Interview
Læsetid: 2 min.

»Mit indtryk er, at befolkningen har sympati med sygeplejerskernes kamp«

For Vibeke Frost var det en idealistisk beslutning at blive sygeplejerske, selv om hun var blevet advaret om dårlige løn- og arbejdsvilkår. I dag kæmper hun for et højere lønniveau i Foreningen af Danske Sygeplejersker, der udsprang af en protestgruppe på Facebook
Formand for Dansk Sygeplejeråd Grete Christensen ankommer til Forligsinstitutionen i København, efter sygeplejerskerne stemte med et snævert nej til et overenskomstforlig. Siden er faggruppen gået i regulær strejke.

Formand for Dansk Sygeplejeråd Grete Christensen ankommer til Forligsinstitutionen i København, efter sygeplejerskerne stemte med et snævert nej til et overenskomstforlig. Siden er faggruppen gået i regulær strejke.

Philip Davali/Ritzau Scanpix

Moderne Tider
19. juni 2021

– Hvorfor blev du sygeplejerske?

»Det var en idealistisk beslutning. Min mor arbejder i sundhedssektoren, men mine forældre advarede mig egentlig mod at søge ind på sygeplejeuddannelsen, fordi lønnen var for dårlig og arbejdsvilkårene for ringe.«

– Har du nogensinde stået i en situation, hvor du tænkte, at det ikke var lønnen værd?

»Desværre alt for ofte. Det kan være situationer i voksenpsykiatrien, hvor der har været meget agiterede patienter, og hvor den korrekte behandling ville være mere individuel tid med patienten. Det bliver erstattet med akut beroligende medicin. Det kunne også være situationer, hvor patienter, der har brug for højt specialiseret psykiatrisk behandling, spises af med vikarer.«

Privatfoto

Vibeke Kline Lange Frost

  • 30 år
  • Uddannet sygeplejerske og cand.pæd.psych.
  • Begynder som underviser på sygeplejerskeuddannelsen i København den 1. august
  • Næstforkvinde i Foreningen af Danske Sygeplejersker

– Hvornår har du sidst haft en god oplevelse som sygeplejerske?

»Da jeg sad med nogle forældre, der var taknemmelige for, at jeg havde været deres barns kontaktperson i børne- og ungepsykiatrien. Sådan nogle oplevelser er noget, jeg bærer med mig i hjertet – men det betaler desværre ikke mine regninger.«

– Hvilke udfordringer og problemer oplever du i arbejdet?

»At arbejde i skiftehold kræver, at man giver afkald på en stor del af ens sociale liv, fordi man er så smadret. Når man så oveni får en løn, der ikke matcher ens uddannelsesniveau, er det meget frustrerende.«

– Har du nogensinde overvejet at sige op?

»Ja. Især når der ikke har været nok kompetent personale til at varetage komplicerede opgaver. Som sygeplejersker er vi uddannet til at være omsorgsgivende og nærværende og have vores kliniske blik med os, og det kræver tid.«

– Danmarks Statistik har udregnet gennemsnitslønnen for danske sygeplejersker til at ligge på 42.784 kroner. Er det ikke nok?

»Jo, men det er ikke et tal, jeg kan se mig selv i. Jeg siger ikke, at Danmarks Statistik lyver, men de medtager også højt specialiserede sygeplejersker og ledere, som har en højere løn end en basissygeplejerske. Hvis du spørger enhver basissygeplejerske, om de kan se sig selv i den løn, så vil de svare nej.«

– Har du indtryk af, at befolkningen støtter jeres lønkrav?

»Mit indtryk er i hvert fald, at befolkningen har sympati med vores kamp for en højere løn.«

– Politikerne kan frygte, at andre faggrupper vil strejke for højere løn, hvis de imødekommer jer. Så hvorfor skulle de gøre det?

»Sygeplejerskerne gør egentlig bare det, den danske model tilsiger, nemlig at hvis man ikke er tilfreds, så må man sige nej tak.«

– Dansk Sygeplejeråd har nu to gange anbefalet et ja til en overenskomst, som medlemmerne har forkastet. Hvordan ser du på ledelsen i fagforeningen?

»Jeg synes ikke, at de har været i sync med deres medlemmer. De har selvfølgelig anbefalet noget, fordi de tror på det, de har bare glemt at tage en masse mellemregninger med.«

– Hvornår er det mest meningsfuldt at være sygeplejerske?

»Når man har tid til at sætte sig ned og se på det enkelte menneske og tage de individuelle hensyn, som det enkelte menneske har behov for.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Endnu et symptom på en syg fagbevægelse i en syg forbrugerkultur; lønnen går man gerne på barrikaderne for - mens de katastrofalt ringe arbejdsmiljøforhold er sekundære.

Carsten Munk, Søren Kristensen, Jesper Frimann Ljungberg, Henriette Bøhne, Steen K Petersen og Niki Dan Berthelsen anbefalede denne kommentar

"– Har du nogensinde stået i en situation, hvor du tænkte, at det ikke var lønnen værd?

»Desværre alt for ofte. Det kan være situationer i voksenpsykiatrien, hvor der har været meget agiterede patienter, og hvor den korrekte behandling ville være mere individuel tid med patienten. Det bliver erstattet med akut beroligende medicin. Det kunne også være situationer, hvor patienter, der har brug for højt specialiseret psykiatrisk behandling, spises af med vikarer.«"

Underforstået i disse eksempler er det altså manglen på tid og menneskelige ressourcer til opgaveløsningen, som denne sygeplejerske ønsker erstattet med højere løn. Det bliver næppe mere åbenbart uintelligent og forrået.

