EM i fodbold
Læsetid: 6 min.

Fodbold er et simpelt spil, som tyskerne kan gøre meget avanceret

Tyskland spiller mod Portugal lørdag. Men hvad skal der ske med tyskerne, når Joachim Löw forlader trænerposten lige om lidt? Vi fortæller den brogede, nyere historie om ’Die Nationalelf’
Tyskland tabte den første puljekamp i EM mod mesterskabsfavoritterne fra Frankrig. Ingen spillere på det tyske landshold kan huske en anden træner en Joachim Löw, der har sagt, at han stopper – og først mener, at landsholdet topper på hjemmebane i til EM 2024.

Tyskland tabte den første puljekamp i EM mod mesterskabsfavoritterne fra Frankrig. Ingen spillere på det tyske landshold kan huske en anden træner en Joachim Löw, der har sagt, at han stopper – og først mener, at landsholdet topper på hjemmebane i til EM 2024.

Frank Hoermann

Moderne Tider
19. juni 2021

Den pensionerede, engelske fodboldspiller Gary Lineker har engang sagt, at fodbold er et simpelt spil. 22 spillere løber rundt med en bold, og til sidst vinder Tyskland. Lørdag skal tyskerne så forsøge at leve op til den karakteristik, når de spiller mod europamestrene fra Portugal i gruppe F.

Joachim Löw har været cheftræner i 15 år og har annonceret, at han stopper på posten efter sommerferien. Löw siger selv, at den tyske trup er på vej, men først vil toppe i 2024.

Fodbold er slet ikke så simpelt, som Lineker hævder, og der var engang, hvor Die Mannschaft skrabede bunden. Som stjernen på holdet Michael Ballack sagde omkring 2004, da Jürgen Klinsmann overtog trænersædet:

»Folk forlangte af mig, at jeg skulle erobre bolden langt nede på banen, dominere på midtbanen, lægge en perfekt aflevering til mig selv på den sidste tredjedel – og løbe op og score.«

Tyskland besejrede Tjekkiet 2-1 i EM-finalen 1996 på Wembley. To år senere, under VM i Frankrig 1998, var holdet en skygge af sig selv. Det klarede sig akkurat igennem Mexico-opgøret (som endte 2-1 til tyskerne), men blev spillet ud af banen i kvartfinalen, som Kroatien vandt 3-0.

Endnu værre gik det i 1999 under Confederations Cup: 0-4 til Brasilien og 0-2 til USA.

I EM 2000 i Holland og Belgien var Tyskland i gruppe med Portugal, Rumænien og England. Træner Erich Ribbecks mænd formåede kun at få et enkelt point, nemlig i 1-1-kampen mod Rumænien. Under EM 2004 blev Tyskland for anden gang i træk slået ud af gruppespillet.

I perlerækken af nederlag virkede VM 2002 nærmest som en kulørt parentes. Tyskerne fik på en eller anden måde tiltusket sig en finaleplads, som Brasilien vandt ret overlegent 2-0. 2002 var i det hele taget en mærkelig slutrunde for tyskerne. Paraguay, Sydkorea og USA blev alle sammen besejret med 1-0, mens Saudi-Arabien med en Miroslav Klose i festhumør blev slået med hele 8-0.

Ellers var stjernerne de sædvanlige, intet nyt her: Michael Ballack dikterede den offensive midtbane, og Oliver Kahn var Neuer før Neuer – en kæmpe i målet, som de fleste angribere var bange for.

Det var Tyskland i en nøddeskal de år: sporadiske glimt af finesse, betonhård taktik og en Torwart med licens til at sende angribere til tælling.

Men så skete der noget.

At gøre det simple til en kunst

Det kom som en stor overraskelse, at Jürgen Klinsmann ved sin tiltrædelse i 2004 udpegede det ubeskrevne blad Joachim Löw som sin assistenttræner. Parret havde kolossal succes under VM i 2006 og blev ofte foreviget arm i arm, den lyse Klinsmann og den mørke Löw med det modne Beatles-hår. Angela Merkel fik sin multi-kulti, Tyskland kunne offentligt drømme om verdensdominans uden dårlig samvittighed, og landsholdet kom lige akkurat ikke i finalen og endte på en tredjeplads.

»Vi skal gøre det simple til en kunst,« sagde Joachim Löw, da han tog over som cheftræner i halen på VM 2006. Löw beviste dermed, at han var detaljens mand, at han kunne sin Johan Cruyff og ikke bare tænkte i atleter med ukuelige Volkswagen-motorer.

»Vi bliver nødt til at forvandle det simple til noget meget specielt. Kunsten at aflevere, timingen, presspillet, fælderne, dér, hvor vi ikke har bolden, hvordan vi forholder os i mand til mand-situationer. Og ikke mindst hvordan vi hurtigt finder de bedste løsninger i de små rum,« filosoferede Löw.

Grundtaktikken blev også ændret. Tyskland var kendt for at spille i en noget gammeldags 4-4-2, men Löw ændrede formationen til en mere moderne og fleksibel 4-2-3-1. Det var også sådan, Italien og Frankrig spillede i de år, blandt andet i finalen ved VM 2006. Med et snuptag kunne Löw ændre taktikken med to hårde hunde på den defensive midtbane til to langstrakte trekanter (en 4-1-4-1, som Chelsea spillede under José Mourinho, for nu at være nørdet).

