Ti timer i Storcenter
Læsetid: 13 min.

Regeringen vil genoplive bymidterne. I Næstved Storcenter elsker folk fællesskabet og hotdogs til 10 kr.

Vi brugte en dag der for at blive klogere på de handelsmastodonter, der af kritikere ses som roden til byernes forfald, men måske også er en slags frirum

Storcenteret har ikke bare slået luften ud af bymidten i Næstved, det har også skabt en slags nyt frirum for byen og oplandet.

Emilie Lærke Henriksen

Moderne Tider
5. juni 2021

Hos neglesalonen i det yderste hjørne af centret er alle urene gået i stå. Alle sammen på slaget 8.45. Men klokken er 10.07, butikken er lige åbnet, og de første kunder har sat sig til rette i de røde læderstole.

»Det var sgu da mærkeligt, at de er gået i stå samtidigt,« siger Lene Wellev, som sidder længst ude mod centertorvet. Hun har en lang, mørk hestehale, et dyremønster tatoveret op ad armen og en guldkæde om anklen.

I mange år arbejdede hun som selvstændig mekaniker, men nu er hun blevet plejemor i stedet.

»Så er det lidt lettere at have lange negle,« siger hun.

Neglene skal males i farven ’babyboom’, en sart lyserød, der fader ud i toppen af neglen, »fordi det ser mest naturligt ud«, siger Lene Wellev, der også har en uddannelse som negletekniker. I baggrunden kan man høre en let støj fra den støvsuger, der opfanger neglestøvet, når der bliver filet, så de ansatte ikke indånder det.

Lene Wellev kommer normalt i centret cirka hver anden uge.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Måske du også skulle have besøgt byen og set hvordan det står til der. Hvordan ser bymidter i provinsbyer ud hvor indkomstgrundlaget er småt og som er præget af en aldrende befolkning. Brilleforretninger, frisører, genbrugsbutikker og tomme butikslokaler. Ikke just indbydende for eventuelle tilflyttere med penge på lommen.

Daniel Joelsen, Susanne Kaspersen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar

Disse enorme Ikea-lignende indkøbscentre udenfor byerne er på vej ud. Og her vil Ikea formentlig føre.

Sagen er, at internethandel og moderne indkøbsmetoder på forholdsvis få år har ændret behovet, og er der ikke penge i butikkerne, får udlejer ikke forrentet sin investering.

Ikea og mange med dem satser på en lang række små udstillinger rundt om i bysamfundene, hvor man kan se og teste produkterne, og derefter bestille til senere afhentning eller levering. Og for eksempel Harald Nyborgs og mange andre er på vej med denne omstilling.

Det er faktisk disse butikstyper, der trække kunder til centrene, som også de øvrige butikker nyder godt af. Og tager man disse butikker ud af centrene, er der ikke økonomi nok (læs kunder) til de øvrige, og centrene har udspillet deres rolle.

Jan Fritsbøger

jeg har ikke besøgt et storcenter eller en bilka i årtier ( og aldrig en ikea ) og tror nærmest ikke jeg nogensinde vil gøre det igen, men jeg handler meget via internet, ingen fysisk butik kan konkurrere med det samlede internet hverken på udvalg eller convenience, det tager jo sekunder at finde varer på nettet, og samtidig finde en god pris.