Stambord
Læsetid: 4 min.

Den nyeste vinmode stammer fra antikken

En ældgammel vinstil har vundet indpas i de seneste år. Overskriften er amforavin – vin gæret, modnet, lagret og udviklet på keramiske beholdere, de smukke amforaer, som vi kender fra græske freskoer. Det giver vinen en bemærkelsesværdig ren karakter og passer godt til tidens fokus på smagen af jorden og druen
En ældgammel vinstil har vundet indpas i de seneste år. Overskriften er amforavin – vin gæret, modnet, lagret og udviklet på keramiske beholdere, de smukke amforaer, som vi kender fra græske freskoer. Det giver vinen en bemærkelsesværdig ren karakter og passer godt til tidens fokus på smagen af jorden og druen

Anna Rich

Moderne Tider
26. juni 2021

Ikke alle vine bør lagres på andet end en ståltank. En helt frisk, syrlig hvidvin skal holdes langt væk fra en omstændelig, langtrukken lagringproces. Anvender man sunde og gode druer, laver man vinen relativt hurtigt og tapper den fra ståltank til flaske, opnår man i bedste fald ultimativ friskhed og klare frugtige smagsnuancer. Hvidvin på druen sauvignon blanc er et markant eksempel på dette.

Omvendt kan nogle typer vin med fordel udvikle flere nuancerede lag af både smag og aroma, hvis de udvikles over tid i en beholder, der også påvirker vinens karakter i kraft af beholderens materiale, stand og størrelse. Det dominerende materiale til lagring af vin er træ, gerne egetræ, kendt som vinfade.

Træet er modsat stål et naturligt og åndbart materiale, der ilter vinen, mens den modnes og udvikler sig. Iltningen betyder blandt andet, at tannin (garvesyre) afrundes og opblødes – på den måde afhjælper fadlagring hidsig syre og skarpe kanter og gør vinen rund og behagelig.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Bjarne Jørgensen

3 ud af de 5 vine på sauvignon blanc, som jeg importerer, er modnet mellem 8 til 12 måneder inden tapning. Så det er måske en ældre opfattelse af denne drue, at den skal tappes "relativt hurtigt". En af disse vine er så modnet både på barriques og amfora. Men alle fem har bevaret friskheden, selvom de har en vis fedme.