Arbejdsliv
Læsetid: 2 min.

Brevkassen: Skal jeg booste min arbejdsevne med Ritalin?

Hver uge svarer Brevkassen på spørgsmål fra læserne – alle spørgsmål får to svar
Hver uge svarer Brevkassen på spørgsmål fra læserne – alle spørgsmål får to svar

Mia Mottelson

Moderne Tider
5. juni 2021

Jeg laver et stort projekt på mit arbejde, hvor jeg skal læse og forstå en masse komplicerede ting. Men jeg har små børn og sover alt for lidt, så jeg taber hele tiden koncentrationen og kommer konstant bagud.

Jeg har læst, at mange studerende i USA bruger stoffet Ritalin som et særligt study drug, der hjælper dem til at fokusere og arbejde virkelig effektivt – og det skulle være stort set uden bivirkninger. Nu viser det sig, at min ven har 50 ritalinpiller liggende, som han ikke skal bruge – og jeg er fristet af at prøve det af.

Dog er min grundindstilling, at stoffer er noget, man skal tage for at have det sjovt og spændende – ikke for at forbedre sin arbejdspræstation, men altså, det kan vel ikke skade at prøve?

— Kvinde, 37

Svar I:

En hurtig søgning på nettet giver ikke indtryk af, at stoffet er uden bivirkninger. I flæng: Abdominalsmerter, kvalme, opkastning, nedsat libido, muskelkramper, akkomodationsbesvær og forhøjede levertal. Risiko for udvikling af psykose med konfusion, angst og paranoia. Hjerteproblemer og forhøjet blodtryk.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

børn, familie, karriere, fritid, venner, rejser, interesser osv ad nauseum: man kan ikke det hele på een gang, så nej tag ikke noget, når du ikke er syg, men overvej det betimelige i at ville det hele samtidigt. F.eks hvis man insisterer på at få børn, må man være indstillet på at sætte karrieren i bero eller på vågeblus i en periode, eller man kan lade være med at få børn.