Læser du bøger?
Læsetid: 2 min.

Mikas Lang: »Alle skal læse James Baldwin!«

Forfatter og oversætter Mikas Lang anbefaler alle at læse James Baldwin. Og så vender han hvert år tilbage til bogen ‘Incognegro’ af den afropessimistiske tænker Frank B. Wilderson III
James Baldwin – her på et billede fra 1963 – skriver uforfærdet, kompromisløst og kærligt, om det hårde i livet, siger Mikas Lang.

James Baldwin – her på et billede fra 1963 – skriver uforfærdet, kompromisløst og kærligt, om det hårde i livet, siger Mikas Lang.

Everett Collection/Shutterstoc

Moderne Tider
12. juni 2021

– Hvilken bog ville du ønske, at alle ville læse?

»Alle skal læse James Baldwin. For eksempel Tell Me How Long the Train’s Been Gone. Han skriver så uforfærdet og kompromisløst, og kærligt, om så hårde – og derfor vigtige – ting som race, køn og seksualitet. Især hvis man skulle være sådan én, der mente, at de emner lugter af særinteresser, identitetspolitik, og hvad har vi.«

– Hvilken bog har haft størst betydning for dig?

»I virkeligheden tror jeg slet ikke, jeg er moden nok til at svare på det spørgsmål. Det skifter hvert femte år. I de her år er det Incognegro. Det er et memoir skrevet af Frank B. Wilderson III, som især har fokus på hans tid i Sydafrika ved enden på apartheid. Den har en interessant struktur; den er flerstrenget og mere associerende end lineær. Men først og fremmest læser jeg den nu på grund af det stærke slægtskab, jeg føler med ham; jeg har lært rigtigt meget om mig selv af den bog. Jeg læser den en gang om året.«

– Hvad er den værste bog, du har læst?

»Der er så mange gode bøger i verden, at man ikke kan nå at læse dem alle sammen – så som regel holder jeg op med at læse i stedet for at skrive dem i min sorte bog. Men jeg vil da gerne benytte lejligheden til at slagte Haram af Kristina Aamand. Det er en ungdomsroman, jeg læste på lærerseminariet. Karaktererne er så stereotype: Alle brune drenge og mænd er voldspsykopater, alle brune piger og kvinder er undertrykte og underkuede – og den unge kvindelige hovedperson bliver i bedste Pocahontas-stil reddet af en blond dansk dreng og hans frigjorte mor. Det univers har ingen unge fortjent at spejle sig i.«

– Hvilken type læser er du?

»Sådan lidt ensporet og ufokuseret. Jeg kan godt lide at læse mig langt ind i et forfatterskab eller et felt – og læser gerne gode bøger flere gange. Men jeg læser som regel to-tre bøger på samme tid, gerne forskellige genrer.«

– Hvornår læser du?

»Helst hele tiden. Jeg kan bedst lide at læse om morgenen, men det er svært med alt det liv, der skal leves. Mest præcist er nok: når jeg kan komme til det. Eftersom jeg både skriver og oversætter, får jeg jo nogle gange lov at læse lidt i arbejdstiden. Ellers er det nok mest en aftenbeskæftigelse.«

 

Serie

Læser du bøger?

Hver uge spørger vi en ny kulturpersonlighed om deres læsevaner.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her