Situationen er en illustration af hvorfor ”westlessness” udvikles: ”Joe Biden siger i den forbindelse dette”. ”Joe Biden og Vi” siger så meget, alt lyder så fint. Hvad vi gør – har ofte intet med det vi siger at gøre. Vesten taber ikke globalt – hvis det nu er det vi gør – gennem våres ord, men vores handlinger.

Atilla Thcengiz

"if there were no Israel then we had to invent a NEW Israel in order to save and protect our own interests" sagde Biden d. 1/10/2013 for J. Street i Washington. Så Israel er i virkeligheden en Gendarm Forpost for US-imperialistiske interesser i Mellemøsten. Det kan være at US vil dobbelt-gardere sig ved at oprette og beskytte en de-facto kurdisk stat i Nord-Irak og NØ-Syrien.

Michael Kamp

@Jacob Nielsen

"palæstinenserne skal anerkende Israels ret til at eksistere der hvor det er. Og det skal ske samtidig Al det pladder om at trække sig tilbage til 1967 grænsen, kommer ikke til at ske, for så er Israel ikke en levedygtig stat"

Det eneste pladder her er at du seriøst mener, at Palæstinenserne skal acceptere en udenlandsk kolonisering af deres hjemland som alle i verden på nær Israel klassificerer som ulovlig og brud på international ret. Selvfølgelig skal de ikke det, og Israel kan bare fise et andet sted hen og lave deres såkaldte land hvis de er utilfredse.

Lad os få nogle facts på bordet:

Israel har verdens måske 4 stærkeste hær og et arsenal af
masseødelæggelsesvåben, herunder flere typer af nukleare våben og dennes fremførselsmidler (venligst doneret af vesten) og derfor mere end i stand til at forsvare sig selv, så de skal holde op med at spille offer. De er ikke truet af nogen.

Israel har aldrig gået med til at deklarere dennes endelige grænser, hvorfor?
Hvor går Israels grænser og hvorfor nægter man fra Israelsk side endeligt at fastsætte disse? dette er ikke et uvæsentligt spørgsmål, og vidner om den reelle intention bag al pladdersnakken om fred og to-stats-løsninger. Tom snak designet til at forhale tiden, så man kan stjæle endnu mere land.

Israels største problem er ikke truslen fra andre lande, men dennes manglende legitimitet. Israel som et europæisk bosætterkolonialistisk projekt, er dømt til at fejle, da den er født i en forkert tidsalder.

USA prøver nu hastigt at presse Israel mod en form for to-stats-løsning eller i det mindste status quo (sjovt nok har USA luftet tanken om dialog med Hamas.. jeg troede ikke man snakkede med terrorister?).
De ved at Israel i dag er blevet en de facto Apartheid-stat, og vi husker alle hvad der skete i Sydafrika.
Løbet er heldigvis kørt for Israel som et eksklusivt zionistisk projekt baseret på etnisk udrensning og kolonisering. Den næste naturlige udvikling er mod en stat baseret på lige rettigheder for alle dennes borgere.

Jacob Nielsen

@Michael Kamp, dit indlæg bærer præg af idealisme med følelserne ude på trøjen. Prøv med noget realisme, og accepter at Israel aldrig, som i aldrig nogensinde, kommer til at trække sig tilbage til 67-grænserne. Det ville være kollektivt selvmord. Alt det andet diu skriver er bare fyld for dine drømme.

@Jacob Nielsen

Jeg har heldigvis de lange briller på ;)

Det "hellige land" har skiftet hænder mange gange de seneste +10.000 år. Det vil være ret naivt at tro at det stopper ved Israel ;)