Löw skulle dog først overbevise de tyske fans. Han var ikke en gammel VM-helt ligesom Rudi Völler, Berti Vogts, Franz Beckenbauer eller for den sags skyld Klinsmann med det amerikanske tandpastasmil. Löw havde optrådt i den hvide landsholdstrøje beskedne fire gange for U21-landsholdet. Hvis Tyskland vandt til sidst, som Lineker jokede med, var det, fordi fodbold var et meget kompliceret spil.

Desuden insisterede han på, at spillerne selv skulle have indblik i det taktiske maskineri. Som han fortalte Die Zeit i 2014:

»Spillere i dag vil gerne sætte sig ind i, hvorfor noget virker – og hvordan. Du kan ikke bare sige: Gør det hér! Nu eller aldrig! Jeg bliver nødt til at inkludere mine spillere i turneringsstrategien.« 

Lige nu ser Joachim Löw frem mod 2024. Det er som nævnt her, han mener, landsholdet vil toppe. 

»I 2024 skal vi afholde EM. Fuldstændig som i 2006 kan det føre til en eksplosion af entusiasme omkring holdet og i samfundet,« anførte Löw på en onlinepressekonference i marts 2021.

»Når jeg kigger fremad, vil jeg ikke længere være i stand til at levere det, der skal til for at nå det momentum. Det er derfor, jeg har truffet min beslutning om at træde tilbage. Den nye træner vil få brug for tid og forberedelse. Holdet skal ikke sættes tilbage af en træner, som er limet til sin post,« fortsatte Löw.

For den endnu siddende tyske cheftræner var det vigtigt, at den gamle, trofaste garde på holdet fik personligt besked om hans snarlige afsked:

»Jeg har allerede talt med flere af dem personligt. Kaptajnen, vicekaptajnen, loyale, rutinerede spillere som Gündogan, Neuer, Kroos og andre,« sagde Löw.

Selv de allerældste spillere på det tyske landshold har ikke kendt til andre trænere end ham.

Historiens genkomst

Tyskland er i den gruppe, der for længst er blevet døbt dødspuljen sammen med Ungarn, Portugal og verdensmestrene fra Frankrig. Löw har offentligt sagt, at han sætter sin lid til de unge folk. Dem, der måske kan modnes endnu mere og blive fuldblodsstjerner, når Tyskland skal være vært for EM i 2024. Vi taler om Joshua Kimmich, Leon Goretzka, Leroy Sané, Serge Gnabry og flere andre.

Skuffelser har der været nok af siden VM i Rusland 2018, og Löw fik bestemt ikke publikums opbakning, da han valgte at se bort fra nogle af de mest folkekære spillere. I begyndelsen af marts 2019 udtalte direktionen i Bayern München, at Löws eksklusion af Mats Hummels, Thomas Müller og Jerome Boateng var »dårlig timing«.

Underforstået, den var helt hen i vejret. Det syntes hovedparten af de tyske fans også. Senere skiftede Hummels i øvrigt til Borussia Dortmund.

Det var især fraværet af Müller, der fik sindene i kog. I Tyskland kalder de ham Der Raumdeuter – ham, der fortolker rummet. Müller er en mester i at løbe de rigtige steder hen, i de målfarlige rum, nærmest som en skygge på banen. Hans position er flydende. Han er ikke en klassisk 10’er, ikke en fløjspiller, heller ikke en angriber nummer 2, som italienerne siger, og slet ikke en boksspiller, en 9’er.

Da Löw skulle vælge sin endelige trup til EM 2020 (som det jo stadig hedder med et års forsinkelse) valgte han at tage den 31-årige Thomas Müller til nåde. Siden VM 2014 havde Müller spillet stort set alle kampe ude på fløjen eller i modstanderens målfelt.

Müller er ikke så farlig i de positioner. De er for statiske for rumfortolkeren. Som konsekvens har Löw valgt at placere ham dybere og mere centralt på grønsværen. Så kan han selv finde rummene – til sig selv og til de andre.

Det bliver Hans-Dieter (»Hansi«) Flick, der tager over som landstræner efter EM. Liverpools Jürgen Klopp var ellers længe et oplagt bud, men han afviste det offentligt. Indtil for ganske nylig var Flick træner for Bayern München. Og hvad der måske er nok så vigtigt: I årene 2006 til 2014 var han Löws assistenttræner.

Hansi Flick er den tyske fortælling om historiens genkomst. Ligesom med Joachim Löw, der endegyldigt trådte ud af Jürgen Klinsmanns skygge i 2006. Det er ren Nietzsche. Eller også er det bare historien om et simpelt spil, som tyskerne for det meste vinder og gør meget avanceret.

Portugal – Tyskland. Gruppe F. Lørdag den 19. juni klokken 18 på TV3 og Viaplay.

Serie

Information tager til EM i fodbold

I fire uger kæmper 24 nationer om at være Europas bedste i verdens største sportsgren. EM-dramaet folder sig ud i 11 europæiske værtsbyer, inklusive København. Information stiller i stærkeste opstilling med Bo Walther Kampmann, Cathrine Lundager og Martin Østergaard-Nieslen og leverer den intellektuelle dækning af EM i fodbold med analyser, portrætter, baggrunde og anekdoter.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Steffen Gliese

Det er virkelig mærkeligt, at der scores så mange selvmål i dette EM.

Søren Kristensen

Fodbold er et simpelt spil, som tyskerne vinder til sidst.

Erik Karlsen

Jeg syntes lige, at der manglede en henvisning i artiklen til denne begivenhed under VM i 2014:

https://tv.tv2.dk/video/YWxsZW1hYWw3MQ