Russisk exceptionalisme
Læsetid: 6 min.

Problemet med sexisme og homofobi i Rusland stikker langt dybere end Putin

Mens de fleste europæiske lande gør op med patriarkalske og sexistiske normer, går russerne øjensynlig i den modsatte retning, anført af deres præsident. Måske skal forklaringen findes i historien og 90’ernes deroute
Præsidentens nøgne brystkasse skal naturligvis signalere maskulinitet og virilitet, skriver den amerikanske historieprofessor Ruth Ben-Ghiat i bogen ’Strongmen’ fra 2020.

Præsidentens nøgne brystkasse skal naturligvis signalere maskulinitet og virilitet, skriver den amerikanske historieprofessor Ruth Ben-Ghiat i bogen ’Strongmen’ fra 2020.

DMITRY ASTAKHOV

Moderne Tider
19. juni 2021

For nogle måneder siden svarede Joe Biden i et interview bekræftende på, at han ser Vladimir Putin som »en morder«. Kreml protesterede forventeligt, men måske var den russiske leder ikke helt utilfreds, for beskrivelsen ligger ret beset fint i forlængelse af det macho-image, Putin har opdyrket, siden han i 1999 som ministerpræsident sagde om tjetjenske terrorister, at man om nødvendigt ville »dræbe dem på lokummet«.

Og hvad enten USA’s præsident omtaler ham som en morder eller som »en værdig modstander«, som det skete forud for denne uges relativt forsonlige møde mellem de to ledere i Schweiz, kan det store fokus på Vladimir Putins karakter ses som et tegn på, at han er lykkedes med sin selviscenesættelse: Ruslands skæbne ligger i hænderne på en stærk leder, lyder det klare budskab.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her