Carsten Munk, Henriette Bøhne, Steen K Petersen, lars pedersen, Jens Christensen og Niki Dan Berthelsen anbefalede denne kommentar
Jørgen Munksgaard

Det er helt vildt at Grete Christensen stadig er formand for sygeplejerskerne. Hun er 2 gange stemt ned af sine egne, der oplaget ikke har tillid til hende. Det kan arbejdsgiverne heller ikke have. Man kan jo ikke regne med en aftale, der forhandles hjem, når medlemmerne efterfølgende underkender resultatet.

Ib Christoffersen

Grete Christensen skal jo lige have en stilling på Christiansborg, før hun smutter.

Søren Kristensen

Mit indtryk er at folk, alt andet lige, er ret indifferente overfor sygeplejerskernes lønkamp, fordi deres løn allerede ikke er helt ude i hampen - sygeplejerskernes altså.

Helle Walther

Jo alle i den offentlige sektor bør have bedre arbejdsforhold, politi, lærere, sygeplejesker. Om sidstnævnte vil få folks sympati ?? Det med de er mere værd end andre, har jeg svært ved at forholde mig til. Det er i min optik et dårligt slogan. Der burde være ligeløn for M og K, og samme uddannelse samme løn. Pengene kommer samme steds fra, skal nogle have mere, får andre mindre. For mere i skat vil ingen jo betale. Så hvad kan man gøre noget ved her og nu. man kan ændre loven fra 69 politisk.
Man kan også ændre arbejdsforholdene, så der bliver mindre stress. Men 35.000 til 41.000 kr er da en god løn. Jeg har svært ved at følge med her.

Helle Walther

Nej hun skal gå som formand og hun skal ikke på Chr. borg sikke noget sludder.

Det er vanskeligt at sammenligne på tværs af faggrupper med forskelligt akademisk og praktisk niveau, og forskellige krav til vagter og følelsesmæssigt engagement (varme hænder).

Hvis det vigtigste i verden havde været de varme hænder, skulle vi nedsætte sygeplejerskernes løn og have mange flere af dem, med kortere vagter og færre akademiske og administrative opgaver, så de kunne fokusere på omsorgs-pleje uden at stresse over for mange medicinske opgaver.

Hvis det vigtigste i verden er at ændre faget fra holde-i-hånden-nonner til akademisk kvalificerede højtlønnede og højtuddannede, skal vi droppe elev-traditionen, og kun ansætte sygerplejersker med en kandidatgrad. Så kan vi ansætte en anden gruppe til patientpleje og omsorg og alt det praktiske, der faktisk kræver en del arbejde.

Jeg kan ikke fri mig fra den tanke, at mange mennesker (også jeg selv), BÅDE vil have hygge-opgaverne og den korte uddannelse, og OGSÅ vil have den høje løn og de rent akademiske opgaver og den lange uddannelse.

Hvis vi virkelig mangler flere varme hænder, må vi have flere lavtuddannede plejere, og give dem en beskeden løn og masser af afspadsering, så de ikke brænder ud. Hvis vi ønsker os medicinske eksperter, som reelt er ligestillede med læger i mange situationer, må vi i stedet fokusere på en kandidatgrad ligesom mange andre steder. I fx. usa er der to forskellige overbygninger, alt efter om man skal lede en sygepleje-praksis (NP), eller om man skal assistere en læge (PA) - begge dele er højtlønnede og akademisk krævende.

William Mannicke

Der er igennem mange år skåret i bevillingerne til hospitaler og hjemmepleje.
Grønthøsteren har kørt igennem med nedskæringer på 2%. I mange år.
Det har påvirket arbejdsmiljøet, færre hænder til flere opgaver.
Ledelsen bestemmer og fordeler arbejdet og dermed arbejdsmiljøet.
Ikke ”holde i hånd” nonner.
Og ledelses retten er ikke til konflikt.

Som et plaster på såret, ønsker sygeplejersker en løn på linje med samme ansvar og uddannelses niveau, som i det øvrige samfund.
En murer og tømre griner da deres røv i laser, hvis de fik en løn på 30 000 !

Og hvis man tror sygeplejersker er ”holde i hånd nonner” må det beror på en afgrundsdyb uvidenhed.
Ingen har tid til at holde i hånd, undtagen måske på hospice afdelinger.

Og med hensyn til uddannelse niveau; prøv lige at styre en maskine til hjemmedialyse, prøv lige at skifte stomi pose,r når der går lort i det, eller vurdere sårskifteforbindger med galoperende stafylokokkker, eller passe og vurderer hjertepatienter, børn med komplicerede følge virkningen af det ene eller andet...osv,,,

Jo, jo, det kan en hver uudannet finde ud af. Og her er problemet snarere, at mange sygeplejestuderende faktisk vælger kandidat uddanelsen, faktisk for at slippe for patient kontakt.

Så der er mange grunde til at sygeplejersker har fået nok og strejker.
Og jeg kan kun opfordre dem til at varsle strejke for endnu flere hurtigst muligt, max tryk på, og gerne vilde strejker.

Så kan politikere og andre måske indse, hvad de mangler, når der ikke er ”nogle nonner til at holde hånd”!