sommerferie
Læsetid: 4 min.

Sådan henter du den sydlandske feriestemning til Danmark

Solen skinner, og sommerferien banker snart på døren. Men selv om verden langsomt er ved at åbne sig, er vi mange, der igen i år ser os nødsaget til at holde ferie i Danmark. Det var måske charmerende første gang, men nu savner vi charterlivet og alt, hvad dertil hører. Derfor er Moderne Tider klar med en guide til, hvordan du kan bringe de sydlige feriefornemmelser til Danmark
Solen skinner, og sommerferien banker snart på døren. Men selv om verden langsomt er ved at åbne sig, er vi mange, der igen i år ser os nødsaget til at holde ferie i Danmark. Det var måske charmerende første gang, men nu savner vi charterlivet og alt, hvad dertil hører. Derfor er Moderne Tider klar med en guide til, hvordan du kan bringe de sydlige feriefornemmelser til Danmark

Anna Rich

Moderne Tider
12. juni 2021

Sidste år var det meget hyggeligt at genopdage Danmark, men nu melder et akut charter-afsavn sig. Men hvad gør man, hvis man ikke tør binde an med en udlandsrejse? Man genskaber naturligvis den autentiske charterstemning herhjemme. Det er slet ikke så svært.

What is hake for a fish?

Syd på ligger feriebyerne ofte ud til havet, og de byder på et utal af fiskerestauranter med navne på turistmenukortet, du helt sikkert ikke kender. Var det for eksempel noget med en hake, ling eller plaice? For at genskabe følelsen kan du tage på fiskerestaurant herhjemme og bestille menukortet på engelsk. Brug gerne lang tid på at diskutere og google navnene – eller endnu bedre: Spørg tjeneren til råds. Excuse me, what does a turbot fish look like?

Din nye bedste ven

Så snart vi begiver os ud over Danmarks grænser, sker der noget mærkeligt med vores sociale relationer. Olivias dødkedelige mor fra børnehaven, som du kun har udvekslet et hastigt ’hej’ med den første dag, bliver pludselig din nye bedste ven, hvis du møder hende i Spanien. Og før du ser dig om, er I på vej ud at spise middag sammen.

Vil du overføre den hjertelige feriementalitet til din sommer herhjemme, skal du blot opsøge dine mest perifere bekendtskabers nabolag og arrangere et ’tilfældigt’ møde på gaden. Så indleder du samtalen: »Guudd, er I også her? Hvor sjovt! Vi må da lige spise en middag sammen eller noget. Hvor er du på vej hen?«

Den vigtige ventetid

En god sommerferie er fyldt med oplevelser, man kan huske resten af livet. Men ind imellem alle oplevelserne er der en masse ventetid, som er med til at skabe feriestemningen og bestemt ikke må undervurderes.

Ventetid, som også er let at genskabe i Danmark. Du kan for eksempel tage metroen til Kastrup Lufthavn eller bilen til Billund med en pakket rullekuffert og tilbringe nogle timer på de hårde lufthavnsstole med en dyr kop kaffe og et engelsksproget magasin fra kiosken. Herefter kan du tage hjem eller fortsætte dagens gøremål. Afsæt dog minimum tre timer til udflugten for at få den helt rigtige feriestemning.

Vi mødes på midten

Når vi rejser langt nok sydpå, holder ting op med at koste, hvad der står på skiltet, og vi danskere prutter om prisen for et godt ord. Men du kan nemt sørge for, at den samme hyggelige udveksling finder sted i din hverdag. Hæv det maksimale beløb i kontanter, før du handler, så pengene knap kan presses ned i din pung. Når kassedamen i Netto oplyser dig om prisen, spiller du så ud med det halve, går måske lidt væk fra kassen og kigger på andre varer, indtil du vender tilbage med et lidt højere beløb. På den måde kan du let skabe 10-15 minutters feriestemning under det daglige indkøb.

Billigt plastikbras

Sommerferie i solen er lig med uendelige impulskøb af billigt bras, der er produceret under vilkår, du finder modbydelige, men lukker øjnene for på ferien. Køb eksempelvis de billigste klipklapper, du kan finde, gerne de grønne med et lille brasiliansk flag på, og gå med dem på asfalten, indtil de er fuldstændig ødelagte et par timer senere. Smid dem så ud i restaffald.

De gode pladser

Lysten til at ligge i en strandstol foran poolen og drikke farvede drinks, til ens hud bliver som rødbrunt læder sætter ind på denne tid af året. Det kan være svært at efterleve med det danske vejr, men optakten behøver du ikke gå glip af. Sæt vækkeuret til klokken fire om morgenen, list lige så stille ud ad døren med et stort badehåndklæde, og placer det så i den nærmeste park. Herefter kan du med ro i maven gå tilbage i seng med vished om, at den bedste plads er sikret.

Hejsan Sverige

Nogen elsker det, andre hader det. Men hvor end du færdes i verden, vil du før eller siden blive mødt af en høj, lyshåret person med en alt for genkendelig røst – åh, de skandinaviske søstre og brødre. Men i stedet for at blive irriteret over, at din svenske tvillingefamilie har valgt at holde ferie på præcis samme lille ’ukendte’ ø som dig, skal du bare nyde det.

Tag eksempelvis i Nyhavn eller til Helsingør, og så snart du spotter en gruppe, råber du »HEJSAN SVERIGE« eller »HEJA NORGE«, snupper en stol og slutter dig til selskabet. Som en god nabo giver du en omgang af de billige danske Carlsberg og leder samtalen hen på, hvor meget I har til fælles såsom gratis hospitaler og mørke vintre.

En nat med feriemave

Vi har alle været der, og hvis du vil i rigtig charterstemning, er der ingen vej udenom. Gå ind på Trustpilot, og find den restaurant i dit nærområde, der har fået færrest stjerner (vi skal under to, før det batter noget). Spis måltidet, gerne med et par øl til, og tjek så ind på et hotelværelse natten over. Medbring eventuelt cola, yoghurt, mælkesyrebakterier, eller hvad du nu selv har de bedste ferieminder med. Så er det bare at vente …

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her