islamisme
Læsetid: 2 min.

Brevkassen: Skal jeg sige godmorgen til islamisten?

Hver uge svarer Brevkassen på spørgsmål fra læserne – med to svar til hver. Intet problem er for lille – intet for stort
Hver uge svarer Brevkassen på spørgsmål fra læserne – med to svar til hver. Intet problem er for lille – intet for stort

Mia Mottelson

Moderne Tider
12. juni 2021

Ofte, når jeg følger mit barn i børnehave, passerer jeg en anden far, som kommer gående i modsat retning med sit lille barn. Fordi det sker så tit, føler jeg efterhånden, at jeg bør hilse og bare lige sige godmorgen, når vi passerer hinanden.

Men jeg kan genkende ham, fordi han for ikke så mange år siden var talsmand for en radikal islamisk organisation, hvis værdier jeg ser som en pest på linje med fascismen. Mine egne værdier dikterer i udgangspunktet høflighed og hyggelig sameksistens mellem forskellige holdninger, hvorfor jeg vel burde hilse på ham.

Men mine værdier siger også, at man skal trække en grænse over for demokratiets og frihedens fjender, og så skal man vel ikke gå og hilse jovialt på den slags typer? Jeg er med andre ord splittet. Hvad siger brevkassen?

— En almindelig far

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Carsten Hansen

Tjah.

Hvis jeg ser en kendt nazist så vil jeg ikke hilse på ham.
Islamister er fascister der vil omstyrte demokratiet så ham vil jeg heller ikke hilse på.
Islamister ser på andre mennesker som underlegne, præcis som nazisterne gør.

Men jeg vil gerne debattere med ham.

Georg Kallehauge, Birte Pedersen og Lars Kristian anbefalede denne kommentar

@ Carsten Hansen,

Hvis vi havde denne underlige enøjede og forkvaklede opfattelse, som du her giver udtryk for og som skærer alle over en kam, vil vi slet ikke nogen at sige godmorgen til.

Og i øvrigt heller ikke nogen at invitere til grill på terrassen - eller blot handle ind hos.

Er du virkelig sikker på, at du overhovedet kender andet til andre kulturer, end det man kan læse sig til på visse højreorienterede hjemmesider? - For ikke meget tyder på, at dem, der skriver på disse hjemmesider, selv kender til andre kulturer.

Ninna Maria Slott Andersen, erik pedersen, Steffen Gliese, Per Klüver, Inger Jensen, Eva Schwanenflügel, David Zennaro, Niels østergård og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

Gert Romme.

Islamister er fascister.
Islamisme er en umenneskelig ideologi hvor anderledes troende er underlegne.
Hvis du vil hilse på nazister of islamister så værsgo.
Jeg foragter begge ideologier..

Men OK; der er jo nogen der er villige til at sleske for hvem som helst.

Georg Christiansen, Georg Kallehauge, jens christian jacobsen, Birte Pedersen og Bjørn Pedersen anbefalede denne kommentar
Katrine Damm

Carsten Hansen - men så bliver du vel nødt til hilse på ham først, eller det vil vel være smart - høfligt, hvis du gerne vil have noget, der kunne ligne en fornuftig debat med ham? ;-)

Inge Lehmann, Steffen Gliese, Per Klüver og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Inge Lehmann

I mine øjne gælder almindelig høflighed og respekt alle mennesker uden skelen til deres moralske eller kriminelle habitus.

Det gør det offentlige rum mere gnidningsfrit og behageligt for alle.
Det "tvinger" også modparten til at se en som menneske.

Derudover ville jeg så ikke socialisere med dem.

Det er ikke en accept af deres ståsted og udelukker ikke kritik, debatter og diskussioner om dette.

Ninna Maria Slott Andersen, hannah bro, erik pedersen, Steffen Gliese, Per Klüver, Inger Jensen, Eva Schwanenflügel, Arne Lund, David Zennaro og Asiya Andersen anbefalede denne kommentar
Asiya Andersen

Jeg ville sige godmorgen til både nazisten og islamisten, når sammenhængen er en børnehave. Jeg tror samtidig også på, at venlighed er det, som ændre mest i verden . Islamistens verdensyn er på linje med nazismens forstokket ingen tvivl. Hvis de voksne ikke kan hilse pæn på hinanden når de afleverer ungerne i børnehave, så kommer vi ingen vegne. Så godmorgen til islamisten, måske har han ligefrem rykket sig, siden han barn går i dansk institution.

