popmusik
Læsetid: 11 min.

Ph.d. i pop: Popmusikken er den nye avantgarde – og det er på tide, at vi bliver bedre til at forstå den

Tidens elektroniske popmusik har ikke nødvendigvis noget indhold i klassisk forstand, men den er alligevel enormt sofistikeret – og Dua Lipa lyder langt bedre end Leonard Cohen. Det mener popforsker Anders Reuter, der i en ph.d.-afhandling prøver at forstå musikken på dens egne præmisser
Jeg kan ikke komme i tanke om en kunstart, der udvikler sig mere og hurtigere end popmusik, siger Anders Reuter, der har skrevet en p.hd. om popmusik.

Jeg kan ikke komme i tanke om en kunstart, der udvikler sig mere og hurtigere end popmusik, siger Anders Reuter, der har skrevet en p.hd. om popmusik.

Emilie Lærke Henriksen

Moderne Tider
26. juni 2021

I mere end måned har han kunnet kalde sig ph.d. i popmusik. Men når Anders Reuter for tiden tager sine trådløse høretelefoner på og trykker på Spotify, er det indiemusik med det danske band Guldimund, der strømmer ind i hans ører.

»Jeg lytter faktisk til nøjagtig det modsatte af det, jeg har skrevet om. Det er måske en modreaktion på, at jeg har rygcrawlet rundt i den digitale pop så længe.«

De seneste tre år har den musikvidenskabeligt uddannede Anders Reuter nemlig været dybt begravet i Electronic Dance Music (EDM) og traphiphop. I afhandlingen Pop Processing – The Digitalization of Musical Time and Space har han undersøgt, hvordan nye digitale produktionsmetoder har skabt en ny type popmusik. Som også kræver, mener Reuter, en ny måde at lytte, forstå og ikke mindst tale om popmusikken på.

»Vi har en helt grundlæggende forkert måde at tilgå populærmusik på, hvor vi bedømmer popmusikken ud fra nogle meget konkrete parametre, som popmusikken ikke passer ind i. Og det har den aldrig gjort.«

– Hvilke parametre?

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Arne Würgler

Kassetænkning har altid været musikkens fjende. Det gælder ikke mindst kritikken og formidlingen, som den udfolder sig i vores medier.

Steen Oluf Karlsen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Bjarne Jørgensen

Fint nok at popmusikken først og fremmest skal forstås på dens egne præmisser. Men derfor er det meget vigtigt at være kritisk over for den måde, som den påvirker vores musikforbrug på. Dens såkaldte "indhold" er bl.a., at den konditionerer vores smag. Ligesom mad har alle mulige tilsætningsstoffer, der gør den lettilgængelig, så vi vælger den uden at tænke os om, på samme måde kan nogle af popmusikkens sukkersøde ingredienser påvirke vores musikvalg. Dette sker i høj grad ubevidst. Hvis vi ikke bevidst overvejer vores musikvalg, kommer vi altså hurtigt til kun at omgive os med pop, fordi det er det letteste. Og så kan den ikke bare passe sig selv. For hvis en milliard mennesker vælger pop uden at tænke sig om, får de også indflydelse på, hvordan musikken udvikler sig, og på den musik, der omgiver os i vores hverdag. Det behøver ikke at være negativt, men det er vigtigt at være opmærksom på, så mere nysgerrige musiknydere bevidst arbejder på at gøre sig fri af en ensrettende påvirkning.

Steen Oluf Karlsen, Thomas Jensen, Magnus Karmark Ibsen, Lars Løfgren, Joen Elmbak og Emil Jensen anbefalede denne kommentar

Popmusik er noget den etableret medie er nødt til at tale op, ellers er den værdiløs, er man phd forsker i popmusik, så er der masser jobmuligheder i netto eller plejehjem.

Ph.d. i pop - Væk mig, please

Søren Kristensen

Lad os antage det er musikkens opgave at servicere lytterne og ikke omvendt. I den forstand handeler det således og i Kierkegaards forstand om at musikken skal finde lytteren der hvor han er og så nytter det ikke noget hvis man først skal rundt omkring musikken på dens egne præmisser.
Min personlige erfaring med popmusik er jeg hellere lytter til prop-musik, som er den jeg sætter på når jeg har åbnet en flaske Bordeaux, sidder der og kigger på proppen og overvejer om jeg skal tage et lille glas mere og playlisten kan sagtens indeholde pop i afmålte mængder, især hvis der er strejf af country involveret. Elektropop er for mig mere brugsmusik. Jeg sætter det på med stor styrke, hvis naboen nedenunder spiller for højt efter sengetid.

olivier goulin

@Søren

Så skal man overdøve naboens i forvejen høje musik. Det er mere effektivt at stå tidligt op næste morgen, hvor de formentlig er gået sent i seng aftenen før - lokalisere deres soveværelse, flytte anlægger derind - sætte noget intens Big Band musik på - skrue helt op - og så ellers smutte ud og spille badminton en times tid

Det gjorde jeg engang ift. min overbo - og der blev aldrig igen spillet højt ud på de små timer. Naturligvis havde jeg været oppe og bede dem dæmpe musikken først - men til ingen nytte.

/O