Stambord
Læsetid: 6 min.

Er vinen alt for hvid? Debatten om strukturel racisme har ramt vinbranchen

Der er en påfaldende mangel på diversitet i vinens verden – mens det er let at få øje på sorte drueplukkere i markerne, fylder de langt mindre blandt branchefolk og i målgrupperne for reklamerne. Tid til selvransagelse på vinens og egne vegne
Der er en påfaldende mangel på diversitet i vinens verden – mens det er let at få øje på sorte drueplukkere i markerne, fylder de langt mindre blandt branchefolk og i målgrupperne for reklamerne. Tid til selvransagelse på vinens og egne vegne

Mia Mottelson

Moderne Tider
29. maj 2021

Set i lyset af et på mange måde tumultarisk 2020, der ikke blot var præget af pandemien, men også omfattende raceuroligheder i blandt andet USA, har jeg tænkt meget over begrebet strukturel racisme. Mens symboler på slaveri og statuer af gamle kolonisatorer er blevet destrueret og demonstrationer blusset op verden over, har jeg zoomet ind på mig selv og min branche, fordi jeg for længst har fået øje på noget mærkeligt i vinens verden.

Jeg har arbejdet med vin i mange år, og jeg har ikke omfattende evidens for min tese om, at vinbranchen er pænt racistisk. Ikke erklæret eller bevidst racistisk, men underliggende og ubevidst. Og jeg er med på, det er en kontroversiel tanke. Men mine overvejelser føjer sig til en tiltagende debat i vinverdenen, der især udgår fra USA, hvor branchens forhold til racespørgsmål og diversitet diskuteres og italesættes stadig mere højlydt.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Nu er budskabet i denne artikel utroligt bred.
- Er det måske forskellige sorter vinstokke, der menes?
- Menes der måske vinnyderne eller måske de, der producerer vinen?

I nogle lande er vinstokke givetvis blevet en kommerciel monokultur. Men i visse andre lande findes der i hvert fald utroligt mange forskellige sorter af vilde vinstokke, der faktisk giver ganske godt, hvis man blot beskærer dem normalt over vækstsæsonen.

Som med så meget andet, er der jo i hver eneste egn en eller flere naturligt og vildvoksende sorter. Og nogle steder giver disse sorter også både de bedste vine og den største volumen, ligesom de også er de mest resistente overfor bl.a. skimmelsvampe.

Vi har lidt grønne druer til dessertbrug. Men vi har mest røde eller blå druer, der her kaldes for sorte druer. Og vi bruger disse, for egnen, naturlige vinstokke, der her kaldes crljenak, men egentlig er den samme, som kaldes primitivor i Italien, zinfandel i USA samt flere andre navne. Det er en stærk og kraftig rød og tør vin, med en bred understrøm af smag fra svedske-blomme, brombær, hindbær og kirsebær.

Den vokser godt på vores bjerg, hvor den i vild tilstand også stammer fra, men vi har også flere andre vilde sorter her.

Malene Wiinblad

Selv om vin i nogle kredse opfattes som finkulturelt er det ikke derfor at branchen er præget af hvide. Det er fordi det er en produktion som startede i Europa og som siden har bredt sig til mange dele af Verden. Sydafrika har pga apartheid en særlig historie. 27 år er ikke lang tid fordi apartheid blev integreret i alle aspekter af samfundsstrukturen og det tager meget lang tid at andre bystrukturen, vejstrukturen osv osv. Jeg har boet 20 år i det sydlige Afrika og har besøgt Sydafrika rigtig mange gange. Jeg tror ikke, at der er nogen branche hvor det ikke er hovedsageligt hvide der sidder i toppen og sorte som er blandt arbejderne. Som du skriver er det ved at ændre sig men det går langsomt. Det er en stor middelklasse i Sydafrika i dag som begynder at interessere sig for nye ting bl.a vin og fx naturbevarelse og dyreliv, som er mit område. Jeg kan godt forstå at din kilde ikke ville nævnes med navn. Det er et meget sprængfarligt emne. Det betyder ikke, at der ikke skal diskuteres. I forhold til Sydafrika er jeg selv mest i en lytteposition, fordi det er et så sensitivt og multifacetteret emne, så det er vanskeligt at gå ind i en debat som ikke-sydafrikaner.

Jeg har egentlig lyst til at fortsætte. For vores lille og absolut non-commercielle frugtplantage her på Balkan omfatter også andet end vinstokke.

Og sælgeren, en pensioneret skolelærer, havde udelukkende beplantet med naturlige frugttræer og buske. Det har givet vis været en økonomisk fordel, da han også har 24 Ha vild skov, hvor han har kunnet hente væksterne.

Men disse, for området, vilde træer og buske er absolut de mest robuste. Og under normal pasning giver de faktisk rigtigt godt og velsmagende afgrøder.

Derfor undrer det mig, at man overalt i verden faktisk går ud og køber sine vækster, der selvfølgelig er kultiverede frem gennem mange år, og er rigtigt langt fra det oprindelige.

William Mannicke

Vin er dog trods alt både hvid, rød og lyserød og i visse tilfælde nærmest sortrød, eks portvin.

Men hva´ med mælken!

Den er bare hvid, hvid, hvid!
Selvom køerne er både sorte, hvide, røde og lysebrune

Det burde Information tage fat på!!

Svend Jespersen

Gad vidst, om vinen til brylluppet i Kana kom fra Frankrig? Og frem for alt, så må vi efter det her have krav på at vide, hvilken farve den havde. Uvidenheden kunne måske tvinge kristne til at revurdere loyaliteten til deres tro?