Ninna Maria Slott Andersen, hannah bro, Frederikke Nielsen, erik pedersen, Jon Mangerel, René Arestrup, Steffen Gliese, Hanne Ribens, Per Klüver, Inger Jensen, Eva Schwanenflügel, Arne Lund, Sofie Jørgensen, Erik Karlsen, David Zennaro, Jens Ole Mortensen, Pietro Cini, Søren Bro, Inge Lehmann og Elisabeth Andersen anbefalede denne kommentar
Maj-Britt Kent Hansen

Ja, hils dog!

Ligesom du allerede hilser på dem, hvor du ikke kender deres holdning.

Ninna Maria Slott Andersen, erik pedersen, Asiya Andersen, Steffen Gliese, Per Klüver, Inge Lehmann og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Sofie Jørgensen

Be the better man og hils
Da jeg arbejdede som tjener, havde jeg flere fascister blandt restaurantens stamkunder, deriblandt en gammel nazist dømt ved Nürnberg processerne. Jeg behandlede ham som alle andre, men jeg fortalte ham også årsagen til, at jeg ikke ville tage imod hans drikkepenge. Han lagde flere og flere, jeg tog aldrig imod dem, men vi fik en del interessante diskussioner (og jeg fik øvet mig i ikke at smide noget i hovedet på folk, jeg ikke kunne li, det ku jeg også godt bruge nu)

Ninna Maria Slott Andersen, Inge Lehmann, erik pedersen, Sven Elming, Morten Pedersen, Steffen Gliese og Inger Jensen anbefalede denne kommentar

For et par år siden havde jeg mit virke Christiansborg. Det hændte af og til, at jeg mødte en fra Dansk Folkeparti på trappen, på gangen, ja sågar kørte i elevator med vedkommende. Da Chr.borg jo også er en arbejdsplads, hvor det daglige skal fungere og hvor man ikke kan gå rundt og hade hinanden - selvom lysten da af og til er der - så var der jo ikke andet for, end at hilse på vedkommende, evt. slå en alm. bemærkning af om, at han skulle huske regntøjet for det silede ned udenfor.
Det ville nu også være ret idiotisk at skulle blandt de ca. 1.000 ansatte om hvem man havde lyst til at hilse på, og hvem ikke.
Vil man overbevise modparten, så begynder det med at tale alm. venligt til hinanden.

Inge Lehmann, erik pedersen, Steffen Gliese, Inger Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Atilla Thcengiz

Jeg har intet problem med at hilse på en flink familiefar eller mor på gaden, uanset om vedkommende skulle være islamist, evangelist eller jødisk fundamentalist. Men jeg har det fandeme svært ved at stemme på dem som fremmer polarisering, had, apati og neo-fascisme på vegne af den etisk korrupte kapitalistiske herskende overklasse: så tag jer dog sammen og lade være med at stemme på de småborgerlige og neo-fascistiske partier i DK: Stram Kurs, Ny Borgerlige, DF, De Konservative, Højre, Social Fascisterne inklusiv SF. Revolutionen vil før eller siden dukke op og henvise skurkene til "hængning" Unter Den Linden.

Eva Schwanenflügel, Inge Lehmann og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Erik Pedersen

Tro det eller ej, men bag islamistens ydre gemmer der sig helt sikkert et hjerte som elsker sit barn nøjagtigt som nazisten, kommunisten de ortodokse jøder og andre yderligtgående sekter der findes og har eksisteret i historien. Efter kapitulation 1945 opponerede H. P. mod den måde vi behandlede nazisterne på . Opfører vi os lige som dem, sagde H P er vi jo ikke anderledes.

Svend Jespersen

Koranen, sura 41, vers 34.

Den gode handling er ikke lige med den onde handling. Forsvar dig med noget, der er smukkere, og da vil den, til hvem du havde et fjendtligt forhold, blive som en nær ven!

Ninna Maria Slott Andersen, Eva Schwanenflügel og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar
Morten Balling

Det er da godt at der er så mange ligegyldigheder at hænge sig i. Hvis der ikke var det, var man nødt til at forholde sig til virkeligheden, og det ville sandsynligvis kræve en krisepsykolog (eller to) til Hr og Fru Vildmedbagning.

Atilla Thcengiz, Eva Schwanenflügel, Maj-Britt Kent Hansen, Carsten Munk og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar
Marianne Jespersen

I denne tur er to børn på vej i børnehave. Måske er det vigtigst hvordan børnene ser og reagerer på hinanden. Et neutralt høfligt nik til far fra dig og et venligt smil til islamistens barn er nok den umiddelbart her den bedste metode til at nedbringe fjendebilleder og barriere mellem fremtidens unge. Du har en forpligtelse til at give dit barn et godt eksempel. Noget andet ville være hvis din Islamist gik dig i møde med et skilt med islamistisk propaganda i stedet for at følge sit barn i børnehave.