Dyrenes verden
Læsetid: 8 min.

Lovgivning om dyrevelfærd vinder frem, men får dyrene det faktisk bedre?

I Storbritannien fastslår ny lovgivning, at alle hvirveldyr er sansende væsener, og sidste år vedtog Danmark en lignende lov. Det ligner væsentlige fremskridt for dyrevelfærden, men tiltagene risikerer at blive en form for ’greenwashing’, mener bioetiker

»Vores forståelse af dyrs kompleksitet stiger hele tiden. Vi opdager, at fisk er følsomme væsener, og at kyllinger og mus kan have empati med andre kyllinger og mus, som de kender,« siger lektor i bioetik, Mickey Gjerris.

Anders Rye Skjoldjensen

Moderne Tider
26. juni 2021

I sidste uge kunne man i Information læse en klumme af den berømte australske filosof Peter Singer med den nedslående overskrift: »På 2.000 år har vi nået meget få fremskridt for dyrevelfærden«.

I klummen tager Singer udgangspunkt i Det gyldne æsel, der af mange litteraturhistorikere regnes for verdens første roman, og som blev skrevet omkring 170 år e.v.t., da Marcus Aurelius var romersk kejser. Det gyldne æsel beskriver, hvordan både æsler, heste og menneskelige slaver arbejdede sig til døde, fordi det var billigere at udskifte dem med nye artsfæller end at forbedre de arbejdsvilkår, der tog livet af dem. Singers pointe var klar: På dyrevelfærdens front er der i mange lande ikke de store forskelle på tiden dengang og i dag.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Lise Lotte Rahbek

Jamen.. vi er jo ikke engang nået til empati med andre mennesker endnu??!!

Der bliver stadig set ned på mennesker udenfor arbejdsmarkedet med beskyldninger om dovenskab til trods for at hovedoparten er syge. Der bliver ikke tildelt megen empati med mennesker med anden hudfarve (racisme er ret ens over hele verden) mennesker som sidder i flygtninge- eller fængselslejre, på selvmorderiske overfarter i plimsollere på Middelhavet, med mennesker som har lidelser, andre ikke forstår.

Jeg går så absolut ind for dyrevelfærd og at der forskes i, hvad vi kan gøre bedre, hvis/når vi nuengang vil æde andre levende væsner.

men .. jeg tror sørme det har lange udsigter med sympatien overfor andre hvirveldyr, når vi ikke engang kan sympatisere med vores egne artsfæller.

"Jamen.. vi er jo ikke engang nået til empati med andre mennesker endnu??!!"

Enig, såfremt ovenstående udtrykker at vi mangler strukturer og kultur, som forankrer empati og solidaritet som hovedprincipper i vor samfundsmæssiggørelse - men hovedårsagen til dette er jo netop at vi har et kapitalistisk samfundssystem, som direkte berøver børn deres empatiske kræfter og forstemmer mennesket i en homoøkonomisk position, som fremmedgør og forrår det.