Langsomme samtaler
Læsetid: 11 min.

Chantal Mouffe: Nyliberalismen er ved at genopfinde sig selv med en autoritær stat

Den belgiske politiske filosof Chantal Mouffe fortæller i denne langsomme samtale, hvorfor højrefløjen ser ud til at vinde på pandemien, hvorfor klimakampen skal være kernen for venstrefløjen, og hvordan man samler alle de forskellige bevægelser på venstrefløjen i en front mod en fælles modstander

Jesse Jacob

Moderne Tider
12. juni 2021

Det er meget muligt, at venstrefløjens store modstander er ved at tabe. At den økonomiske logik og politiske tænkning, som de venstreorienterede i årtier har demonstreret og protesteret imod, er ved at gå under. At den epoke, som er blevet kaldt for »nyliberalistisk« og »markedsfundamentalistisk«, er forbi.

Det betyder bare ikke, at venstrefløjen er ved at vinde:

»Kan du huske for et år siden, hvor der var en masse, som sagde, at denne her krise vil åbne for nye sociale gennembrud og nye muligheder for venstrefløjen?« spørger den belgiske politiske filosof Chantal Mouffe.

Jeg nikker som svar – jeg har selv sagt og skrevet det. En del gange.

»Det var jeg fra starten meget mistroisk over for, det troede jeg ikke på,« siger Mouffe.

Hun taler usædvanligt hurtigt på sit karakteristiske engelsk, som er præget af, at hun er født i Belgien og indimellem suppleres med franske og spanske ord, fordi hun forelæser på alle tre sprog. Overlegent:

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Steen K Petersen

»Det er måske den største udfordring for venstrepopulismen i dag at skabe ’en kæde af ækvivalenser’ mellem alle de her bevægelser. Man skal forstå, at de forskellige bevægelser har det til fælles, at de er kampe for anerkendelse og imod ulighed. Venstrefløjen skal sætte krav sammen, som er meget forskellige, og som endda kan være i konflikt, i en fælles vilje. Det er et spørgsmål om at finde et fælles sprog.«

Steffen Gliese

Liberalismen har altid været totalitær.

Alvin Jensen, Inge Lehmann, Eva Schwanenflügel og Carsten Nørgaard anbefalede denne kommentar
John Kierans

@Steffen Gliese

"Liberalismen har altid været totalitær" er jo sådan et fint slagord, lidt á la den siddende justitsministers udsagn om, at overvågning er en forudsætning for frihed.

Men det betyder jo ikke nødvendigvis, at slagordet har indhold eller logik.

Kan du uddybe/begrunde dit synspunkt ud over det rent postulerende?